“Лякає, що за мною ще 12 метрів: бригадирка із "Азовсталі" стала водійкою тролейбуса у Хмельницькому

“Лякає, що за мною ще 12 метрів: бригадирка із "Азовсталі" стала водійкою тролейбуса у Хмельницькому
Тут і далі фото Суспільного
  • Ольга Бондар із сім’єю перебралася до Малашівець у квітні минулого року. 

  • Жінка закінчила курси та стала водієм “рогатого”.

  • Вона щодня встає о пів на четверту ночі та добирається на роботу 15 кілометрів. 

Ольга Бондар разом зі своєю сім’єю мешкали у Маріуполі. Вона була бригадиркою на заводі “Азовсталь”. Та в квітні минулого року через напад російських загабників та систематичні обстріли Маріуполя Ольга разом з чоловіком, трьома дітьми й домашніми улюбленцями виїхали з окупованого міста. Нині родина знімає будинок в селі Малашівці Хмельницького району. А сама Ольга перекваліфікувалася на водійку тролейбуса. Її історію розповідає Суспільне. 

“Головне, щоб діти мали де спати”

Спершу Ольга з сім’єю кілька тижнів жили у знайомих. А опісля орендували хату у Малашівцях. Той дім три роки стояв пусткою. 

— А все одно хата вже три роки пустувала. Каже, чи мені не все одно. Ось так ми зайшли в цей будинок. Ми приїхали сюди, подивилися, він мені каже, тут немає ніяких умов. А мені умови взагалі не треба, я вибралась звідти, де їх точно не було. Мені головне, щоб дах був над головою. Щоб діти мали де спати, щоб не задувало і не лило, — розповіла жінка.

Відео дня

Вони під'єднали у будинку газовий котел. А при сильних морозах розпалюють грубку.

— Це в нас грубка, ми нею опалюємо три кімнати. А взагалі в хаті їх п`ять. Тут невеличка кухня, я тут готую. Коли я, коли батько готує, як має час. Трохи мало місця, але є, — каже Ольга.

Перекваліфікувалася на водійку

Минулого літа Ольга пішла на курси навчання на водія тролейбуса. Жінка зізнається, що вперше сіла за кермо “рогатого” у жовтні. Відтоді вона щодня їздить на власному авто 15 кілометрів до тролейбусного парку. А там знову пересідає за кермо, але вже громадського транспорту.

— Велике кермо, це не те кермо, що у мене в легковій машині. Панель — в машині такого нема, воно все мізерне. Знаєте, сідаєш, і ти бачиш перед собою все. І з тієї сторони бачиш, і з цієї сторони бачиш. Але лякає те, що там ще 12 метрів за тобою. Заробітна плата трошки була прирівняна до тієї, що я отримувала в себе на заводі. Мені цікаво було опанувати професію водія на великому транспорті. Тяжко, але, це я вже зараз розумію, що тяжко. До роботи мені з села добратися до 15 кілометрів. То на дорогу витрачається 20-30 хвилин в залежності від погоди, — говорить Ольга.

“Мій перший день треба було знімати”

Маріупольчанка згадує про свій перший самостійний виїзд на лінію. Вона зізнається, що того дня працювала по інструкції. 

— Це треба було в перший день знімати. Знаєте, ось так прийшов і ти знаєш, що в тебе 20 хвилин до виїзду. Ти приходиш в депо, тобі треба зібрати тролейбус, все під'єднати, все перевірити. Залізти позаду на драбинку тролейбуса, подивитися до тих вуглів. Я це все зробила, сіла і чекаю. Боже, ще 15 хвилин до виїзду, що я маю робити. Хтось підходить з тролейбуса позаду каже: “Ти коли їдеш?” —  “Мені через 10 хвилин”. — “О, ну то їдь вже”. — “Як вже?” — “Ну їдь!” Ну, я і поїхала, — згадує переселенка.

Найперший виїзд на лінію в Ольги був о пів на шосту ранку. Тож вона готувалася ретельно, проснулась за 2 години до того. 

Я дівчинка, встати треба раніше, привчати себе трохи до порядку, то я встаю десь пів четвертого. Виїзд в мене виходить в шість, або о пів на сьому, — каже жінка.

Одного разу їй подякували пасажири за роботу. 

— Я вже закриваю двері, і я бачу в дзеркало, що біжить чоловік, дуже біжить. Йому треба їхати, і така погода була, дощ йшов. Я його почекала. То він прийшов до мене аж з задніх дверей сюди до кабіни й так дякував, так дякував і каже, передайте своєму чоловікові, що ви найкраща жінка, — згадує Ольга Бондар.

Нині вона не знає, що в якому стані знаходиться її власний дім у Маріуполі. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Natashka Nata

    Пишаюся знайомством!!!
  • Iryna Rybachuk

    ПРОСТО сильна ЖІНКА! МАМА!
  • Игорь Поперечный

    Молодець.
  • Irinka Tarasiuk

    Молодчинка

keyboard_arrow_up