Як годувати дітей, які навчаються вдома на дистанційці, — МОЗ

Як годувати дітей, які навчаються вдома на дистанційці, — МОЗ

Дізнавайтеся скільки прийомів їжі має бути та що давати школярам на сніданок, обід та вечерю, аби вони достатньо сил та енергії. 

У багатьох навчальних закладах Хмельниччини та й всієї країни запровадили змішане або дистанційне навчання. Відтак, дітлахи, переважно, харчуються вдома. Тож батькам слід знати як підтримувати в школярів достатній запас енергії та сили для навчання.

Як повинні харчуватися діти, котрі навчаються в онлайн-режимі, розповіли у Міністерстві охорони здоров’я. Рекомендації щодо раціону дав Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоров'я МОЗ.

Медики зазначають, що у дитини має бути три стандартні прийоми їжі, а також один-два перекуси.

Відео дня

— Безальтернативні зміни, які ми переживаємо у час повномасштабної війни, створюють додаткові складнощі в організації навчального процесу для закладів освіти і батьків. Тепер саме батьки мають взяти на себе значну частину відповідальності за харчування школярів вдома у перервах між онлайн-уроками, — додають в МОЗ.

Обов’язкові продукти

Щотижня організм, що росте, має споживати кілька видів м’яса, рибу, молочку, цільнозернові, овочі та фрукти. Раціон обов’язкових продуктів має бути таким:

Напої

У МОЗ кажуть, коли дитина відчуває спрагу, то повинна пити воду. Але можна й вживати гарячі напої помірну кількість разів на день. Бажано аби вони були без цукру. Також можна пити фруктові соки, але не більше однієї склянки в день.

Перекуси

На перекус школяру треба давати овочі, фрукти, ягоди, горіхи, насіння, цільнозернові крекери тощо. Слід стежити за тим, щоб дитина споживала менше 25 грамів цукру на день. Солі молодшим школярам рекомендовано до 3 грамів на день, а старшим дітям – до 5 грамів.

Детальний раціон – на інфографіці від МОЗ:

Поради Клопотенка як харчувати дітей

Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко розповів чому саме батьки мають навчити дитину у їжі та як зробити так, аби вона "їла той салат":

  • Найперше - дитина має думати про те, з чого складається їжа. "От прям берете дитину з собою у магазин і читаєте склад продуктів. Надлишок цукру, трансжирів, невідомі додатки та консерванти - одразу ні. Повірте, дитина запам’ятає цю модель поведінки і вже коли підросте, то не захоче купувати шкідливі снеки і подібне"
  • Багато овочів та фруктів у раціоні. Треба 400 грамів на день. Це не так складно, бо десь 100 грамів салату приготували до сніданку, перекусили яблуком, підкинули трохи приготованої цвітної капусти до обіду чи квашеної поїли, на вечерю запекли овочі
  • Менше солі та цукру. І враховуйте, що це все є у готовій їжі, яку купуєте
  • Ковбаса та сосиски - ні. Бо часто там проблеми зі складом
  • Спробуйте більше запікати, а не смажити і пояснювати дитині, навіщо це.

А як харчуються ваші школярі? Чи дотримуєтесь ви рекомендацій МОЗ?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Olga Khmelevskaya

    Маячня яка...Думаю, батьки самі, без цінних порад, розберуться як годувати своїх дітей

    IGOR reply Olga Khmelevskaya

    100%

keyboard_arrow_up