Навчання на Tesla та знижки для переселенців: як хмельничанин відкрив автошколу під час війни

Навчання на Tesla та знижки для переселенців: як хмельничанин відкрив автошколу під час війни
Тут і далі фото з сайту Економічна правда
  • Володимир Пштир мав отримати ліцензію на автошколу 24 лютого 2022-го.

  • Початок війни усе змінив, але хмельничанину таки вдалось відкрити бізнес. 

  • Він орендував 3 класи та автодром та навчив вже більше 100 чоловік. 

  • Підприємець робить знижки для переселенців на навчає водити на Tesla. 

Історія розпочалась восени 2021 року. Хмельничанин Володимир Пштир задумав відкрити в місті автошколу. Він побачив на Прозорро.Продажі оголошення і орендував асфальтований майданчик у передмісті.

Той ідеально підходив для учнів майбутньої автошколи. Чоловік планував відкрити її на початку 2022-го. 24 лютого все було готово для зустрічі акредитаційної комісії, яка мала надати ліцензію на роботу. Але того ранку розпочалась повномасштабна війна. Як Володимир відкрив автошколу “Ягуар" під час війни розповідає Економічна правда. 

Мріяв про власну автошколу 7 років

Мрія про власну автошколу з’явилася у Володимира коли він сам навчався керувати автомобілем. У 2015 році хмельничанин успішно склав іспити та отримав атестат інструктора і викладача автошколи. Тоді ж він задумався про створення своєї. 

Відео дня

— Спершу я хотів знайти підходящий майданчик для автодрому. Зазвичай це складно і дорого. Якось вчергове я переглядав оголошення про оренду землі і випадково натрапив на асфальтовану територію біля Хмельницького. Вона здавалася ідеальною. Тож я взяв участь в аукціоні і переміг. Вважаю, це стало початком бізнесу, – розповів Володимир Пштир.

Орендував ділянку на 10 років

Восени 2021 року Володимир Пштир побачив на Прозорро.Продажі оголошення. Він вирішив орендувати ділянку на 50 соток строком на 10 років. 

На автодромі відтворив реальні дорожні умови: тут є розмітка, "лежачі поліцейські", знаки, залізничний переїзд і навіть працюючі світлофори.

Майданчик ідеально підходив для учнів автошколи, яку чоловік планував невдовзі відкрити. Після автодрому хмельничанин знайшов приміщення, щоб обладнати навчальний клас. Володимир придбав меблі, обладнання, привів до ладу документи і чекав на засідання акредитаційної комісії, яке призначили на 24 лютого.

Почалася війна

Саме 24 лютого комісія мала оглянути майданчик та навчальний клас і видати ліцензію на майбутній бізнес. 

— О 5.30 я вийшов на вулицю, щоб поїхати на майданчик для початкового водіння і зробити останні приготування до перевірки комісії. І раптом почув вибухи з боку Старокостянтинова. У це не хотілося вірити, але факти свідчили: почалася війна, – пригадує той день Володимир.

Початок війни усе змінив. Акредитацію довелося відкласти на півтора місяця. У цей час хмельничанин патрулював, допомагав споруджувати блокпости та охороняти громадський порядок в місті. А в квітні підприємець повернувся до свого бізнесу, отримав ліцензію і таки розпочав роботу.

За рік навчили їздити більше сотні людей

У складний воєнний рік "Хмельницька автошкола Ягуар" навчила керувати автомобілями більше сотні людей. Серед них були й переселенці, які перебралися до Хмельницького. Для них робили знижки.

Я знаю кожного нашого випускника та випускницю. Хочу, щоб моя автошкола була найкращою. Ми створили для учнів комфортні умови, встановили сучасне обладнання. Аби збадьорити – пригощаємо безкоштовно кавою. Та головне – робимо все, аби вони дійсно навчилися безпечно кермувати. Кожному нашому випускнику я кажу: ми не прощаємося, адже обов’язково зустрінемося на дорогах України, – каже Володимир Пштир.

Орендував ще 2 кабінети

Нині у першому відкритому класі навчається 24 студенти. Тож Володимир почав шукати додаткові приміщення, аби масштабувати бізнес. 

— Наш перший навчальний клас знаходиться в житловій зоні і його важко знайти. Хотілося відкрити додаткові класи у більш прохідних місцях. Я почав переглядати пропозиції державної та комунальної нерухомості на Прозорро.Продажі. І так знайшов два кабінети в Будинку побуту, які належать міській раді Хмельницького. Вони розташовані на одній із центральних вулиць міста, — каже підприємець.

Він додає, що таке місце – ідеальне для автошколи. Бо поряд є університет, а серед клієнтів "Ягуара" багато студентів і випускників. Крім того, кабінети Будинку побуту будували з урахуванням потрібних для атестації автошколи норм. Вони вже обладнані пожежною сигналізацією та мають відповідний до вимог законодавства рівень освітлення.

Наприкінці травня минулого року Володимир виграв обидва аукціони та розпочав ремонт у кабінетах. Він додає, що приміщення були в жахливому стані. Тож разом із інструкторами вони самостійно замінили двері, підлогу, поремонтували стелю та пофарбували стіни. Уже й придбали меблі.

Кошти витрачали лише на будматеріали. Зараз навчальні класи готують до проходження акредитації. Після перевірки і отримання дозволів, автошкола зможе навчати людей на різні категорії.

Можна навчитися водити Tesla

В "Хмельницькій автошколі Ягуар" інструктори проводять навчання на орендованих автомобілях різних марок: Nissan, Volkswagen, Kia, Chevrolet, Hyundai. Тут навіть є Tesla Model 3. Її переобладнали під навчальний електрокар.

Але повномасштабна війна впливає і на бізнес. Подорожчало пальне, а люди замість покупки автокурсів купують генератори чи думають як перезимувати.

— До нас записалася на навчання жінка, хотіла в листопаді почати вчитися, але відмовилася. Сказала: чоловік придбав генератора, тому поки немає можливості навчатися. І схожих випадків чимало. Був місяць, коли наші викладачі навчали лише шістьох учнів. Зараз ситуація поліпшується, – зізнається власник автошколи.

Навесні Володимир Пштир очікує на нових клієнтів та клієнток. Каже, до того часу будуть готові нові класи в Будинку побуту.

— Оренда цих кабінетів дає мені впевненість у завтрашньому дні. Я розумію, що зможу спокійно розвивати компанію впродовж щонайменше п’яти років. Ціна оренди зафіксована і ніхто мене не виселить раніше строку. А ось із комерційною нерухомістю усе складніше: там щороку піднімають ціни, – говорить підприємець. 

Він додає, що нині головне – Перемога над росіянами. А досягнення бізнес-цілей це лише питання часу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Rhhr Rnrbrj

    А почему он не на передовой?? Вы видели какие цены на автошколы?? 20 тис грн в среднем, а у людей зарплаты 6-8 тис грн. МАРОДЁРЫ

keyboard_arrow_up