Подвійне ім’я у тата: яке по батькові дають дитині

Подвійне ім’я у тата: яке по батькові дають дитині
Ілюстративне фото
  • Обов’язковим складовим українського імені є по батькові.

  • Вона визначається за іменем батька дитини.

  • Інколи у чоловіків буває подвійне ім’я.

За українськими звичаями, неодмінним складовим імені людини є по батькові. Воно визначається за іменем батька з додаванням суфіксів -ович, -ич, -іч (для хлопчиків) або -івна, -ївна (для дівчаток). Дати дитині можна лише одне по батькові.

Згідно із законодавством України, дитині можна дати до двох власних імен, якщо інше не передбачають традиції національності. У такому випадку обидва імені записуються через дефіс. Яке ж по батькові дають дитині, якщо у тата подвійне ім’я?

Ми запитали це у заступника начальника міського відділу ДРАЦС Тетяни Доброріз. Вона розповіла, що в таких випадках для визначення по батькові обирається одне з імен батька на розсуд подружжя. При цьому роблять відмітку в актовому записі про народження.

Відео дня

За словами Тетяни Доброріз, у Хмельницькому дуже рідко трапляються випадки, коли потрібно визначати по батькові за подвійним іменем, адже останні є досить рідкісними.

Нагадаємо, що у нашій щомісячній рубриці ми публікуємо найпоширеніші та найрідкісніші імена, які давали новонародженим у Хмельницькому. Подвійне ім’я для хлопчика обрали у лютому. Дитину назвали Майклом-Тимофієм, адже його батько американець. Подвійні імена для дівчаток трапляються частіше. Так, у січні дівчинку назвали Анною-Міленою, у березні — Емілією-Тетяною, а у травні таких було два — Катерина-Аріна та Єва-Марія.

Зазначимо також, що в Україні зміна по батькові на власний розсуд не допускається. Згідно з Цивільним кодексом, по батькові можна змінити у таких випадках:

Водночас у парламенті ще у листопаді 2019 року зареєстрували законопроєкт, яким пропонується дозволити українцям змінювати по батькові на власний розсуд. У разі схвалення Верховною Радою по батькові можна буде змінювати від 16 років, а від 14 років — за згодою батьків.

Читайте також: В Україні новонародженого хлопчика назвали Зеленський

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Любов Сердунич

    Називаймо дітей ОДНИМ ім'ям, та ще й УКРАЇНСЬКИМ, аби не створювати їхнім дітям зайвих клопотів!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up