Смерть 54-річної пацієнтки у Хмельницькій обласній лікарні: чому рідні кажуть про байдужість медиків

Смерть 54-річної пацієнтки у Хмельницькій обласній лікарні: чому рідні кажуть про байдужість медиків
  • Оксані Олійник було 54. До Хмельницької обласної лікарні вона потрапила із виразками на ногах. 
  • Звідти пацієнтка так і не вийшла. У неї згоріли легені. 
  • Чому рідні кажуть про халатність і безвідповідальність лікарів?
  • І як на звинувачення реагують медики? Розповідаємо подробиці.

“Мама прийшла до лікарні своїми ногами. А зараз її немає…”, - це слова Інни Олійник, яка 10 вересня втратила найріднішу людину.

Ми вже не вперше на нашому сайті розповідаємо такі історії, коли на адресу лікарів лунають подібні звинувачення. 

Цього разу до журналістів vsim.ua звернулась донька померлої жінки Інна Олійник. Сім’я родом із Дунаївців. 

Відео дня

Пані Оксані було 54 роки. З виразками на ногах вона потрапила до Хмельницької обласної лікарні. Згодом її стан погіршився. Серце пацієнтки зупинилось в реанімації. Рідні досі не можуть оговтатись від втрати. Вони переконані, що матір можна було врятувати. Про моторошні діагнози, лікування і трагедію розповідаємо далі. 

Не могли знайти причини

Все почалось з маленької виразки на нозі. З цими скаргами Оксана Олійник лікувалась у Дунаївцях, за місцем свого проживання. Коли рана почала загоюватись, її відпустили додому. 

Донька Інна каже, на іншій нозі в матері теж була подряпина, яка згодом почала сочитись вдома. Довелось знову їхати до лікарні. 

- Там мамі робили примочки. З рани, яка була з 50 копійок, зробилась рана, розміром більша за чашку. У Дунаївцях медики шукали причину і не могли знайти. Тоді лікар сказав, що нічим не може допомогти і порадив везти до Хмельницького. Тут теж багато разів досліджувати і перевіряли, в тому числі й на цукровий діабет, - розповідає Інна Олійник. 

Донька каже, що знайшла контакти лікаря Леоніда Решетова. І вже 27 серпня жінку завезли до Хмельницької обласної лікарні. Там поклали у відділення судинної хірургії. “Я поставлю її на ноги, не хвилюйтесь”, - сказав лікар рідним Оксани, так пригадує її дочка. Тим часом, з кожним днем рани на ногах пацієнтки лише збільшувались. 

За тиждень лікування пішло 18 тисяч

Жінці поставили діагноз - трофічна виразка на ногах.  Її намагались вилікувати різноманітними, мазями й антибіотиками. Але рідні кажуть, результату це не давало. Згодом майже вся кінцівка до коліна стала чорною. Виразки лише розкисали, а нога гнила. Саме ж лікування родині обходилось дорого. 

- Там на території обласної лікарні є аптека. Мамі давали список і працівник аптеки тільки казав, скільки заплатити. Щодня йшло 2-3 тисячі гривень. Лише за один тиждень лікування обійшлось у 18 тисяч. При цьому, ніхто ніяких чеків не давав.  В нас до цієї пори залишились ці всі мазі, - каже донька. 

Коли стан матері тільки погіршувався, доньки вирішили звернутись ще до приватного лікаря. Але і там точної причини захворювання не озвучили. 

Від чого настала смерть?

Стан Оксани Олійник погіршувався. Лікарі прийняли рішення оперувати. Це було у четвер, 7 вересня. За словами рідних, під час операції медики зняли з ноги відмерлу шкіру. А далі вирішили спостерігати. Наступного дня жінці шукали донорів. 

- Ми здали кров, зробили плазму. Я вже бачила, що мама не така, як треба. В неї почався сильний кашель і вона викашлювала кров’ю. Рентген показав, що там є запалення легень. Потім її забрали на перев’язку ноги після операції. Їй стало гірше. Лікарі взяли кров на аналіз і виявили зараження крові. Ми не знали цього. Нам призначили ще КТ, яке показало двостороннє запалення легень. Маму терміново поклали в реанімацію з гемоглобіном 50 і сатурацією 140. Лікар сказав, що з такими показниками люди вмирають. І що він не дає гарантій, що до ранку мама доживе. Але зробить все можливе, - розповіла донька Інна Олійник. 

У суботу, 9 вересня, Оксані стало краще. Як каже донька, вона розмовляла і їла. А до вечора стан знову погіршився - жінка почала задихатись.  Стан дещо стабілізувався після того, як пацієнтці вкололи ліки для розширення судин. Додамо, що про це все журналістці vsim.ua розповіли близькі.

Вже наступного дня Інна почула страшну звістку. Вранці лікарі сказали, що з ночі мамі погіршало. Вона не може самостійно дихати і знаходиться на штучній вентиляції легень. 

- Лікарка сказала “зачекайте”. А через 15 хвилин вийшла і повідомила про зупинку серця. Мами немає…,- говорить дочка. 

Оксана Олійник померла 10 вересня. Рідні наполягали на розтині, який показав, що легені згоріли внаслідок зараження. Лікарі пояснили, що це була септична пневмонія. 

Рідні незгодні і впевнені, що маму можна було врятувати. Мовляв, її невчасно прооперували і дотримали до такого стану, що рятувати вже було запізно. Чи так це насправді?

