В автобусі № 21 добровольцю «Авангарду» відмовили в пільговому проїзді. Що відомо

В автобусі № 21 добровольцю «Авангарду» відмовили в пільговому проїзді. Що відомо
  • Чоловік пройшов афганську війну, наразі служить в добровольчому об’єднанні «Авангард». 
    Він шукає приватного перевізника маршруту, аби сплатити йому за всі попередні поїздки.
    Запитали у влади її позицію з цього приводу.

В одному із приватних автобусів Хмельницького бійцю «Авангарду» днями відмовили в пільговому проїзді. Спочатку посвідчення авангардівця «давало» змогу їхати безкоштовно, а потім чомусь «перестало працювати». Своєю історією Юрій Нестеренко поділився в дописі на Фейсбуці.

— 21 маршрут автобуса. Зазвичай їду на ньому три зупинки. Входячи в салон, показую посвідчення бійця «Авангарду» і жодного разу кондуктор не виказував претензій. Але сьогодні кондуктор повідомив мені, що я не можу їздити на цьому маршруті за пред’явленням посвідчення. Я вибачився, піднявся та вийшов, — розповідає чоловік.

Фото зі сторінки Юрія Нестеренка у Фейсбук

Авангардівець розповідає, що свого часу воював в Афганістані. Та й за це статусу учасника бойових дій чи пільг чоловіку не надали.

Відео дня

— Коли я повернувся з Афганістану, мені казали — «ми вас туди не посилали» і про те, що наші ордени куплені. Після 2017 року мені казали, що статус учасника бойових дій мені не можуть надати, бо одного листа командира добробату недостатньо. Я вибачався і виходив, як вийшов з автобуса 21 маршруту, — додає Юрій.

У відмові пільгового проїзду боєць не звинувачує ані водія, ані кондуктора. Ба більше — він планує звернутися до перевізника, аби компенсувати тому кошти за свої попередні поїздки, бо не хоче «бути порушником». Адже проїхався в автобусі цілих 12 разів.

— Людина чи підприємство, якій належать автобуси 21 маршруту. Я вибачаюсь, що, як виявилося, несвідомо став порушником і хочу заплатити вам 96 гривень за білети, бо у на автобусах вашого маршруту проїхав 12 разів. Завтра я звернуся до володаря маршруту 21, щоб виправити мою прикру помилку, — каже доброволець.

У коментарях хмельничани шкодують, що пільги не розповсюджують на приватний транспорт. А тим паче — для захисників. 

  • Нє... прикра помилка, що на приватний пільги не розповсюджуються!!!! Оце прикра помилка...!!!! Хтось від початку захищає безкоштовно, а хтось тільки заробляє — оце прикра помилка....!!!!!” — зазначає Олександр Сас. 

Хмельничанин Петро Перейма натомість зауважує, що приватні перевізники проходили через конкурс, тож питання щодо кількості пільговиків також мало б бути прописане. 

  • Вони (приватні перевізники — прим. авт.) проходили через конкурс і в умовах повинно було бути внесено кількість пільговиків, якщо даний перевізник виграє конкурс, хіба влада цей пункт не внесла проводячи конкурс, — коментує чоловік. 
  • Який жах! Це коли захищати країну, щоб ця маршрутка могла їздити і заробляти гроші, то добровольців вітають. А віддячити нема кому? Люди, що з вами? Та ми в довічному боргу перед нашими воїнами! І проїзд у них має бути безкоштовним пожиттєво, і не тільки в маршрутці! — обурюється Наталія Череднікова.

Заступник міського голови Хмельницького Микола Ваврищук у коментарі журналісту vsim.ua пояснив, що возити бійців «Авангарду» безкоштовно закон не зобов'язує.

— На сьогодні законодавством не визначені будь-які пільги для бійців добровольчих формувань, на жаль, хоча доречно було б добровольцям це зробити. І, відповідно, якщо вони не затверджені, то й компенсації законодавчо зробити неможливо. Саме тому ми вирішили, що комунальне підприємство (КП «Електротранс» — прим. авт.) буде возити безкоштовно, їх не так то й багато добровольців. І звернулися, звичайно, до приватних перевізників. Компенсувати ми їм цього не можемо, законодавство не дозволяє, але звернулися до перевізників з проханням це робити (возити безкоштовно — прим. авт.). Ситуація така склалася, звичайно, поспілкуємося з перевізником, — розповів чиновник.

Маршрут автобуса №21 сполученням «Катіон — АС1» обслуговує приватний перевізник Олександр Мішин. Підприємець зареєстрований як ФОП у лютому 2000 року. Його основним видом діяльності є пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення. Крім №21, ФОП Олександр Мішин обслуговує у Хмельницькому маршрути №22 та №51. Такі дані є у сервісі «YouControl».

Нагадаємо, бійці добровольчого об’єднання «Авангард» в червні присягнули на вірність українському народові. Перед цим вони пройшли навчання з бойової підготовки та отримали відповідні сертифікати. 

А перед тим, наприкінці травня, авангардівці супроводжували та охороняли сенаторів польського сейму, котрі відвідали Україну з робочим візитом.

Наприкінці червня бійці «Авангарду» почали патрулювання вулицями Хмельницького. Вони допомагають поліцейським та військовим комендантам стежити за порядком в місті. Особливо під час комендантської години. 

Добровольче об'єднання «Авангард». Фото зі сторінки об'єднання у Фейсбук

Читайте також: Бійці «Авангарду» патрулюватимуть вулиці Хмельницького

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Читач02

    Пане Мішин! Хочете гарно жити за рахунок наших захисників? Так на передову! Мені соромно за таких земляків!
  • Валентина Кміта

    ну це ганьба. не все треба переводити в гроші,буде мир ,буде робота ,будуть статки більші і не треба буде цих принижувальних пільг,а воїнам ми всі і діти будут в неоплатному боргу. перевізники не зубожіють,якщо перевезуть бійців безкоштовно.мені соромно.
  • Читач58

    Чому не дають квитки на цих автобусах?Ганьба таким баригам!
  • viktor

    симчішин ти порозводив цю автобусную гниль по центральних маршрутах,55 хвилин чекав біля юності рогатого а за цей час пройшло 9 автобусів,скільки тобі цей перевізник дав взятки щоб ти не вигнав їх з цих маршрутів.

    Галина Гаврилюк reply viktor

    Особливо поменшало тролейбусів в часи-пік після того, як підняли ціни за проїзд в маршрутках.

keyboard_arrow_up