Медик із Бучі стала сімейним лікарем у Хмельницькій тергромаді

Медик із Бучі стала сімейним лікарем у Хмельницькій тергромаді
Фото зі сторінки НСЗУ
  • Вона працює в амбулаторії села Шаровечка.

  • Деякий час там не було лікаря зовсім. 

  • Тепер у Катерини повно пацієнтів і вона намагається налагодити життя на новому місці. 

До війни Катерина Блінова жила та працювала в Бучі на Київщині. Вона була завідуючою амбулаторії, сімейним лікарем. Як жінка вибралась із Київщини та влаштувалась на Хмельниччині розповіли у Національній службі здоров’я України.

“Це було непросто”. Про переїзд

Катерина, разом із сім’єю, вибралась із Бучі у березні, коли почалися перші хвилі евакуації. Вони одразу ж поїхали на Хмельниччину — до родичів чоловіка. Потім були пошуки роботи на новому місці.

— Це було непросто — у регіон переїхало багато людей із зони поблизу бойових дій. Для лікарів вакансій було мало. Роботу вдалося знайти через центр зайнятості. Зараз у мене вже понад тисяча пацієнтів і активно підпису нові декларації, — каже Катерина Блінова.

Відео дня

Вона влаштувалась в амбулаторію села Шаровечка. Заклад відноситься до Хмельницького міського Центру первинної медико-санітарної допомоги №1. А саме село розташоване на межі з містом. 

Після того, як попередня лікарка вийшла на пенсію, певний час у Шаровечці медиків не було. Зараз Катерина працює там сімейним лікарем. Ще одна її колега, теж сімейна лікарка, переїхала з Рубіжного, а також там є медсестра.

— Люди радіють, що  у селі з'явилася лікарка, з якою можна проконсультуватися і звернутися по допомогу. Є мешканці, які приходять в амбулаторію просто познайомится з лікарями, поспілкуватися, дізнатися про профілактику. Адже довгий час до них ніхто із медиків не навідувався. Мешканцям до вподоби, що є кардіограф і глюкометр під рукою, — розповідає про свою роботу Катерина. 

Амбулаторія обслуговує 8 тисяч осіб

Амбулаторія у Шаровечці нині обслуговує 5 сіл. Це приблизно 8 тисяч населення, кажуть у НСЗУ. А в сусідніх селах збереглися ФАПи, в яких працюють фельдшери. Тож сімейні лікарі виїжджають туди у певні дні. За потреби приходять і до пацієнтів додому. За один день може бути по 2-3 таких виклики.

— Люди старшого віку, самі в амбулаторію приїхати не можуть. Моя колега щоп’ятниці виїжджає у найвіддаленіші села, щоб бути якомога ближче до людей. Тому що транспортного сполучення там немає. А у нас є робоче авто. Серед мешканців є люди, що підписали декларації з лікарями іншої амбулаторії. Ми їм також надаємо допомогу, — пояснює Катерина.

Частина пацієнтів у селі не мають телефонів. А їхні декларації прив'язані до мобільних номерів родичів, які виїхали за кордон. Тож сімейна лікарка допомагає їм передекларуватися.

— Пацієнти запитують, де я проживаю, щоб за потреби звертатися. Наші телефони ми розклеюємо на зупинках, в магазинах, у селищній раді, — ділиться медикиня.

Допомога літнім та надання підпримки

Серед її пацієнтів є багато людей похилого віку. Навіть, є довгожителі, яким за 90 років. Тому часом їм приділяють більше уваги. 

— Пацієнти уважно ставляться до рекомендацій лікаря. Виконують усі призначення. “Доступні ліки” дуже зручна програма для них. Ми допомагаємо отримати їх тим, у кого немає телефонів, або хто не дуже впевнено ними користується. Переписуємо на аркушах коди і номери рецептів. Люди радіють, що є така програма, що можна безоплатно отримати ліки. Бували пацієнти, що не чули про “Доступні ліки” і взагалі не приймали ніяких медикаментів, а зараз почали займатися покращенням свого здоров’я, — каже Катерина.

Нерідко люди просять і просто психологічної підтримки. Її потребують ті, чиї рідні воюють на фронті, або якщо у родині хтось помер. Вони у тривожному стані, переживають стрес. Тому психологічна підтримка у сімейного лікаря для них актуальна. 

У Бучу лікарка повертатися не планує. Хоче залишатися на Хмельниччині, яка вже стала для неї домом. Тож буде будувати тут лікарську кар’єру та облаштовувати свою родину на новому місці. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Микола Літвинчук

    Підписуюсь під кожним словом подяки для Пані Катерини. При першому ж знайомстві зрозумів, що Шаровечці повезло з сімейним лікарем. Я без роздумів склав з нею договір як сімейним лікарем. Дай Бог їй сил і здоров'я. Враження тільки позитивні.
  • Natali Makeykina

    Дай Боже здоров’я  цiй жiнцI !!!!!!!
  • Ирина Пазик

    Молодець
  • Галина Галина

    Номер телефону можна. Дякую вам щиро

keyboard_arrow_up