УПЦ судиться за землю в Хмельницькому — хоче повернути три ділянки. Деталі

УПЦ судиться за землю в Хмельницькому — хоче повернути три ділянки. Деталі
  • Після побиття військового в соборі на Володимирській УПЦ втратили три земельні ділянки.

  • Тепер вона хоче їх повернути й звернулася до суду.

  • Розповідаємо, що про все це відомо.

Хмельницька єпархія УПЦ хоче повернути у своє користування три земельні ділянки, права постійного користування якими їх раніше позбавила Хмельницька міськрада. Самі ділянки перебувають у комунальній власності. Аби повернути землю, єпархія подала позови до суду з вимогою скасувати відповідні рішення міськради. Розповідаємо детальніше про кожен випадок.

Володимирська, 113

За цією адресою розташований Свято-Покровський собор, який був головним храмом Хмельницької єпархії УПЦ. Саме з нього цього року почалася чергова серія переходів від УПЦ до ПЦУ. 2 квітня у храмі під час служби стався інцидент з побиттям військового. Того ж дня громада вирішила перейти до ПЦУ. Згодом аналогічні рішення прийняли й щодо інших храмів УПЦ.

4 квітня міськрада позбавила ряд організацій УПЦ права постійного користування земельними ділянками. Зокрема, Хмельницька єпархія УПЦ втратила три ділянки, одна з яких — на Володимирській (про дві інші згодом). 24 травня депутати вирішили ділянку поділити на дві. Міський голова Олександр Симчишин розповів, що собор займає не всю її площу, а тільки частину.

Відео дня

У липні на території собору у підсобному приміщенні знайшли 1,8 мільйона гривень готівкою. Їх намагався винести митрополит Антоній (Фіалко), стверджуючи, що це його особисті заощадження. Згодом через цей випадок відкрили кримінальне провадження.

Земельна ділянка має площу 0,64 гектара, цільове призначення — для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій.

Тепер же Хмельницька єпархія звернулася до Господарського суду Хмельницької області, аби скасувати рішення депутатів про припинення права користування ділянкою на Володимирській. Про це стало відомо з реєстру судових рішень та порталу «Судова влада України». 2 жовтня суд відкрив провадження та призначив підготовче засідання на 1 листопада.

Свободи, 2-Б

Тут розташований Свято-Миколаївський собор, який залишається у підпорядкуванні УПЦ. Релігійну громаду храму позбавили права користування земельною ділянкою на тій же сесії 4 квітні, що була згадана вище. Тоді вона мала площу 0,5 гектара. Цільове призначення лишилося незмінним — для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій.

27 вересня Господарський суд прийняв до розгляду позов Хмельницької єпархії УПЦ, яким вона хоче скасувати рішення сесії. Суд відкрив провадження та призначив підготовче засідання на 24 жовтня.

А цього тижня, 16 жовтня, на сесії міськради ділянку вирішили поділити на три частини. Подробиць щодо цього в опублікованому проєкті рішення немає.

Тиха, 29/4

Це ділянка площею 0,1344 гектара у мікрорайоні Лезневе. Її цільове призначення — для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій. У державному реєстрі є повідомлення про початок підготовчих робіт з будівництва храму на пам'ять і честь Воскресіння Христового. Воно зареєстроване у травні 2021 року. Дозвіл на будівництво отримала Хмельницька єпархія УПЦ.

На супутниковому знімку Google на земельній ділянці помітна конструкція, що нагадує каркас будівлі. Інформація з різних картографічних сервісів вказує на те, що наразі на ділянці ніяких будівель немає.

На вже згаданій сесії 4 квітня міськрада позбавила Хмельницьку єпархію УПЦ права постійного користування ділянкою. Тепер релігійна організація звернулася до Господарського суду, аби скасувати рішення депутатів. 2 жовтня суд відкрив провадження та призначив підготовче засідання на 23 жовтня.

16 жовтня рішенням сесії міськрада передала ділянку в постійне користування управління молоді та спорту для облаштування інклюзивного дитячого майданчика.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Тетяна Третяк

    А хіба в них в Україні ще може  щось бути.Та це ж все Українське, а Їхнє  в любімой расєє.Нехай валять туда і там судяться.
  • Андрей Гришнюк

    А дупа не злипнеться?!

    Хоча паскудно те, що " наш гуманний суд", все їм поверне!....
  • Тамара Олійник

    В оркоствн нехай ідуть, там землі достатньо, кіріл ім виділить!
  • Ivanna Pushak

    В Сибірі землі валом. Нехай туди пішком ідуть і там руський мір прославляють. Вони люблять паломничати по Україні, тепер прийшов час рашу вчити розуму.  Може після цього народ отямиться і не буде йти грабувати та забирати чужі території. В нашій країні московським батюшкам дорога повинна бути закрита.

keyboard_arrow_up