Які ліки можна безкоштовно отримати під час лікування в стаціонарі та амбулаторно

Які ліки можна безкоштовно отримати під час лікування в стаціонарі та амбулаторно

Дізнавайтеся які є програми для отримання безкоштовних медикаментів та як їх отримати за програмою “Доступні ліки”. 

Повномасштабна війна, розв’язана російською федерацією, не тільки нищить інфраструктуру України, позбавляє життя її захисників і захисниць, а й відбивається, на жаль, на стані здоров’я – фізичного чи психічного – майже кожного українця. Так, у багатьох загострилися давні хвороби або ж, від стресу, з’явилися нові. 

Загострення хронічних хвороб або виявлення нових на пізніх стадіях потребують серйозного лікування, іноді пов’язаного з перебуванням у стаціонарі та прийомом дороговартісних ліків.

Проте в державі, навіть під час війни, продовжують діяти програми, завдяки яким українці можуть отримувати ліки безоплатно, повідомляють у МОЗ

Відео дня

Програми для безоплатного отримання ліків

До таких належать: 

Чи є такі ліки у закладі, можна перевірити на інформаційних стендах лікарні, також інформація про наявність ліків має публікуватися на офіційних веб-сайтах регіональних департаментів та управлінь охорони здоров’я. 

Зокрема, це – препарати для онкохворих, пацієнтів з гемофілію, хворих на дитячий церебральний параліч, медикаменти для лікування туберкульозу тощо.

Інформація про залишки ліків, які закуповуються за державними програмами, публікується на сайті МОЗ, а також на інформаційних стендах медзакладів.

Наявність програм можна перевірити на сайтах департаментів охорони здоров’я місцевих органів влади.    

Програма «Доступні ліки»

При лікуванні амбулаторно медики радять скористатися програмою «Доступні ліки». На час війни отримання «доступних ліків» спростили.

Відтак, в МОЗ зазначають, якщо ви змушені були змінити місце проживання або втратили зв’язок із лікарем, із яким була підписана декларація, звернутися за рецептом на «доступні ліки» можна до будь-якого іншого лікаря «первинки» (педіатр/терапевт, сімейний лікар). Укладати нову декларацію при цьому необов’язково. 

Також на період дії воєнного стану поряд з електронними рецептами на «доступні ліки» діють паперові.

Наразі в рецепті на інсулін лікар може зазначати не торгові назви препаратів, а тип інсулінів: 

Як почати отримувати «Доступні ліки» під час воєнного стану

До програми «Доступні ліки» входять лікарські засоби проти серцево-судинних хвороб, діабету І типу (інсулінозалежний) та ІІ типу, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії, нецукрового діабету, а також препарати для профілактики інфарктів та інсультів.

Якщо пацієнту потрібні ліки проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу йому необхідно звернутися:

Адже первинну допомогу для ВПО наразі надають у повному обсязі. Лікар проведе огляд, діагностику, призначить необхідне лікування, зокрема й медикаментозне.

Якщо необхідні ліки через розлади психіки та поведінки – слід звертатися до психіатра, епілепсії – до психіатра або невролога.

Якщо пацієнтові потрібно прописати першу схему лікування інсуліном, то це робить лікар-ендокринолог. Зміни в схему вносить також він. А після затвердження схеми виписувати рецепти на інсуліни може й сімейний лікар.

Проти нецукрового діабету перший рецепт має виписати також лікар-ендокринолог, за повторним рецептом можна звертатися до лікарів, які надають первинну медичну допомогу.

Далі – лікар виписує власне рецепт на потрібні пацієнту ліки. Це може бути як електронний, так і паперовий рецепт

З цим рецептом пацієнт може звернутися до аптеки, яка має договір з НСЗУ на відпуск ліків, і отримати безоплатні препарати. Знайти найближчу аптеку можна за телефоном 16-77 (контакт-центр НСЗУ).

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up