Кричить, обзиває та принижує: на Хмельниччині батьки подали до суду на вчительку (ВІДЕО)

Кричить, обзиває та принижує: на Хмельниччині батьки подали до суду на вчительку (ВІДЕО)
Фото - колаж з відео Суспільного
  • Валентина Іванишина працює вчителем початкової школи. 

  • Діти скаржаться, що вона їх цькує та навіть дає запотиличників. 

  • Вони записали на відео кілька фрагментів з дистанційного уроку. 

  • Побачивши це, батьки подали на педагога до суду. 

  • Сама ж вчителька переконана, що ніякого булінгу вона не чинила, а батьки її обмовили. 

Кричить на дітей, цькує та принижує... Так відзиваються про вчительку Меджибізького ліцею частина батьків, де навчаються їх діти. Педагог навчає третьокласників початкової школи. Нещодавно четверо батьків звернулись із заявами до адміністрації закладу, правоохоронців та подали судовий позов проти вчительки. Про це розповідає Суспільне.

Кричить та обзиває дурними

Батьки третьокласників показали фрагмент із одного уроку на відео. На ньому чути як вчителька спілкується з учнем та голосно кричить до нього.

— Я не казала цього слова писати, я не казала його записувати, воно вже є записане, безголов’я! Я казала в книжку дивитися зараз! Богдан, яке слово записане? Постав палець, покажи, де ми зараз працюємо? Ти мене вже дістав. Читай слово. Дивися в книжку, дурню, — так розмовляє на уроці педагог до учня. 

Відео дня
Скрін з відео

Це один із двох відеозаписів уроку, який веде вчителька молодших класів початкової школи Меджибізького ліцею Валентина Іванишина. Його записав учень того класу — син Алли Козко, коли був на дистанційному навчанні. Після побаченого його мати вирішила подати до суду.

— З 1 вересня моя дитина говорить, що вчитель принижує всіх дітей. Кажу: “Синок, я тобі не вірю. Таке не може бути”. На другий день він сказав, що в нього болить нога, залишився вдома і каже: “Мамо, я тобі просто покажу як вчитель веде уроки", – розповідає Алла Козко.

Мама ще одного учня цього закладу каже, що її син також скаржився на вчительку. Навіть довелось відвідувати психолога. 

— Ми перевели дітей на дистанційне навчання, тому що наш психолог зробила висновок, що їм не можна поки бачити вчительку, тому що в них важкий психологічний стан, — зізнається Крістіна Нетяга. 

Діти кажуть, що дає запотиличників та тягає за одяг

Юлія Хапіцька — матір іншого третьокласника розповідає, що подібне ставлення до дітей триває з минулого навчального року.

— У листопаді минулого року в нас стався інцидент. Артем прийшов зі школи і сказав, що вчителька йому давала “підзатильника”. В нас відбувалася усна розмова, після якої вона сказала, що такого нічого не відбувалося, “поговоріть з сином, все добре в класі”. У вересні цього року з’явилося відео, як вона веде уроки. Після цього ми звернулися до вчительки, та вона нам нічого не пояснила, — додає Юлія. 

А Інна Радаєва взагалі забрала сина з класу. Хлопчик розповів матері, що вчителька кричить до всіх у класі. Мати переконує, така ситуація вплинула на стан дитини і його поведінку. У третьокласника зникло бажання вчитися.

“Я вважаю, що ніякого булінгу не чинила”

Вчителька початкових класів Меджибізького ліцею Валентина Іванишина каже: відео, зняте одним з її учнів, бачила, і не знає причини того, чому четверо батьків учнів вирішили звільнити її з роботи.

— На протязі цілого дня вони себе так поводили, і на четвертому уроці я просто не втримала контроль. Так, я дуже шкодую, що я крикнула. Отже, я вважаю, що ніякого булінгу не чинила. Я втратила контроль над ситуацією і крикнула. Я намагатимусь такого не повторювати. І вважаю, що вони (діти та батьки — ред.) мене обмовили. З якої причини — не знаю. Чекаю, що в цьому розбереться суд, — суворо зазначила вчителька. 

Скрін з відео

Подали на вчительку до суду

Батьки чотирьох учнів вирішили звернутися зі скаргою до директора ліцею та заявою до суду. 

— Якщо судом буде встановлено провину у вчиненні даного правопорушення, на нашу думку, це є підстава на звільнення вчительки із займаної посади. Оскільки вчинення даного правопорушення є несумісним із викладацькою діяльністю, — розповів адвокат батьків Анатолій Яцишин. 

Він додав, що вже й призначили дату суду. Засідання відбудеться 26 грудня у Летичівському районному суді. Окрім цього, звернулися до безпосередньо до директора навчального закладу, до Департаменту Меджибізької селищної ради, та в Управління державної якості освіти.

“Для мене було дивне таке звернення”, — директор

Директор Меджибізького ліцею Сергій Дашевський зізнається, що отримав звернення від батьків. Наразі ж ведеться розслідування та вивчаються всі факти і матеріали, які подали батьки. Для цього в колективі сформували спеціальну творчу групу, яка має встановити винна вчителька чи ні. 

— Це перший випадок звернення батьків з такого питання. Викладач працює у нас з 1998 року, і до цього часу подібних випадків не було. Для мене було дивне таке звернення, — додав Сергій Дашевський. 

Кандидатка психологічних наук Наталія Чорна, яка була учасницею проекту «Ми проти булінгу», повідомила, що на час суду та внутрішнього розслідування у класі має надаватися певний психологічний супровід.

— Супровід має бути обов’язково. Надалі клас має контролюватися заступником з виховної роботи, адміністрацією школи, психологом. Можливе відвідування батьками занять та інші заходи, які може призначити адміністрація школи, – пояснила Наталія Чорна.

А як ви ставитесь до дій вчительки з побаченого у відеофрагменті?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (40)
  • Читач 007.

    Pyzdu дати вчительці
  • Аліна Калоян

    Бідолашна вчителька, це мабуть єдина людина, яку вони слухались хоч трохи, батьки думають , що віддали своє сонечко в школу і все місія виконана…. Вчителі люблять своїх вихованців, це ж початкова школа, вона як друга мама десь посварить, десь приголубить…а тут так її підсиділи і накинулись, краще б поговорили з дітками спочатку.

    PutnickFree reply Аліна Калоян

    З такими методами виховання її взагалі неможна допускати до дітей!
  • Катерина Мудрик

    Знаю ще одну Валентину, яка принижує дітей і може штовхнути. Прізвище глушман, працює в нво 1 в Хмельницькому. Прикриває її директор. Рік тому директрису вже хотіли звільнити за порушення правил санітарних норм, але за нею стоять впливові люди. Як би побороти корупцією в нашій країні,так звільнили вже обох.
  • Чорний Кіт

    Не можна так. Діти повинні рости зі здоровою психікою. Досить совкових методів. я однозначно за дітей в цьому випадку.

keyboard_arrow_up