УПЦ заявила про незаконний перехід храму в Зіньківській громаді до ПЦУ

УПЦ заявила про незаконний перехід храму в Зіньківській громаді до ПЦУ
  • Перехід до ПЦУ погодила Хмельницька ОВА 19 липня.

В Хмельницькій єпархії УПЦ заявили про незаконний перехід до ПЦУ релігійної громади села Адамівка Зіньківської громади Хмельницького району. Про це йдеться на сторінці організації у Facebook. 25 червня цього року у храмі провели збори, де підтвердили приналежність громади до УПЦ. Учасниками були 359 осіб. Про результати відразу повідомили до Хмельницької ОВА.

2 липня в будинку культури відбулися ще одні збори, учасники яких прийняли рішення про перехід храму до ПЦУ. Там було 62 людини. За результатами зборів подали звернення до Хмельницької ОВА про перереєстрацію. Про такий перебіг подій повідомляло раніше «Суспільне».

Попри те, що прихильників УПЦ було більше, Хмельницька ОВА все одно перереєструвала статут та затвердили зміну підпорядкування храму. Відповідне розпорядження є на сайті адміністрації. Його підписав перший заступник голови ОВА Сергій Тюрін 19 липня.

Відео дня

— Перереєстрація статуту релігійної громади суперечить як нормам закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», так і роз’ясненням Державної служби України з етнополітики та свободи совісті щодо порядку дій релігійної громади у разі зміни юрисдикційної підлеглості від 28 серпня 2022 року, — заявляють у Хмельницькій єпархії УПЦ.

Нагадаємо, що раніше соціологи проводили дослідження щодо приналежності українців до різних конфесій. Прихильниками ПЦУ себе визнали 54% громадян, УПЦ — лише 4%. Серед мешканців Хмельницького це 65% та 4% відповідно.

Храм у селі Адамівка є пам'яткою архітектури національного значення. Його будівництво завершили 1773 року. Він є представником типової церковної архітектури Поділля свого часу.

До слова, 20 липня у храмі на Володимирській у Хмельницькому знайшли близько 1,8 мільйона гривень готівкою. Ці гроші митрополит УПЦ Антоній (Фіалко) намагався непомітно винести під час передачі особистих речей. За словами його адвоката, гроші були задекларовані. Їх Антоній нібито назбирав за роки служіння. Пізніше за фактом спроби крадіжки правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач35

    Ці якби 4 відсотка і ходили  в храми УПЦ і відновлювали після комуністів. Тепер їх відібрали ті 54 відсотків, які не ніколи ходили і до храмів відношення не мають.  Будували би свої, а то поводять себе як комуністи- яструбки.

    Ivan Petrov reply Читач35

    І для чого валити з хворої голови на здорову?!

    Як би там не було, а філій ФСБ у кожному селі та ще під час війни бути не повинно, Бог один, хто має справжню віру, тому нічого не зашкодить на шляху до бога, а для бізнесменів і касирів у рясах, то їх особиста трагедія і їх власний вибір.

    Читач81 reply Ivan Petrov

    Какіє ваші докательства? Зараз влада діє по більшовицькі. Та також міліони роботящих селян винищувала по надуманими одиничним випадкам.

    Ivan Petrov reply Читач81

    Які тобі докази потрібні, те що Бога треба мати в душі та в серці?

    Чи ти не бачив як "священник" бив військового у храмі, чи те як він виносив майже 2 000 000, чи про Пашу-мерседеса  і що у Києви коїлося не чув, чи не знаєш шо всі вони працюють під кірілом, а той благословляє вбивати українців?

keyboard_arrow_up