У ботанічному саду ХНУ можна побачити "плаваючі" клумби та їстівні каштани

У ботанічному саду ХНУ можна побачити "плаваючі" клумби та їстівні каштани
  • Ботанічному саду на території ХНУ всього 13 років. Але там вже можна побачити більше 1000 видів різних рослин.
  • Подивитись декоративні композиції та рідкісні рослини можуть не лише викладачі та студенти університету, а й усі бажаючі. 
  • Восени сад вражає символікою японських ландшафтів, красою подільської діброви, «плаваючими колами» з квітів та рокарієм, що нагадує про швидкоплинність життя. 

Ботанічний сад Хмельницького національного університету заклали ще в жовтні 2003 року. З того часу він поповнився різними видами дерев, квітів та кущів. Зараз сад займає 4,8 гектара та охоплює практично всю територію національного університету. Тут можна побачити більше 1000 різновидів рослин.

Працівники кафедри екології, разом із студентами та садівниками розробили та заклали різноманітні ландшафтні композиції із квітів та кущів. Кожна з них має власну символіку та особливості.

Працівники ботанічного саду пояснюють, що кожної пори року він особливий по-своєму. Адже періоди цвітіння рослин починаються навесні та закінчуються глухою осінню. Інженер Наталія Шевчук розповіла «ВСІМ» чим цікавий ботанічний сад восени та які ландшафтні композиції користуються популярністю серед хмельничан.

Відео дня

Візерунки із кущів та дерев

На території університетської парковки комфортно розміщується невеликий, але досить оригінальний «сад кульок». Тут висаджено самшити, туї та гортензії. Поміж них подекуди посаджено низькорослі чорнобривці. Усі рослини відрізняються розмірами, але мають кулясту форму. Звідси і назва композиції.

Вздовж п’ятого корпусу красується декоративна клумба «Подільський візерунок». Оригінальний малюнок із напівкруглих кілець висадили невисокими кущиками самшитів.

- Ідею такого дизайну запропонували студенти екологічного факультету, - розповідає інженер ботанічного саду Наталія Шевчук. – Вони подивись як виглядає етнографічний візерунок на Поділлі. І вирішили створити такий народознавчий елемент.

У 2015 році на території університету встановили пам’ятний знак «Героям слава». Її присвятили героям Небесної сотні та АТО. А для повноти композиції поруч висадили туї, ялівці та ялинки різних форм. Ці вічнозелені дерева є символом життя українського народу.

Загадкова філософія Японії

Зліва від пам’ятного знака розпочинається символічний японський сад. Ця ландшафтна композиція цікава тим, що на ній взагалі немає квітів. Тут посаджено дерева та кущі різних форм та розмірів. А поміж ними розташовано камені та стовпчики у певній послідовності. Батьківщиною дерев, що ростуть на цій ділянці, є країна східного сонця. Тут можна побачити такі рідкісні у нашій країні дерева, як вістерія, катальпа чудова, кунінгапія, тис ягідний та гінкго дволопатеве.

У самому ж японському саду розміщено ще декілька символічних композицій із кущів та каменів. Зокрема тут можна побачити оригінальний «листок». Його контур висадили хостою ланцетолистою темно-зеленого кольору, а серединку виклали за допомогою каміння дрібного та середнього розміру у вигляді прожилків. Студенти часто називають цей елемент «серцем», адже закоханим він нагадує саме його.

Також тут можна побачити своєрідну «стрекозу» із восьми каменів різної форми та двох кущів ялівцю козацького. Саме кущі є своєрідними крилами «стрекози».

А ще зустріти зовсім кам’яну «черепаху». Це вже символ довголіття, мудрості та достатку.

- Саме тому її голівку спрямували на вікна проректора з фінансово-економічної діяльності, - зізнається Наталія.

