Інформують про дії ТЦК: наскільки законна діяльність пабліків про повістки

Інформують про дії ТЦК: наскільки законна діяльність пабліків про повістки
  • У соцмережах існують сотні пабліків з даними про вручення повісток. 

  • Адміни сповіщають про місця і час перебування представників ТЦК. 

  • За злив інформації передбачена кримінальна відповідальність. 

  • Розповідаємо, яке покарання може загрожувати адмінам.

Ще до початку повномасштабного вторгнення у різних соцмережах та месенджерах були створені групи, в яких інформували про місця перебування представників військкоматів, які роздають повістки військовозобов’язаним. Переважно – восени та навесні, під час призовів. Після 24 лютого 2022-го таких пабліків побільшало, як і їхня активність – через введення воєнного стану та запровадження загальної мобілізації. Та не завжди там публікують достовірні дані. Також ця діяльність може грати на руку ворогу. Як це працює – розповідаємо детальніше. 

Звідки інформація 

Наразі більшість таких каналів створені у месенджері Телеграм. Напряму з адміністратором людина зв’язатися не може, однак є функція - надіслати новину. Автор відправляє адміну повідомлення із тим, де саме зараз знаходяться представники терцентрів комплектування та соціальної підтримки. За наявності діляться фото або відео підтвердженням. Однак більшість повідомлень – текстові. 

Відео дня

Журналіст vsim.ua у січні 2023-го провів власне дослідження: став анонімним інформатором в такому хмельницькому телеграм-каналі. Дані були недостовірні, адже ні такої вулиці, ні такого ТРЦ в місті немає, однак адміністратори групи опублікували їх. 

За цим можуть стояти росіяни 

За цими пабліками можуть стояти і росіяни – це один із їхніх методів ІПСО, яке вони поширюють для дискредитації Збройних сил України. Разом з тим, окупанти вливають фейкові історії про неправомірні дії з боку представників Терцентрів комплектування та соціальної підтримки, – ще навесні минулого року попереджала ексзаступниця міністра оборони України Ганна Маляр. 

– Ми й до великого вторгнення, щовесни та щоосені фіксували інформаційні кампанії РФ щодо теми "повістки" та призову. Технологія завжди була одна. Розкрутити якусь історію, де повістку виписали інваліду, померлому або ветерану Другої світової. Герой завжди різний, ідеться про суть. Або вони поширювали якийсь дикий текст повістки чи анкети призовника. Ми регулярно це спростовували. Зараз ворог трохи ускладнив свою технологію і додає історії про дивовижні місця вручення повісток та "хвилі" мобілізації". 

Адмінам пабліків загрожує в’язниця 

Юристка Юлія Панчук розповіла журналістці vsim.ua: введення таких пабліків оцінюється, як перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України – це 114 стаття пункт 1 Кримінального кодексу України. 

– В Україні вже відомі випадки, коли осіб притягували до кримінально відповідальності. До прикладу, було установлено, що обвинувачений у додатку «Telegram» створив окремий канал з відповідною назвою. Суд встановив інтернет-адресу каналу, а також, анонімні профілі, які були зареєстровані на мобільний номер телефону. Дана особа не перешкоджала законній діяльності ЗСУ, шляхом поширення інформації щодо форм та методів здійснення мобілізаційних заходів, однак він доводив інформацію про детальні адреси із зазначенням назви вулиць, номери будинків та корпусів, за якими перебувають військовослужбовці під час виконання останніми заходів по призову громадян України. Також здійснював оповіщення у вигляді таких фраз «по можливості, не заїжджайте», «будьте обережні» або інших схожих фраз, – розповіла юристка. 

Якщо суд доведе провину людину, їй може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на термін від п'яти до восьми років

Випадки викриття 

Наприкінці січня цього року на Черкащині СБУ викрила трьох адмінів чатів у Телеграм та Вайбер, які сповіщали населення про місця пересування представників ТЦК на теренах області. За версією слідства, таким чином вони допомагали чоловікам призовного віку уникнути мобілізації. Кількість підписників у таких канал складала від 250 до 12 тисяч осіб. Адміністраторам загрожує від 5 до 8 років у в’язниці. У цьому ж регіоні, за пів року до цього інциденту, суд виніс вирок ще двом адміністраторам подібних пабліків: чоловіки проведуть за гратами 5 років. 

 

Викривали на введені таких сторінок і чоловіків у Львівській, Київській, Івано-Франківській областях. Також у Луцьку, в Одесі та інших містах України. 

Що думають хмельничани

Хмельничанин Віталій (ім’я змінено на прохання людини) понад рік підписаний на один такий хмельницький телеграм-канал. Каже – щоразу, як потрібно вийти з дому читає чат. Ділиться: у нього чимало захворювань, в тому числі й проблеми зі спиною й зором. Хворіє дружина й повнолітня донька. Наразі має відстрочку. 

– Я вже не молодий - 56 років. В дружини неврологія, ІІІ група інвалідності. І я сам больний з голови до п’ят: і грижу маю, і не бачу. І є заключення лікарів. Тоді в воєнкоматі мені сказали, що зараз можу гуляти та коли прийду знову – прийдеться служити. Бо ж в жінки тільки ІІІ група інвалідності, тому це не відмазка, – поділився Віталій. 

І таких прикладів безліч – військовозобов’язані користуються такими пабліками, щоб не потрапити на фронт. Переконані: якщо їх впіймають представники військкомату – отже точно заберуть на війну. Таку думку журналістці vsim.ua на правах анонімності висловив і хмельничанин Андрій (ім’я змінено на прохання людини). У нього з дитинства проблеми із зором. Навіть через це був звільнений від строкової служби. І, каже чоловік, з кожним днем все гірше. Хотів робити операцію. Однак лікарі не дають гарантій, що він бачитиме після хірургічного втручання.

– Один раз я вже встрів ТЦК на вулиці. Вони не дуже ласково намагалися вмовити мене сісти до них в машину і поїхати в воєнкомат. Я їм кажу – в мене з зором проблеми. А вони у відповідь: нічого страшного, патрони подавати зможеш. Але мене не тягнули силою, як це роблять зараз. Я визвав патрульку і воєнкомат від мене відстав, – розповів Андрій. 

Читайте також: 

«Побиття» активістки в ТЦК на Хмельниччині: версія військових

«Мій син помер після затримання хмельницьким ТЦК»: коментарі рідних та поліції

У Хмельницькому ТЦК прокоментували смерть чоловіка після затримання

На Хмельниччині ТЦК викликатимуть чоловіків, які досягли 25-річного віку

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Читач81

    Верхівка України , яка своїм керуванням привела бідну і роззброєну Україну до війни, має відповідати. Або йти воювати або віддавати награбоване солдатам і вдовам. А таке вручення повісток доведе Україну до поразки. Відповідно ці канали дають шанс одуматись чиновникам і бізнесменам і стати на вірний шлях
  • Urum

    Демократія, свобода слова, права людини....

    Іgr reply Urum

    Забудьте за це і кінець самостійності.це непомітний початок совка

    Urum reply Іgr

    Так тут навіть совок вже нервово курить в сторонці
  • Санитар

    Ці каналы інформують не про переміщення військових а про місця можливих вчинень кримінальних правопорушень у вигляді виписки повісток(підробка документів), крадіжка людей, перевищення посадових повноважень.

    Ю reply Санитар

    Очкуеш?
  • Володимир

    А коли тцк людей в буси засновує , і без нормальної комісії на забій відправляють їм є кримінальна відповідальність? Чи вона тільки простих людей торкається?

keyboard_arrow_up