«Страшно вийти з дому»: жителі Херсонщини розповіли чому переїжджають до Хмельниччини

«Страшно вийти з дому»: жителі Херсонщини розповіли чому переїжджають до Хмельниччини
Тут і далі фото ГУ ДСНС у Хмельницькій області
  • Більше двох місяців до Хмельницького курсує щоденний евакуаційний потяг з Херсону. 

  • Сюди перебираються маленькі діти з батьками та пенсіонери, інваліди та просто ті, хто тікає від жахів окупації чи постійних обстрілів.

  • Дізнавайтесь, яку допомогу отримують херсонці на Поділлі та де їх розселяють. 

Із 26 листопада залізничний вокзал Хмельницького щоденно приймає евакуйованих жителів із Херсонської області. За більш, ніж 2 місяці сюди перебралися вже кілька тисяч мешканців південного регіону.

Вони шукають в Хмельницькій області прихисток та безпеку. Адже Херсон після деокупації часто потерпає від ракетних ударів та обстрілів росіян. Нагадаємо, 29 січня росіяни здійснили з артилерії черговий масований обстріл житлових кварталів Херсона. Загинули троє людей, ще шестеро дістали поранення різного ступеня тяжкості. За кількістю жертв — це найбільший обстріл протягом січня, повідомляють у Херсонській ОВА. Тож людям від безвиході доводиться покидати свої домівки та шукати безпеки у тилових містах України.

Хмельничани щодня зустрічають переселенців із Херсонщини та надають їм необхідну допомогу. Серед тих, хто очікує евакопотяг на залізничному пероні — рятувальники, психологи, медики. Жителі Херсонщини часто приїжджають з однією валізою чи сумкою в руках. Туди вони вміщають все найцінніше та найпотрібніше, що взяли з дому. Жителі регіону розповідають надзвичайникам свої історії.  Так, 30 січня, раннього ранку до Хмельницького прибув черговий евакопотяг.

Відео дня

— Забрали з собою лише найдорожче, надіємося скоро повернемося додому, — каже один із переселенців. 

— Вже нема сил терпіти, щодня обстріли, страшно навіть вийти з домівки, — мама з дитиною на руках, розповідає чому змушена була покинути рідну оселю.

З початку війни таких мільйони. Рятувальники зустріли та допомогли з речами переселенцям, а психологи спілкувалися з людьми, аби допомогти їм освоїтися на тимчасовому місці.

Частина херсонців їде до родичів та знайомих. Решту розселяють в місцях компактного проживання.

Графік евакопотягу

Додамо, евакопотяг зі спеціалізованими вагонами для евакуації маломобільних осіб з Херсону до Хмельницького ходить щодня. Поїздка абсолютно безкоштовна. 

Евакуаційний потяг відправляється з вокзалу в Херсоні щоденно о 15.27. Та спершу слід зареєструватися на посадку. Для цього необхідно попередньо звернутися на гарячі лінії Херсонської обласної військової адміністрації або ж приїхати на залізничний вокзал щонайменше за 3-4 години до відправлення.

Гроші та поселення на Хмельниччині

У Мінреінтергації додають, що одразу ж після прибуття до Хмельницького, прямо на вокзалі, Укрпошта виплачує внутрішньо переміщеним особам кеш-допомогу від держави у розмірі 2 тисяч гривень для дорослих і 3 тисяч гривень для дітей та осіб з інвалідністю.

Після цього херсонців гарантовано поселяють в безкоштовні прихистки й надають їм гуманітарну допомогу.

З питань евакуації можна звертатися: 

Також можна телефонувати на цілодобову гарячу лінію Мінреінтеграції за номером: 15-48. Якщо у вас є близькі чи знайомі на Херсонщині — передайте їм цю інформацію. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up