“Викликаю вогонь на себе”: десантник із Хмельниччини допоміг знищити 30 рашистів та їх техніку

“Викликаю вогонь на себе”: десантник із Хмельниччини допоміг знищити 30 рашистів та їх техніку
Фото Героя з сайту Городок.City. Фото танка зі сторінки 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ
  • Військовий з Городка разом із побратимом знайшли пункт дислокації росіян.
  • Вони ризикнули власними життями та допомогли відправити ворога до екіпажу крейсера “Москва”.
  • За це хлопців нагородили орденом “За мужність” ІІІ ступеня. 

Хмельниччина славиться своїми Героями. Розповідаємо вам чергову історію про наших військових. Цього разу про десантника із міста Городок з позивним “Малий” (ім’я військового приховано з міркувань безпеки), який завдяки своїй мужності та сміливості допоміг знищити не лише росіян, а й їх техніку, яку рашисти заховали на фермі. Про подвиг десантників повідомили у Службі зв'язків з громадськістю 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ. 

Знайшли ворога. Це удача!

Історія трапилась на початку квітня 2022 року. Двом військовим з позивними “Малий” та “Технарь” доручили провести дорозвідку і виявити спостережні пости противника та місця його дислокації.

Висунувшись вперед, розвідники помітили, що у сусідній лісопосадці знаходяться спостережні пости ворога. Зафіксувавши їх, хлопці вирішили далі вести розвідувальні дії і непомітно обійти цю посадку з флангу, щоб зібрати по противнику ще більше інформації. Пройшовши уздовж лісосмуги, десантники побачили ферму, огороджену парканом. Біля воріт знаходився вартовий, що охороняв вхід на ферму.

Відео дня

Раз є охорона, значить там щось важливе. Тому, Технарь і Малий прийняли рішення - вартового “зняти” і зазирнути у двір ферми.

Війна - жорстока, важка, безжальна, кривава річ, де, бува, приходиться вбивати. А інакше не можна: або ти вб”єш ворога, або він уб'є тебе. Третього не дано. І тому цей російський солдат, солдат армії окупанта, що в той день стояв на варті, був тихо, без галасу ліквідований.

Так розвідники проникли на ферму, і вже тут, вони зрозуміли: знайшли те, що шукали. У дворі ферми, в ангарі, стояли бронемашини ворога, а в одному з приміщень був розташований особовий склад російських загарбників. Так от, де знаходиться їх дислокація! Це була удача”, - розповідають у військовій бригаді. 

“Викликаємо вогонь на себе”

Ну а далі русня, помітивши відсутність вартового, занепокоїлась. Аби відволікти противника і безпечно відійти, Малий та Технарь кинули у двір ферми кілька ручних гранат. Серед ворогів зчинилась паніка. Рашисти, вирішивши, що на них напала потужна ДРГ ЗСУ, відкрили хаотичний неприцільний вогонь.

Скориставшись цією метушнею, “ДРГ”, у складі всього лише двох хлопців, яких не зачепили ворожі кулі, без перешкод відійшли в сторону, заховались у “зеленці”, де продовжували спостерігати за окупантами.

“Що робити далі? А далі миттєво було прийняте рішення: максимально швидко передати в штаб координати ферми, для того, щоб по ній був нанесений артилерійський удар.

Знаходились хлопці у всього в 100 метрах від росіян. Тому, повідомляючи про локацію окупантів, розвідники, фактично викликали артвогонь на себе. Є така фраза, знайома з фільмів про Другу Світову: "Викликаю вогонь на себе". Власне, приблизно так і робили наші десантники вже у цій війні. Щоб зважитися на це, треба мати неабияку мужність, твердість, мотивованість”, - зізнаються військові. 

Але ризик виправдав себе. Задумка Тєхнаря і Малого вдалась. Артилеристи ДШВ ЗСУ отримали координати. Потужним вогнем своїх гармат відправили всіх російських солдат, що знаходились на тій фермі - а їх було приблизно 30 чоловік - в компанію до екіпажу крейсера “Москва”, заодно знищивши кілька одиниць ворожої бронетехніки.

80 окрема десантно-штурмова бригада ЗСУ. Фото з сайту Городок.City

Хто він - Малий?

Військовий з позивним «Малий» — солдат 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ. Тієї самої, бійці якої розповіли про його подвиг. А ще хлопець родом з Городка. Там закінчив місцеву школу, вивчився на слюсаря. З листопада 2017 до травня 2019 року відслужив в армії. У 2021 р. вступив до лав ЗСУ, аби побудувати кар’єру військового. А потім почалась війна. Малий вперше побачив “двохсотих” та “трьохсотих”. 

“Каже, призвичаївся до нових реалій. Війна зробила його холоднокровним. Та, разом з тим, зміцнила його патріотичні почуття до Батьківщини”, - повідомляють в місцевому виданні Городок.City. 

Вдома боєць залишив кохану, батьків та брата. Хлопець щиро вірить в перемогу. По закінченні війни планує одружитися, продовжити кар’єру військового та відкрити власну справу.

Фото з сайту Городок.City

А за цей подвиг президент Володимир Зеленський нагородив Малого та Технаря орденами “За мужність “ ІІІ ступеня. 

“Цікаво, але оці два десантника - Технарь і Малий - котрі ризикуючи життям, ходили в розвідку і виявили зосередження ворога (за це, до речі, вони були нагороджені орденами “За мужність”), не вважають, що здійснили якийсь особливий подвиг. “ Ми просто виконали свою роботу,” - кажуть хлопці”, - пишуть десантники 80-ї бригади. 

На превеликий жаль, повідомляє Городок.City, побратим Малого Технарь загинув у війні і орден вже отримав посмертно. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up