Помер головний диригент Президентського оркестру — хмельничанин Анатолій Молотай

Помер головний диригент Президентського оркестру — хмельничанин Анатолій Молотай
Фото зі сторінки Національного президентського оркестру
  • Він родом з Ружичної. 

  • Має звання Заслуженого артиста України та Почесного громадянина Хмельницького.

  • Анатолій Молотай заснував і багато років керував Національним президентським оркестром.

Трагічна новина для Хмельницького та втрата всієї країни. На 84-му році пішов з життя засновник, художній керівник та головний диригент Національного президентського оркестру, народний артист України Анатолій Михайлович Молотай. Про це йдеться на сторінці оркестру в соцмережах. 

— Висловлюємо глибокі співчуття рідним, друзям, колегам, шанувальникам… Музика була Вашим життям. Прощавайте, Маестро! Вічна пам’ять…— зазначають колеги. 

Анатолію Молотаю торік присвоїли звання «Почесного громадянина міста Хмельницького». Розповімо вам життєвий шлях музиканта. 

Відео дня

Хто він — Анатолій Молотай

Анатолій Михайлович народився у серпні 1938 року в Ружичній. Тоді населений пункт ще не став повноцінним мікрорайоном Хмельницького та був просто селом. А вже з 15-ти років митець розпочав свою музичну освіту у тодішньому Проскурівському військовому оркестрі. Після цього він став частиною колективу Зразкового оркестру Прикарпатського військового округу. 

А згодом закінчив військово-диригентський факультет при московській консерваторії. Багато років був диригентом оркестру МВС тодішньої УРСР. Працював викладачем диригування кафедри духових та ударних інструментів. Від 1991-го Анатолій Молотай став керівником оркестрової служби Нацгвардії. Він — автор близько 120-ти аранжувань для симфонічного та духового оркестрів. Повний кавалер ордену «За заслуги».

Фото - Укрінформ

Про Президентський оркестр

29 листопада 1991 року в Україні створили Оркестр урочистих церемоній, урядових подій та державних свят. Його основними завданнями були зустрічі і проводи офіційних представників іноземних держав, участь у державних святах і урочистостях, розвиток традицій українського війська та відродження національної культури.

Засновником і художнім керівником – головним диригентом оркестру став Народний артист України, професор Анатолій Молотай, якого також призначили начальником військово-оркестрової служби Національної гвардії України.

Фото - Хмельницька міська централізована бібліотечна система

Згодом оркестр кілька разів перейменовували. І лише у 2003 році він отримав назву Національний президентський оркестр. Нині він є одним із атрибутів голови Української держави. Відтак, оркестр не просто символ української музики. Це величезний колектив професіоналів. В його складі близько 100 музикантів. Та незмінним керівником всі роки був саме Анатолій Молотай. 

Коли Анатолію Михайловичу дали завдання створити оркестр, він уже викладав у Київській Національній музичній академії України імені Чайковського. Аби набрати музикантів, створив комісію, яка прослуховувала кращих із кращих. Нині ж вакантну посади до оркестру можна отримати лише вигравши конкурс. 

Крім того, за свою кар’єру Анатолій Молотай виховав 20 талановитих диригентів. 

Національний президентський оркестр під керівництвом Анатолія Молотая з великим успіхом гастролював у Польщі, Німеччині, Франції, Бельгії, Австрії та інших країнах ближнього та дальнього зарубіжжя.

Широка географія виступів колективу й багатьма містами і гарнізонами України, включаючи Поділля. Анатолій Михайлович дуже любив земляків-хмельничан і використовував будь-яку нагоду аби гастрольні тури пролягали через Хмельницький. 

Маестро був одружений та мав сина. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up