Репортаж з хостела в Хмельницькому, де живуть маріупольці

Репортаж з хостела в Хмельницькому, де живуть маріупольці
  • Хостел для маріупольців облаштували в гуртожитку політехнічного коледжу.
  • Навідалися туди й дізналися, в яких умовах живуть переселенці.

Від минулого року в Хмельницький стали перебиратися переселенці з різних регіонів країни. Зокрема - зі Сходу. Так, навесні 2022 року з пекла вибралися викладачі та студенти Маріупольського будівельного фахового коледжу. Їм надали прихисток в гуртожитку Хмельницького політехнічного фахового коледжу, що на Зарічанській. Вже цьогоріч умови проживання маріупольців покращили. Для них відкрили хостел. Як живуть там переселенці - дізнавайтеся в цьому матеріалі. 

Хостел облаштували з актової зали та інших побутових кімнат 

У будній день в політехнічному коледжі на Зарічанській триває навчальний процес. Як тільки закінчилася пара, деякі студенти взялися за корисну справу - плетіння маскувальних сіток. Все необхідне для цього розташоване в коридорах закладу. Тим часом для когось розклад сьогоднішніх занять добіг кінця. Тож, закинувши ранець на плечі, молодь стала відправлятися до своїх кімнат в гуртожитку. Він розташований неподалік коледжу. Прямуємо туди й ми. 

Відео дня

На першому поверсі кілька тижнів тому відкрили хостел. До нього входить 5 кімнат, кухня, дві душові та два санвузли. Усім цим користуються викладачі та студенти Маріупольського коледжу. 

Нет описания.

- У двох кімнатах проживають дві сім’ї викладачів, по троє осіб в кожній, і 11 студентів. Інші мешкають, як і раніше, на 2, 3, 4 поверхах разом із хмельницькими студентами, - розповідає директор Маріупольського будівельного фахового коледжу Антон Білай. 

Хостел для маріупольців облаштували з актової зали та інших кімнат, де зберігалися побутові речі. Тепер кожна житлова кімната складає 16-17 квадратних метрів. Навідалися в одну з них, де мешкає сім’я викладача Анжели Кицкай. Простір розділили на спальню та зону кухні. Є все необхідне з техніки - мікрохвильовка, холодильник та інше. Є диван та розкладне крісло. А також - місце для хвостатого улюбленця цієї сім’ї, який разом з ними виїхав з пекла. Історію пані Анжели можете прочитати в окремому матеріалі - Втекли з Маріуполя в Хмельницький: історія сім’ї, яка пережила “фільм жахів”.

Нет описания.

Орки пропонували студенту пільги та відпочинок в рф

В іншій кімнаті - живуть студенти. Один із них - на ім’я Іван. Він має по сусідству ще трьох хлопців. Ліжко кожного з них охайно застелене. На одному - лежить м’яка іграшка. А над іншим - почеплений величезний жовто-блакитний прапор.

На поличках у кімнаті чимало навчальної літератури. Зошити, книги - все це завжди під носом у студентів. Також впадає в око спортивна атрибутика. “Я займаюся футболом і боксом”, - каже юнак.

Іван навчається на другому курсі факультету “Автомобільний транспорт”. “Буду автомеханіком”, - каже він та посміхається. У Хмельницькому хлопцю подобається. До списку своїх улюблених місць додав парк Чекмана. 

Іван розповідає, що двох його знайомих росіяни силоміць вивезли на територію рф. Пропонували подібне і йому. Та Ваня був категоричним. 

- Вони пропонували нову професію, житло, різні пільги. А ще - поїхати в табір в підмосков’я. Я категорично був проти цього. А от у знайомих моїх нічого такого не запитували. Їх просто взяли й вивезли, - каже Іван. 

Нет описания.

Мешканці хостела показують, як в них все облаштовано на кухні. Усе оснащення - сучасне. Прибрано та охайно. За порядком, кажуть, слідкують ретельно. 

Кошти на облаштування усіх цих умов виділили благодійники. Як розповідає директор коледжу Антон Білай, значну суму було надану від швейцарської благодійної організації та місцевої - хмельницької. Крім того, про студентів та викладачів подбали випускники коледжу. Вони надали кошти для закупівлі побутової техніки. 

Нет описания.

Не обійшлося і без зрадників серед викладачів

Директор Маріупольського коледжу каже: у Хмельницький після повномасштабного наступу переїхали троє викладачів зі своїми сім’ями. Решта - перебувають в різних містах України та Європи. Працюють дистанційно. Не обійшлося і без зрадників серед викладацького складу. Такі залишилися працювати в Маріуполі, на ворога. “Звісно, що таких працівників звільнено”, - говорить Антон Білай. 

- Загалом у нашому коледжі наразі навчається 350 студентів. Деякі з них - в різних країнах світу. Є навіть ті, хто перебуває в Японії, Австралії та США. Вони на дистанційному навчанні. На початку червня минулого року я їздив за двома студентами-сиротами в Донецьк. Їх туди незаконно вивезли росіяни. Все проходило під керуванням Ірини Верещук, - каже Антон Білай. 

Нагадаємо, раніше ми вам розповідали, як в Хмельницькому облаштувався університет з Херсону. Дізнавайтеся про це в окремому матеріалі - “Є викладачі, які перейшли на бік ворога”: як живе херсонський університет у Хмельницькому.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативно слідкуйте за новинами у нашому Telegram-каналі - https://t.me/vsimnews

  • Галина Шаповалова

    Добре, що не на Ружичній поруч з бомжами. Там теж переселенці живуть.
  • Марина Гайдамака

    Так правильно стоїть, пустує будівля...
    А так могли б жити люди!!!
  • Полина Любовецкая

    Чому не відремонтують приміщення колишнього 24 ПТУ.І не посадять туди людей.Там же є вся інфраструктура,кухня..?

    Ірина Весна reply Полина Любовецкая

    Андрей Максимнюк но по скільки я знаю там ще госпіталь

    Андрей Максимнюк reply Полина Любовецкая

    Полина Любовецкая скоріш за все, там будуть будуватись хмарочоси.

    Полина Любовецкая reply Полина Любовецкая

    Андрей Максимнюк так само,як госпіталь в Ракове.Коли вже подавляться?

    Андрей Максимнюк reply Полина Любовецкая

    Полина Любовецкая тому що вже хтось око поклав на те приміщення.

keyboard_arrow_up