Різнобарвні квіткові композиції

Із протилежної сторони алеї красується квітково-кущова композиція під назвою «Плин часу». Її оформлено із близько ста видів багаторічних трав’янистих рослин. У різні періоди вони квітнуть рожевими, червоними, жовтими та білими кольорами. Це символізує барви життя: дитинство, юність, зрілий вік та старість.

- А ще ми кажемо, що ті кольори – то пори року, - пояснює Наталія Шевчук. – І вже тоді маємо весну, літо, осінь та зиму.

По інший бік алеї спроектували своєрідну «Долину квітів». Складається вона із 12 круглих та 4 напівкруглих клумб. Їх ще називають в університеті «плаваючими колами». А все тому, що навесні кола зацвітають тюльпанами та нарцисами, влітку – сальвіями, чорнобривцями, каліфорнійськими маками, майорами та жоржинами, а восени тут можна помилуватись цвітінням різнобарвних багаторічних айстр.

Неподалік від «плаваючих кіл» розмістили величезну квіткову карту України. Її  спроектували у 2014 році в зв’язку із буремними подіями в країні. Поруч виклали 12 бетонних зірок Євросоюзу. А праворуч посадили символи держави - вербу та калину.

Паралельно вулиці Інститутській закладено Алею великих українців. Це зробили екологи університету спільно із керівництвом області ще у 2008 році. Висаджено на алеї квітково-декоративні магнолії. Біля них щовесни полюбляють фотографуватися студенти.

І українське, і закордонне

Окрім того, є на території парку і своєрідна «Подільська діброва». Тут висаджено дерева, що ростуть на українських землях. Студенти між собою прозвали цю ділянку «Болонським модулем». А поблизу діброви можна побачити рідкісну Веймутову сосну, яка має надзвичайно м’які голки. Неподалік від неї ростуть кедрова сосна, туйовик, метасеквойя та модрина європейська. Працівники ботсаду розповідають, що такі дерева поки можна зустріти лише на територіях приватників.

Туйовик із біло-строкатими барвамиЗагалом на території саду висаджено понад 23 тисячі різноманітних рослин. Ними повсякчас опікуються керівник ботанічного саду Людмила Казімірова, інженер Наталія Шевчук, а також садівники, електрики та сантехніки ХНУ. До всіх ділянок із рослинами підведено полив, а окремі ще й освітлюються в темну пору доби.

Не обходиться без крадіжок

Проте, не обходиться і без неприємностей. Працівники ботанічного саду зізнаються, що нерідко трапляються випадки крадіжок невеликих кущиків чи квітів. Часом люди прямо із клумб виривають із корінням троянди. Адже встежити за ними, особливо на вихідні, практично неможливо. Оскільки територія університету є прохідною зоною, тут часто прогулюються матері з дітками.

- Але не всі мами добре дивляться за своїми малюками, - скаржиться Наталія Шевчук. – Часто дітки зриваються квіточки чи відкривають крани для поливу. Коли робиш зауваження, то мами починають сердитись. Але ж ці рослини садили не для того, щоб їх рвати.

А ще на територію ботанічного саду приводять на екскурсії учнів шкіл та студентів хмельницьких вишів.

Листя тюльпанового дерева й саме схоже на квіти тюльпанів. Звідси походить і назва.Тис ягідний плодоносить невеликими червоними ягідкамиРідкісне гінкго дволопатове. Із плодів цього дихотомічного дерева виготовляють краплі для серцяКаштан їстівний почав плодоносити вже цього рокуДеканатський березовий гай заклали ще у 2006 роціОсобливість метасеквойї в тому, що в неї опадає не листя, а гілочкиА от модрина європейська повністю скидає голки і певний період дерево стоїть, наче лисеСад студентської дружби закладено між 3 та 4 корпусами

Коментарі (1)
  • Катерина

    Дуже гарно в саду в нас! Варто сходити пофотографуватись! Великі молодці ті, хто за ним дивиться. А ідеї розсадки квітів - взагалі шикарні! Міській раді та управлінням з озеленення вчитись і вчитись в них!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up