ПЦУ, УПЦ та інші. Карта релігійних громад Хмельницького

ПЦУ, УПЦ та інші. Карта релігійних громад Хмельницького
Собор на Володимирській, 113. Фото з архіву редакції
  • У місті зареєструвалися 147 релігійних організацій.

  • Вони належать до різних конфесій та течій.

У Хмельницькому є храми різних релігій та конфесій. Переважно вони належать до традиційного для хмельничан православного християнства, є й більш рідкісні на зразок іудаїзму та ісламу. Особливо актуальним це питання є у контексті російсько-української війни, адже до її початку в Україні домінувала Українська православна церква (Московського патріархату).

Після отримання томоса про автокефалію на основі Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви утворилася нова релігійна організація — Православна церква України. До неї почали приєднуватися й релігійні громади УПЦ (МП). Черговий «сплеск» цього процесу почався після початку повномасштабного російського вторгнення 2022 року.

До яких ще центрів управління належать храми Хмельницького? Аби дізнатися відповідь на це питання, журналіст vsim.ua подав запит до Хмельницької обласної військової адміністрації, попросивши вказати перелік храмів обласного центру та їхню приналежність.

Відео дня

У відповіді повідомили, що не ведуть облік храмів, а натомість надали перелік релігійних організацій (громад) та їхні адреси, вказані у статуті, а також конфесійну приналежність.

Перш ніж перейти до змісту відповіді Хмельницької ОВА, пояснимо кілька юридичних моментів. Релігійну організацію в Україні може зареєструвати будь-хто. Для цього потрібно, зокрема, підготувати статут, вказавши у ньому конфесійну приналежність та (за наявності) підпорядкування релігійному центру. Також у статуті вказується адреса — це може бути як розташування храму, так і щось інше. Наприклад, місце проживання людини, яка реєструє релігійну організацію. Надалі зареєстрована організація може змінити в статуті підпорядкування або адресу реєстрації.

Хмельницька ОВА надала журналісту vsim.ua перелік зі 147 релігійних організацій, поділених на 36 груп. Нижче їхня кількість за конфесійною приналежністю та підпорядкуванням:

Всі зареєстровані релігійні організації журналіст vsim.ua наніс на карту. При цьому звернемо увагу на кілька моментів:

Релігійні напрямки позначені на карті таким чином:

При натисканні на кожну мітку можна переглянути назву релігійної організації та її адресу. Ховати шари карти можна з допомогою меню (кнопка у вигляді шарів ліворуч, потім значок у вигляді ока).

Нагадаємо, що у квітні-травні цього року фахівці соціологічної групи «Рейтинг» проводили дослідження серед хмельничан. Запитували, серед іншого, про приналежність до релігій. Результати були такими:

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Dimitr Keshyshev

    https://umap.openstreetmap.fr/uk-ua/map/map_985264?scaleControl=false&miniMap=false&scrollWheelZoom=false&zoomControl=true&editMode=disabled&moreControl=

    Посилання для перегляду в браузері. Не бачу тільки маркер УГКЦ на території військового цвинтаря по Кам'янецькій.
  • Olga Matsyuk

    "Після отримання томоса про автокефалію на основі Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви утворилася нова релігійна організація — Православна церква України"

    Не зовсім точно. Томос був вручений після об'єднавчого собору, до якого також доєдналися і представники УПЦ МП.

    На об'єднавчий собор були запрошені усі гілки православних церков України. УПЦ МП теж була присутня в лиці двох митрополитів)

    Dimitr Keshyshev reply Olga Matsyuk

    https://umap.openstreetmap.fr/uk-ua/map/map_985264?scaleControl=false&miniMap=false&scrollWheelZoom=false&zoomControl=true&editMode=disabled&moreControl=

    Посилання для перегляду в браузері. Не бачу тільки маркер УГКЦ на території військового цвинтаря по Кам'янецьцій

keyboard_arrow_up