Випускник ХНУ написав код для польоту ракети Ілона Маска

Випускник ХНУ написав код для польоту ракети Ілона Маска
  • Космічний корабель Crew Dragon відправився в космос.
  • Програмне забезпечення для цього польоту створювали сотні людей.
  • Серед них є і випускник Хмельницького національного університету Олексій Пахунов.
  • Він веде власний блог, в якому поділився враженнями про Хмельницький.

Вже кілька днів весь світ обговорює запуск американської ракети в космос. Вперше в історії астронавти відправилися на транспорті, що створила приватна компанія. Нею стала SpaceX, засновником якої є мільярдер Ілон Маск. У співпраці із агентством уряду США NASA вони здійснили запуск пілотованого корабля Falcon 9 із капсулою Crew Dragon. 

У космос відправилися двоє досвідчених космонавтів: Дуглас Херлі й Роберт Бенкен. Вони проведуть на орбіті три місяці й згодом на тому ж кораблі повернуться додому. Наразі корабель успішно зістикувався із Міжнародною космічною компанією й астронавти приєдналися до екіпажу станції. Про це йдеться на сторінці NASA у Twitter.

Основа для місій на Місяці й Марсі 

Останній політ космічного корабля NASA відбувся у 2011 році. Із тих пір на космічну станцію доставляли астронавтів на російських ракетах Союз. Втім вартість послуги щороку збільшувалася. Так, у 2020 ціна за відправку одного астронавта в космос стала складати більше, як 86 мільйонів доларів. Про це повідомляє “Економічна правда”.

Відео дня

Щоб не залежати від іншої країни, агентство уряду США розпочало співпрацю із компанією Ілона Маска. В результаті, вартість одного місця на кораблі SpaceX коштує на 31 мільйон доларів менше, ніж на російському Союзі.

“Економічна правда” повідомляє, що SpaceX може почати комерційні польоти для приватних клієнтів. Саме це й закладає основу для місій на Місяці й Марсі. 

Що відомо про випускника ХНУ, який написав код для польоту ракети

Тим часом мережею вже поширилася інформація щодо залучення до космічного польоту одного із українців. Йдеться про Олексія Пахунова, який родом із Житомира. На сторінці SpaceOn Ukraine у Facebook йдеться, що чоловік зіграв важливу роль для компанії SpaceX. А також додають: він є випускником Хмельницького національного університету. Чоловік закінчив спеціальність «Комп’ютерні системи та мережі».

Сьогодні Олексій Пахунов веде свій блог. На власному сайті він розповідає про програмування, астрономію та космонавтику. У розділі “Про автора” вказана його електронна пошта. Журналісти vsim.ua написали Олексію Пахунову листа, аби поставити кілька запитань. Проте він відповів: “Дякую за вашу пропозицію, але, на жаль, маю вам відмовити. Я не даю інтерв'ю”. 

Тож відповіді на питання довелося шукати в блозі чоловіка. Згадує він там і про Хмельницький. Враженням про місто поділився два роки тому, коли приїжджав до батьків в Україну.

Про рух тролейбусів і “стрьомні кавові кіоски”: Олексій Пахунов про Хмельницький

На момент перебування чоловіка у Хмельницькому, він відзначив як переваги, так і недоліки міста. Оцінив Олексій Пахунов зовнішній вигляд міського парку. Зокрема, появу велодоріжок й збільшення кількості тих, хто крутить педалі. 

Припали до душі йому хмельницькі мурали. Фото одного із них він виклав у себе в блозі. Мовляв, виглядає непогано. Відмітив чоловік й те, що в Хмельницькому чимало кав’ярень. А також надзвичайну популярність коктейлю “Мохіто”. Його, пише Олексій Пахунов, продають навіть у “стрьомних кавових кіосках”. 

Справила враження на чоловіка й робота громадського транспорту. 

Олексій Пахунов порівняв із американськими хмельницькі заклади. До слова, спільного майже не знайшов. Мовляв, в американському ресторані зустрічають біля дверей, проводять до столу і так далі. Натомість в українському, пише чоловік, виникає ряд запитань: Чи можна зайняти столик? Чи помітили тебе офіціанти? Чи подають ще сніданок? Проте, зауважує чоловік, годують смачно.

Працював у Microsoft і Google 

Нині Олексій Пахунов працює в США у компанії Ілона Маска. Обіймає посаду інженера. Олексій Пахунов зазначає, що до розробки програмного забезпечення космічного корабля він відношення ніколи не мав. Проте створив код, частина якого використовується при польоті. 

Згадує у своєму блозі чоловік й про минуле. Мовляв, народився і виріс він в Україні. А от перед переїздом у США жив і працював у Румунії та Данії. За весь цей час українець обіймав різні посади. Як розповідає він сам, йому пощастило попрацювати в Microsoft в групі Windows Kernel і Microsoft Research. Згодом чоловік мав роботу в в Google, де працював над Chrome Remote Desktop.

Розповідаючи про себе, згадує Олексій Пахунов і про інших українців, які працюють в компанії Ілона Маска. За його словами, серед його колег є чимало співвітчизників, як і в будь-якій американській компанії. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Віталій Гавура

    Пропоную визнати почесним громадянином області!
  • Ievgen Pervushyn

    сумніваюся, що туп має відношення до його досягнень 😁

    Олексій Бойко reply Ievgen Pervushyn

    Трохи має, я бачив.

    Анонім reply Ievgen Pervushyn

    Чому. Керівник його дипломного проекту сам навчався в першому ракетному коледжі СРСР, МВТУ ім. Баумана. Але безумовно його успіхи в першу чергу його заслуга.

    Анонім reply Анонім

    І працював в КБ Южное в Дніпропетровську.
  • Панас

    Черговий приклад відтоку мізків з України, дякую чинушам!!, за  те що ви згвалтували Україну за 29 років
  • Мастер Автополив

    Молодец! Таких бы людей побольше, которые умом и работоспособностью вызывают гордость!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up