Уряд заборонив чоловікам виїжджати за кордон за довідкою про інвалідність

Уряд заборонив чоловікам виїжджати за кордон за довідкою про інвалідність
Фото ілюстративне

Все через те, що багато довідок, які перевірили на кордоні, виявились фальшивими. 

Днями Уряд вніс зміни до Правил перетину державного кордону громадянами України. Кабмін виключив довідку медико-санітарної експертизи (МСЕК) із переліку документів, які дозволяють українцям перетинати кордон.Про це йдеться на офіційному сайті Кабінету Міністрів України. Відтепер аби виїхати за кордон особам з інвалідністю потрібні будуть інші документи, які дають можливість ідентифікувати особу.

Чому не можна виїжджати з довідкою МСЕК

За словами міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка, основна проблема з довідкою МСЕК полягала в тому, що вона не містила даних, які дозволяють ідентифікувати того, хто її надає, тому були великі ризики підробки цього документа. Цим скористалися особи, які створювали фальшиві довідки.

Прикордонники неодноразово затримували на кордоні призовників з підробленими довідками. Через це уряд виключив довідки МСЕК з переліку документів, за якими можна легально перетнути кордон. Це, кажуть, зменшить кількість випадків фальсифікації довідок, та корупцію працівників МСЕК й лікарів медичних закладів при встановленні групи інвалідності.

Відео дня

— Міністерство охорони здоров’я активно працює над розв’язанням проблем у роботі МСЕК, у тому числі й для унеможливлення будь-яких проявів корупції в їх діяльності. Широкомасштабна агресія російської федерації проти України та мобілізація українських чоловіків, на жаль, спровокувала виникнення у деяких осіб бажання “підзаробити” на забороні виїзду за кордон. Ми вивчили питання, де було найбільше можливостей для махінації та належним чином на це відреагували, – наголосив Віктор Ляшко.

Які документи потрібні особам з інвалідністю аби перетнути кордон

Чоловіки з інвалідністю зможуть виїхати за кордон, але з іншими документами, які надають можливість ідентифікувати особу. Відтепер згідно з чинним законодавством, під час введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю за наявності таких документів:

Нагадаємо, військовослужбовці, ймовірно, зможуть згодом виїжджати за кордон. Але тимчасово. І тільки під час відпустки. І лише для того, щоб відвідати рідних. Відповідний проект закону вже зареєстрували в парламенті. Деталі читайте за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up