- Коли я в лікаря запитала, чому швидше не прооперували, не перевели в реанімацію… Він відповів, що чекали, аби не було мокрої гангрени. Кажу, а як вона могла бути суха, якщо ви постійно мазями її мастили? Потрібно було швидше оперувати або направляти в інші відділення. А не чекати, поки рани поширювались далі. Лікар дотримав її до того, що в неї сталось зараження крові від хворої ноги. Там гною в крові було вже 70%. Вони навіть не озвучили нам варіант, що можна ампутувати кінцівку. Вона молода жінка прийшла своїми ногами в лікарню. Можливо лікарі не думали, що доведуть її до такого. Але людини немає, - такі слова доньки. 

Яка позиція лікарів?

Що з приводу летального випадку думають лікарі медичного закладу. І як на звинувачення реагує лікар, який “вів” Оксану Олійник? Журналістка vsim.ua зв’язалась із судинним хірургом Леонідом Решетовим. Він погодився поспілкуватись і прокоментувати ситуацію та історію хвороби пацієнтки.

За словами Леоніда Решетова, самі лікарі з Дунаєвець зв’язались з ним, аби він взяв на лікування Оксану Олійник. Мовляв, ті не могли впоратись і поставити правильний діагноз.

Підтверджує, що після обстеження в обласній лікарні в пацієнтки виявили велику трофічну виразку на лівій гомілці. А далі, мовляв, її обстежували багато різних спеціалістів - в тому числі й нефролог, ендокринолог та кардіолог. Далі цитуємо пряму мову лікаря. 

-  Перший день її подивився нефролог і призначив лікування, про що є запис в історії хвороби. Розцінили це як хронічну ниркову недостатність на фоні того, що пацієнтка приймала некореговано диклоберл і диклофенак. Їй було призначено лікування. Також її подивився ревматолог і призначив певні аналізи. Далі температура наростала і пляма збільшилась в розмірах. Оперувати ми її не могли. Ми це робимо тоді, коли має місце демаркаційна лінія, тобто, коли процес вже зупинився, в неї він тоді не зупинився (в медицині лінія межі зони запалення живої тканини, що стикається з омертвілою, - прим.). Коли процес зупинився, ми викликали опікового хірурга і прооперували хвору, забравши всі некротичні тканини. На другий день було все нормально. Ми викликали лікаря, який займається септичними станами. Перевели хвору в реанімацію. Ми зробили їй тест на коронавірус, також пацієнтку дивився ендокринолог на ймовірність діабету. Ендокринолог написав, що це цукровий діабет, другий тип. Хвора отримувала в нас безкоштовні препарати, в тому числі антибіотики. Тобто все, що було в нас у відділенні.  Потім їй зробили КТ, де виявлено двосторонню септичну пневмонію. Хвора була переведена в реанімацію, де проводилось комплексне рятування, - пояснив Леонід Решетов. 

Зі слів лікаря, на другий день після операції пацієнтку дивились всі лікарі. Що ж до ампутації кінцівки, про яку говорять рідні, в цьому на той момент не було потреби. Мовляв, ампутацію роблять в тому випадку, коли є закупорення судин. Оксані було зроблено УЗД судин, яке показало їх прохідність.

Наразі рідні Оксани Олійник думають над тим, аби писати відповідні скарги і розслідувати цю трагедію. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (472)
  • У нас в Украине медицины нет,даже банальное направление не вырвешь ,лечить врачам не интересно,никому наше здоровье не нужно кроме нас самих ,идёт человек на операцию ,деньги платит а гарантии что он проснется и будет здоров никто не даёт! Врачи ни за что не отвечают ,только деньги берут,как в этой стране вообще можно жить?добивают тех кто остался здесь:(
  • Людмила Мейко

    Мою маму тоже довели до могилы. Видели что заражения,после зубного.сразу надо было переливания,бестолочь довели до лейкоза
  • Людмила Мейко

    Делаете операцию проверьте тромбы. Всем по...й. заканчивают учебу за деньги.Сколько детей хороших непоступило, а бараны учатся.
  • Nadya Dubrovina

    Царство небесное. Конечно, всегда были ,есть и будут тяжёлые случаи, осложнения. Но если ничего не делать и утверждать, что медицина бессильна, а тем более покрывать халатность и непрофессионализм, то никогда в украинской медицине не будет порядка. Тех, кому не место в медицине, надо гнать поганой метлой, иначе взятки, хамство, цинизм, бездушие, непрофессионализм будет процветать и дальше. И у родственников, и у пациентов есть права, и все случаи, приведшие вольно или невольно к смерти пациента, увечьям или тяжёлым последствиям для здоровья, должны расследоваться, а виновные должны быть наказаны, и не только административная ответственность, но и уголовная. Должна быть индивидуальная и коллективная ответственность за жизнь и здоровье пациента, начиная от санитарки, и заканчивая главным врачом. А в Украине часто в больницах царит коллективная и индивидуальная безответственность и просто самый настоящий бардак в больницах и медучреждениях, и все как обычно спускается на тормоза. Потому что всегда медперсонал знает, что покроют коллеги, потому что у самих было много таких случаев, а расследование прекратят, потому что виновные откупятся. Так не должно быть! Надо писать, требовать расследований, жаловаться, призывать к расследованию тяжёлых случаев не только украинские, но и международные организации защиты прав пациента. И сами медики должны понимать, что рано или поздно либо они сами, либо их родственники будут в роли пациентов, и от того, что творится в медучреждениях, будет напрямую зависеть их жизнь и здоровье.

keyboard_arrow_up