“Пишаюсь тим, що я мати Героя”. Історія 19-річного Євгена Матвійчука, який загинув біля Бахмута

“Пишаюсь тим, що я мати Героя”. Історія 19-річного Євгена Матвійчука, який загинув біля Бахмута
  • “Він не боявся і до останнього зв’язку казав, що не шкодує”. 
  • Поблизу Бахмута загинув Євген Матвійчук. Йому було 19.
  • Історією юного і мужнього захисника поділилась його мама.

“Я обов’язково піду, я ховатися не буду”, - це слова зовсім юного Євгена Матвійчука з Кам’янця-Подільського. Йому було 19. За плечима - школа, а в голові безліч сміливих мрій і планів на життя. Він самостійно заробляв на життя з 15 років, хотів мати власну справу й постійно розвивався. Цієї осені хлопець почав навчатись на пекаря. Та просто студентом залишатись не зміг, бо горів військовою службою.  

Матір воїна Оксана Матвійчук досі оговтується від трагічної новини. Син загинув у боях поблизу Бахмута. Її голос досі тремтить, але жінка впевнена, що Євген - Герой і заслуговує, аби про нього говорили. Розповідаємо історію молодого відважного захисника. 

“Не цурався своїх мрій”

До лютого життя Євгена було таким, як у багатьох юнаків. Після школи він вступив навчатись на пекаря у Кам’янці-Подільському. А до початку повномасштабної війни взагалі думав над тим, аби влаштовувати своє життя за кордоном. Оксана Матвійчук розповідає, син мріяв про власну справу. Був надзвичайно самостійним і веселим. 

Відео дня
  • Це настільки була світла і сонячна молода людина….ввічлива, культурна, совісна і добра. Він ніколи мене як матір не завантажував своїми проблемами. Він завжди говорив: “твої проблеми - то наші проблеми, а мої проблеми - це мої проблеми”.  В нього завжди була мрія, яка перетворювалась у ціль. Він не мріяв роками. Це дитина, яка з 15 років почала заробляти сама на себе. Він мріяв, щоб рідні були щасливі. Він ніколи не цурався своїх мрій. Любив спокій в хаті і не терпів скандалів, - каже мама. 

Тричі був у військкоматі

Хлопець чекав на призов і казав рідним, що в будь-якому випадку стане на захист країни - ховатись не буде. Після того, як скасували призов на строкову службу, почав шукати можливості потрапити до армії, тричі ходив до військкомату. Згодом хлопець зміг підписати контракт. Пані Оксана пригадує ту тривожну розмову, коли син сповістив їй про те, що буде військовим. 

  • Я була на роботі, коли він зателефонував мені і попросив вийти на пару хвилин. Сказав: “мам, я підписую контракт”. Я знала, що рано чи пізно після навчання його відправлять на Схід, - додає жінка. - Я запитувала його: “як я переживу, якщо щось станеться?”. Він мене обійняв, поцілував в голову як маленьку дитину і сказав: “мам, я знаю, що ти в мене сильна і ти справишся. Але я хочу”. Він горів цим. Настільки хотів йти, що спинити його було неможливо, - каже Оксана Матвійчук. 

Рідні, знайомі і вчителі лагідно називали Євгена “сонечком”. Він був привітним з оточуючими, мав багато друзів, які за ним тягнулись і брали приклад. 

Старша сестра Олександра каже, Женя завжди був позитивним, багато посміхався і вмів підтримати. Своє рішення стати на захист країни пояснював так:

  • Він не зміг залишатись осторонь ситуації, тому на початку грудня пішов на захист країни. Говорив “хто як не я?”. Його дуже засмучувало, що дорослі чоловіки тікали з країни або відкуплялись від повісток. Хлопцями свого віку він захоплювався, говорив, що вони молоді не бояться і він також хотів бути таким, - згадує Олександра слова молодшого брата. 

Рідні досі оговтуються від страшної звістки про загибель Євгена. Відомо, що це сталося внаслідок ворожого артобстрілу поблизу Бахмута. 

Мама не стримуючи сліз каже, багато слів почула про те, що вона виховала найкращого сина. 
Я пишаюсь тим, що я мати Героя” , - додає Оксана Матвійчук.

Герой назавжди повернувся додому. Кам’янець проводив Євгена Матвійчука в останню дорогу 6 березня. 

Захисника поховали на Алеї Слави міського кладовища. 

  • Такий юний, він свідомо пішов боронити Батьківщину від ворога, захищати наш мирний сон... І за Україну віддав своє життя, - пишуть у соцмережах. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • Галина Поліщук

    Вічна память герою
  • Леся Буймістрюк

    Світла і вічна пам'ять Герою, царство небесне.
  • Ольга Єрмакова

    Щирі співчуття рідним.Вічна світла пам'ять та Царство Небесне Герою!
  • Инна Чорна

    Царство Небесне, Вічна пам'ять Герою України, щирі співчуття рідним та близьким.

keyboard_arrow_up