Як зробити щеплення від кору. Інструкція

Як зробити щеплення від кору. Інструкція
Фото: tvi.ua
  • За три тижні у Хмельницькій області з підозрю на кір в лікарню потрапили 23 людини. 
  • Медики кажуть, це ті люди, які не мали щеплення від кору. 
  • Для дітей до 18 років вакцина безкоштовна, а от дорослим доведеться заплатити близько 300 гривень. 

У 2017 в Хмельницькій області зафіксували 11 випадків захворювання на кір. А на початку нового року вірус по-справжньому "розгулявся". За три тижні медики офіційно підтвердили кір у 9 випадках. Загалом ж зафіксували 23 хворих. Більшість з них - дорослі.

Небезпечний не кір, а його наслідки 

Лікарі пояснюють, що захворювання на кір само по собі не є небезпечним. Натомість небезпеку несуть ускладнення після вірусу. Це може бути пневмонія і енцефаліт. Саме такі "побічні" хвороби можутть призвети навіть до смерті. 

- Кожного року у нас хворіють на кір. Це не є якесь особливе захворювання. Цього ж року пішло масове захворювання в деяких областях України, часом зі смертельними результатами. І пішов резонанс по суспільству. Кір страшний своїми ускладненнями - коревими пневмоніями та коревими енцефалітами. Якщо ж людина вже один раз перенесла кір, то матиме пожиттєвий імунітет від нього, - розповідає начальник управління охорони здоров'я Хмельницької міськради Борис Ткач. 

Відео дня

Від кору захищає лише щеплення

Уникнути захворювання допоможе вакцинація від кору. За календарем щеплень мають вакцинуватися діти у віці одного року. А у 6 років необхідно пройти ревакцинацію. Для них держава щороку закупляє вакцини і передає на управління охорони здоров'я. 

- Перед Новим роком у нас було в наявності 3500 комбінованих вакцин від кору, паротиту і краснухи. Вони бельгійського виробництва і поки гарно себе зарекомендували. Зараз же після ажіотажу почали більше дітей приводити на щеплення. Зараз їх є близько 1500. Вистачить на 2-3 тижні. Держава обіцяла закупити ще, - каже Борис Ткач. 

Якщо ж дорослі, або діти від 6 років, не вакцинувалися раніше, то можуть зробити щеплення і зараз. Лікарі рекомендують пройти вакцинацію до 30 років. Мовляв, у старшому віці вона засвоюється гірше. Для них держава не передбачила безкоштовної вакцини, тому її потрібно буде придбати в аптеці. Приблизна вартість - 300-350 гривень за одну дозу. З вакциною потрібно прийти до терапевта. 

Як зробити щеплення

1. Пройти огляд у терапевта, педіатра або сімейного лікаря. З собою слід мати медкартку з відмітками про щеплення. Якщо ж картки чи інформації про прививки в ній немає, то медики можуть визначити, чи робили людині щеплення за результатами аналізу крові. 

2. Якщо протипоказання до введення вакцини відсутні, то лікар може одразу зробити щеплення від кору. Вакцина вводиться підшкірно у стегно, зовнішній бік плеча або під лопаткою. 

3. Після щеплення можливе підвищення температури, ознаки застуди, почервоніння і висип на місці вакцинації протягом 1-2 тижнів. Все залежить від імунітету конкретної людини. Ці реакції вважаються нормальними і зникають за декілька днів. 

4. Повторну вакцинацію діти мають пройти у шестирічному віці, а старші - не раніше ніж за місяць після першого щеплення. 

Протипоказання до вакцинації

1. Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С.

2. Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин, курячий білок тощо).

3. Захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі).

4. Вагітність. Вакциною не прищеплюють вагітних, адже вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up