Як вберегти здоров’я на виборах: поради Уляни Супрун

Як вберегти здоров’я на виборах: поради Уляни Супрун
Уляна Супрун. Фото Дніпроград.
  • Керівниця МОЗ дає поради, як залишитися здоровим після виборів.
  • Більше вони стосуються тих, хто працюватиме на дільницях.

Вже завтра, 31 березня, українці підуть на виборчі дільниці і голосуватимуть за того чи іншого кандидата в президенти. Хтось витратить на це лічені хвилини, а хтось працюватиме 12 і більше годин. Підготовка, час голосування, підрахунок звітність… Все це займе чимало сил та часу в тисячів людей, які працюватимуть на дільницях, виборчкомах й так далі.

Перевтомитися або й навіть захворіти за таких умов може кожен. Тому керівниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун підготувала декілька порад, як вберегти своє здоров’я на виборах

“Зібрали поради, які допоможуть витримати добу, в якій мало сну, свіжого повітря та руху, зате багато людей і значна потреба в концентрації уваги”, - написала Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук.

Відео дня

Поради Уляни Супрун:

🔹 Візьміть їжу. Замовити піцу — не варіант. Вона суха, малопоживна, вам хотітиметься ще. Гризти печиво — те саме. Вам потрібні поживні речовини, а не просто калорії. Тому в день виборів стануть в пригоді яблука, банани, курага, чорнослив та мандарини. На відміну від солодощів, в цих продуктах крім цукрів є клітковина, вітаміни та мікроелементи.

Але зважайте: самими лише вуглеводами не обійтися. Від солодкого ви швидко зголоднієте (так діє гормон інсулін) та захочете спати (це через брак нейропептиду орексину). Врятувати вас може білкова їжа: омлет, горіхи, сир, м’ясо. Вона дасть мікроелементи та підніме рівень орексину. 

🔹Пийте воду. Наша улюблена порада завжди доречна. Якщо ви відчуваєте сухість в роті, невелике запаморочення чи втому — скоріш за все це спрага. Поїли солодкого? Сухе повітря? В голові туман? Багато розмовляєте? Немає часу випити кави? Випийте звичайної води. Орієнтуйтеся на 3 літри для однієї людини, без урахування чаю та кави.

🔹Візьміть зубну щітку та пасту. Можливо, відчуття чистих зубів і доглянутості допоможе вам почуватися “свіжіше” чи стане на заваді некорисним перекусам. 

🔹Мийте руки і візьміть рушничок. Ще одна порада на всі часи. Контакт із бюлетенями та великою кількістю людей лишають на руках бруд, бактерій і віруси, а знервованість і багато кави роблять долоні пітливими. Вирішать це 20 секунд миття рук теплою водою і милом. Сушити ж руки краще власним рушником, та й навряд чи на дільницях будуть паперові серветки. До того ж антибактеріальні спреї і серветки не очищують нормально руки, а в фільтрах сушарок для рук може бути повно бактерій. Тому краще візьміть свої мило та рушник. 

🔹Візьміть сухі та вологі серветки. Подбайте про свій комфорт і гігієну.

🔹Робіть присідання чи просто вставайте і розтягуйтеся час від часу. Якщо багато сидіти чи стояти, то рано чи пізно все почне боліти. Ми розуміємо, що ви прийшли на відповідальну роботу, а не в спортзал, але впевнені, що у вас знайдеться одна хвилина — поки гріється вода на чай, поки рухається черга в туалет — зробити 20 присідань та запобігти застою крові у венах і болю в попереку. 

🔹Провітрюйте дільницю. На ній постійно багато людей, тому кисень швидко витрачається. Брак кисню і надлишок вуглекислого газу призводять до сонливості та браку уваги. Відчиняйте вікна повністю, коли провітрюєте, і зачиняйте їх згодом. Це найефективніший спосіб.

🔹Ходіть, а не стійте. Робота м’язів допомагає крові рухатися по венах. Якщо ж стояти на місці, венозна кров застоюється, тисне на клапани вен — людям із варикозним розширенням вен знайоме це відчуття. Тому шукайте нагоди встати і походити.

🔹Привітайтеся з колегами за руку і посміхайтеся. Вам разом працювати майже добу. Рукостискання, тобто контакт, викликає виділення знайомого нам нейромедіатору окситоцину. Він допоможе вам відчути один до одного довіру.

🔹Візьміть аптечку. Сподіваємося, вибори пройдуть без інцидентів, але не виключено, що хтось із комісії чи виборців поріже пальця папером, чи в когось підніметься температура, заболить голова, або людина знепритомніє через брак кисню. До цього треба бути готовим.

🔹Змінний і теплий одяг. Що більше ви будете хотіти спати, то сильніше будете мерзнути. Коли тіло потребує сну, то меншає гормонів щитоподібної залози, зростає рівень мелатоніну, а рівень гормону стресу і бойової готовності кортизолу сходить нанівець. Тож температура тіла дещо знизиться, а вам може знадобитися светр.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Agapit Hlipa

    повернути сільську надбавку медикам села як було споконвік 30% по відн до зарплати столиці і обл центрів.сільради можуть купити йому соц хату(150тис з газом і 100- без) як в Китаї.де він зможе і доживати але без приватизації, туди іншого лікаря чи вчителя поселяють.і з правом доживання супруга але не дітей.в селі в Данії лікар є і водієм легковика яким їздить на визова.а зарплата в селі більша депутатської і випускники 3-4роки пов відробити.іначе віддавай назад гроші за навчання яке в медуніверах 100% безкоштовно але 50% відсівають за 9років.гов наші хто там вчиться
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up