Художниця зобразила українські міста в образах жінок: як виглядає Хмельницький

Художниця зобразила українські міста в образах жінок: як виглядає Хмельницький
Тут і далі зображення зі сторінки Вікторї Наумової у Фейсбук
  • Вікторія Наумова провела з донькою чотири дні в підвалі під час артилерійських обстрілів. 

  • Жінка евакуювалася до Польщі, там під впливом побаченого почала малювати українські міста, що потерпають від збройної агресії російської федерації. 

  • На її ілюстраціях вони постають в образах жінок, які опинилися в умовах війни.

  • Серед них є Хмельницький. Дивіться як його бачить мисткиня. 

Якби охоплені війною українські міста були людьми, то вони мали б жіноче обличчя. Так вважає художниця Вікторія Наумова. Жінка створила цілу збірку ілюстрацій, на яких міста нашої країни постають в образах войовничих та багатостраждальних жінок. Свою історію художниця розповіла Суспільному. 

Просиділа в підвалі з дитиною 4 дні

Вікторія Наумова родом із Миколаєва. Однак, повномасштабну війну вона разом з родиною зустріла неподалік Ірпеню та Бучі. Жінка розповіла, що населений пункт, в якому вони тоді проживали, постійно перебував під артилерійськими обстрілами. Вікторія разо з донькою просиліда в підвалі 4 дні. А тоді виїхала до Польщі. 

— Мені треба було вивезти моїх батьків, які приїхали з Миколаєва, я напередодні їх забрала, перед Новим роком. В цілому рішення приймалось через старих та дитину. Я хотіла залишитись, втім, вибору не було. Тому ми поїхали в Польщу, перехід теж був доволі тяжким. Стан був у всіх шоковий, – згадує Вікторія.

Відео дня

Виливала почуття в ілюстраціях

Після евакуації, перебуваючи в Польщі, Вікторію чула про катування мирного населення у Бучі, про зґвалтування жінок, вбивства дітей. Їй розповідали про це знайомі, що залишились в Україні. Згодом, після звільнення Київщини, ці історії почув та побачив весь світ. На той час у Вікторії була творча перерва, однак, події в країні змусили жінку відновити роботу. 

— Побачивши весь цей жах… Я ж чула про це раніше, люди, які там жили, вони ж мені розповідали і я думала, що буду готова. Але коли я подивилася всі ці фото, це був просто надмірний жах. І я пригадала, що десь рік тому я малювала одну роботу, про Бучу. І от цю українку із кривавими очима з Бучі я вирішила трохи змінити. Мені полегшало, коли я зробила цю роботу. Я ні на що не розраховувала, виклала в інтернет просто тому, що в стіл ніхто не малює. У мене є блог, куди я виставляю, у мене є друзі, які це бачать, підтримують, співчувають. Я не вмію говорити про свої почуття, а от малювати про них – можу, — зізнається Вікторія.

Українка й досі перебуває у Польщі та малює там всі свої доробки. 

Хмельницький: з сапою та на каблуках

Першим містом, яке зобразила в жіночому образі Вікторія стала багатостраждальна Буча. Далі — Миколаїв та Маріуполь. Тоді невеличкі міста та обласні центри. Прототипами образів окремих ілюстрацій є реальні знайомі художниці. Наразі в доробку Вікторії Наумової під назвою "Нездоланна" є кілька частин - “Лють”, "Відважні" та "Воля". Загалом 21 ілюстрація українських міст під час війни 2022 року в образах жінок.

Хмельницький вийшов з-під пера художниці 26 травня. Вікторія намалювала цю ілюстрацію також у Вроцлаві. Вона зобразила наше місто в образі патріотичної дівчини з віночком квітів на голові та жовто-блакитної стрічкою на руці. “Хмельничанка” Вікторії сидить на грядці з сапою в руці. Дівчина у вишитій сорочці, штанях та туфлях на каблуках. Таких чином, художниця хотіла показати, що Хмельницький тримає тил країни під час війни. 

— Хмельницький. Місто тилу. Місто допомоги й прихистку. Цим містом я узагальнюю вроду і працьовитість українських жінок, за будь яких обставин. Дякую вам! — зазначає художниця на фейсбук-сторінці

 

"Міста-українки" Вікторії Наумової

Ілюстрації міст-українок Вікторія розміщує в своїх соцмережах. Працює жінка на планшеті.

— Діджитал – інструмент універсальний. Сиджу у кріслі, у мене є тут центр на кухні. Найчастіше ввечері, або вночі. Художник, якому життєво важливо малювати, він малюватиме паличкою на землі. Він малюватиме на морозі, в парку, поруч із коляскою, та неважливо чим, де ти це робиш. Важливо, які емоції це викликає у інших людей, – говорить Вікторія.

Переглядайте дивовижні ілюстрації міст Вікторії Наумової:

 

А яка ілюстрація Вікторії припала вам до душі найбільше?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач34

    Без сліз неможливо дивитися…
  • Людмила Петрова

    Я у захваті від усіх картин, передивлялась декілька раз. Це дуже емоційно, талановито. Умничка Вікторія!..
  • Алла Никифорова

    Всі ілюстрації чудові. Дякую художниці.

keyboard_arrow_up