Як запобігти переохолодженню та обмороженню взимку, — поради МОЗ

Як запобігти переохолодженню та обмороженню взимку, — поради МОЗ
  • МОЗ радить відмовитися від алкоголю, якщо ви плануєте бути на вулиці в холодну погоду. Адже алкогольні напої змушують організм швидко втрачати тепло. 

  • Як же не переохолодитися цієї зими та що робити якщо це сталося. 

У холодну пору року підвищується ризик холодової травми. В побуті її ще називають переохолодженням. У Міністерстві охорони здоров'я закликають не ігнорувати цей вид травм.

Медики додають, що на лікування перехолодження може піти вдвічі більше часу, аніж на одужання після опіків.

— Актуальність цієї проблеми посилюється через постійне нищення цивільної інфраструктури терористичними військами російської федерації, – підкреслюють лікарі.

Відео дня

Тож у відомстві надали поради, як запобігти:

Що провокує холодову травму

Не лише низька температура провокує холодову травму. Які ще є чинники: 

Симптоми загального переохолодження

Загальне переохолодження розвивається таким чином:

— Якщо ж холодове тремтіння пригнічується, це свідчить про дуже небезпечну гіпотермію, яка може призвести до зупинки дихання та серця. При цьому стан постраждалого вкрай важкий, може бути непритомним. На цьому етапі вкрай важливо терміново надати допомогу – без неї людина може померти, – наголошують у МОЗ.

Стадії та симптоми локального обмороження

Місцеве обмороження розвивається поступово і має чотири стадії.

1 ступінь

Коли людина отримує локальне обмороження, то усе починається із відчуття оніміння, поколювання та "обпечення". Уражена шкіра стає блідою, а після зігрівання набрякає і червоніє, набуваючи багряно-червоного відтінку. Це ушкодження не є небезпечним і повністю відновлюється через декілька днів без наслідків, запевняють у МОЗ.

2 ступінь

Другий ступінь місцевого обмороження характеризується появою пухирців із прозорим вмістом. А після спроб зігрітися шкіра починає свербіти, що супроводжується різким болем в уражених місцях. На відновлення шкіри може знадобитися 2 тижні.

3 ступінь

У випадку обмороження 3 ступеня починається змертвіння всіх шарів шкіри. При цьому пухирі наповнені кров’яним вмістом. Загоєння може тривати понад місяць і супроводжується утворенням рубців.

4 ступінь

Обмороження останнього ступеня спричиняє некроз шкіри та м’язів. Це найважчий стан. Тож лікування та реабілітація може тривати довго. Тож важливо не допускати виникнення загального переохолодження та місцевого обмороження.

Як запобігти переохолодженню та обмороженню

Аби низька температура не спричинила травму, необхідно:

Медики радять відмовитися від алкоголю, якщо ви плануєте бути на вулиці в холодну погоду. Адже алкогольні напої змушують організм швидко втрачати тепло.

Також у відомстві надали алгоритм дій, як надати першу медичну допомогу постраждалому з холодовою травмою.

Варто чітко дотримуватися порядку дій:

Якщо у постраждалого ознаки загального переохолодження:

Якщо у постраждалого ознаки відмороження:

Якщо постраждалий знепритомнів до приїзду медиків, слід визначити ознаки життя. Якщо їх немає, варто розпочинати серцево-легеневу реанімацію, наголошують у МОЗ.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up