«Вакцинаційні» QR-коди хочуть зробити обов’язковими. Чи можна отримати їх у хмельницьких лікарів

«Вакцинаційні» QR-коди хочуть зробити обов’язковими. Чи можна отримати їх у хмельницьких лікарів
Ілюстративне фото
  • Міністр Ляшко заявив, що QR-коди планують зробити обов’язковими для вакцинованих громадян.

  • Як бути людям, які не можуть користуватися «Дією» або мають з нею технічні проблеми, він не пояснив.

  • Ми дізналися, чи можна отримати сертифікат з QR-кодом без «Дії».

Міністерство охорони здоров’я планує зробити обов’язковою наявність сертифікату з QR-кодом для громадян, які вакцинувалися від COVID-19. Він буде необхідний для відвідування закладів, як от громадського харчування, культури, спортзалів. Про це під час засідання уряду 24 листопада заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

— Представники закладів мають не просто запитувати про наявність сертифіката чи перевіряти їхню візуальну наявність на вході закладу, а повинні зчитувати смартфоном QR-код COVID-сертифікату, — сказав міністр.

Таким чином відвідувачі та працівники закладів обов'язково повинні бути користувачами «Дії». Відвідувачі повинні будуть мати додаток на телефоні або роздрукувати свій сертифікат з QR-кодом. Працівники закладів повинні будуть перевіряти сертифікати шляхом сканування кодів, а інакше, як пояснив Віктор Ляшко, сертифікат не вважатиметься наданим та перевіреним.

Відео дня

Чи можна отримати сертифікат з QR-кодом у сімейного лікаря чи терапевта, не користуючись «Дією»? Як виявилося, ні. Хмельницькі медики видають лише сертифікати без QR-кодів:

— Наші сімейні лікарі такого не роблять. Ми видаємо сертифікати, але вони без QR-кодів, — розповів начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Борис Ткач.

Альтернативою сертифікату з QR-кодом залишиться довідка про одужання та негативний результат тестування на COVID-19. Додамо також, що норми щодо згаданих документів планують зробити обов’язковими також і для «жовтої» зони. Крім того, сертифікати про вакцинацію однією дозою («жовті») діятимуть 30 днів замість 120.

Нагадаємо:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Вонсович

    Бачу, як бабусі з кнопочними телефонами в дію заходять

keyboard_arrow_up