Партнер рубрики Здоров'я

В Україні 4 людини померли від ботулізму: хмельничан просять бути уважними

В Україні 4 людини померли від ботулізму: хмельничан просять бути уважними
Фото: asn.in.ua
  • В літній період збільшується ризик отруєнь. Якщо не дотримуватись правил безпеки, можна захворіти на ботулізм.
  • З початку року уже зафіксували понад пів сотні хворих на нього, у тому числі і на Хмельниччині.
  • Що радять робити хмельничанам, аби вберегтися.

Влітку небезпека отруїтися зростає в рази. Одною із найстрашніших інфекцій є саме ботулізм, адже є смертельним. Прикро, але через свою неуважність люди часто навіть не знають, що хвороба уже в їх організмі. Лікуючись від звичайного отруєння хворі втрачають дорогоцінний час.

Так, як повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я, з початку цього року в Україні уже зафіксували 53 випадки захворювання на ботулізм, 4 людини померло. Не обійшла інфекція і Хмельниччину. Як повідомляють у ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України", черговою жертвою підступної хвороби став 59-річний мешканець Кам′янець-Подільського. Він скуштував домашню консервовану свинину, а через шість годин його стан значно погіршився. У чоловіка почалася блювота та розлад травної системи, також у нього різко погіршився зір та виникла сухість в роті. На щастя, врятувати пацієнта вдалося.

Зазначимо, що раніше повідомляли про випадок ботулізму в Ізяславі. Жінка з'їла консервовані помідори, які приготувала власноруч. Вони виявилися отруйними.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, грибів, рідше - овочів. Також заражаються люди, які вживають в’ялену або копчену рибу та будь-які вироби з м’яса.

Які симптоми захворювання? Від моменту вживання до перших проявів проходить від 6 годин до однієї доби. Спочатку двоїться в очах, виникає розлад мови, стає боляче ковтати, жувати, є сухість в роті, головний біль.

Що потрібно робити в домашніх умовах? Слідкуйте за гігієною. Не забувайте обробляти тару та сировину для виготовлення консервів. При домашньому консервуванні використовувати автоклав (температура 120 градусів і більше). У жодному разі не їжте "здуті" консерви. Краще прогрійте або прокип'ятіть консерви перед вживанням впродовж 20 хвилин. Уникайте купленої на ринках та в приватних осіб консервованої продукції, риби, ковбас домашнього виготовлення тощо.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:31 Які вулиці Хмельницького залишаться без води 20 січня (АДРЕСИ) 09:03 Скільки коштують долар і євро 20 січня: офіційний курс валют 19:04 У Хмельницькому засніжить і буде вітряно: свіжий прогноз погоди 18:08 Нас більше мільйона: нові дані про населення Хмельниччини Від читача 15:52 Кардіохірурги імплантували внутрішньосудинний протез хмельничанину після ножового поранення 17:23 Хмельницькі психологи: вартість сеансів та популярні причини звернень stars 16:39 Магазини «АТБ» продовжать реалізацію соціальних продуктів (Новини компаній) 16:38 Кого хочете послухати на фестивалі "Rock&Buh 2022"? (ОПИТУВАННЯ) 16:08 Водохреще 2022 у Хмельницькому: підбірка фото і відео із соцмереж play_circle_filled photo_camera 15:31 У Хмельницькому затримали наркоторговця 14:28 Коронавірус на Хмельниччині: дані по районах на 19 січня 13:29 Яка якість повітря у мікрорайонах Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) stars 12:38 Список кращих спортсменів і тренерів Хмельницького 12:13 “Крижаний” репортаж: зібрали емоції хмельничан, які занурювалися у Південний Буг play_circle_filled photo_camera 11:32 ДТП на Старокостянтинівському шосе. Дивіться відео моменту зіткнення play_circle_filled 11:01 "Різдвяний ярмарок" у Хмельницькому закриють сьогодні, 19 січня 10:30 На Прибузькій 20 січня не буде води 09:53 З кранів хмельничан потекла "свята вода" photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up