Змінив мікрофон на автомат: поліцейський з Хмельницького воює на передовій разом із синами

Змінив мікрофон на автомат: поліцейський з Хмельницького воює на передовій разом із синами
Тут і далі фото зі сторінки ГУ НП у Хмельницькій області

Поліцейський розповідає як потрапив на війну, про військові будні, про життя харкв'ян під час обстрілів та поранення в бою.

Віктор Шайда — керівник та соліст оркестру поліції Хмельницької області. До 24 лютого чоловік записував пісні, створював різні музичні проекти. Його голос звучав на найбільших майданчиках України і Європи. А після початку війни він змінив мікрофон на автомат та разом із двома синами вступив до лав ЗСУ, повідомляють у поліції.

Чоловік зізнається, що раніше жодного разу не тримав зброї у руках, а перемоги отримував зазвичай у творчих поєдинках на сценах відомих пісенних фестивалів. На жаль, війна змусила змінити амплуа.

«Не сини пішли за мною, а я за синами»

Музикант розповідає, 24 лютого з його синами-студентами не було зв'язку, коли ж він відновився, хлопці заявили, що вступатимуть в ТрО. Батько заявив, що піде з ними. Разом із синами уже 26 лютого він вступив до лав місцевої тероборони. Згодом усі троє, пройшовши пришвидшену підготовку, стали військовослужбовцями 19-го окремого стрілецького батальйону ЗСУ.

Відео дня

Жодних сумнівів щодо того, брати чи не брати зброю до рук, у музиканта не було. Сини завжди ним пишалися, тож він був зобов’язаний підтримати рішення дітей власним прикладом.

— В даному випадку не сини пішли за мною, а я пішов за синами, — говорить Віктор. — Мої діти заявили свою чітку громадянську позицію і в мене не було іншого способу їх підтримати, як піти з ними. Я пишаюся таким вибором своїх хлопців і радий, що ми разом з дружиною виховали справжніх дієвих патріотів.

До речі, старшому із дітей Сергієві довелося захищати диплом бакалавра онлайн прямо під обстрілом. Хлопець успішно впорався із цією задачею. Молодший нещодавно завершив перший курс музичної академії імені Чайковського. Обидва відмінники. 

«Страшно буває часто»

Наразі Віктор із синами беруть участь в обороні Харкова. Чоловік зізнається, там дуже складно на всіх фронтах. Часто буває страшно. 

— Це біда, якщо людина нічого не боїться, це як професійна деформація. Є дуже великі ризики. Нормальна здорова людина має боятися. Це небезпека реальна. Ось тут прилітає міна, ось тут прилітає «Град», касетні заряди розриваються в тебе над головою, ракетні обстріли постійні, — зізнається чоловік. 

Віктор двічі потрапляв під обстріли. Під час одного з ворожих бомбардувань чоловік 12 годин провів з уламком скла у вусі. Він каже, тоді болю не відчував. 

— Ми ще й кругову оборону зайняли з усіма. Дощ, ліс, ніч. Стоїмо в круговій обороні, щоб ніде нічого не хруснуло, — згадує Віктор. 

Дискомфорт, каже, відчув аж в госпіталі. Тримав бойовий дух. А серед оберегів воїнів — дитячі малюнки та ляльки-мотанки. Одну з таких Віктор назвав Оксанкою. Каже, вона «відганяє» від захисників російські літаки. 

«Цивільні - промінчик сонця на руїнах»

Поліцейський стверджує, до всього можна звикнути. Спершу чоловік найбільше боявся за безпеку власних синів. Та до стрілянини й вибухів військові швидко пристосувалися. Найбільше вразили цивільні мешканці в одному із розбомлених районів Харкова. Їх залишилось кілька чоловік. Стареньких, немічних, дехто інвалід, дехто залишився з малими онуками. До військових харків'яни тягнуться, як до прихистку останньої надії. 

— Найбільше мене вразили звичайні цивільні люди. Попри те, що місто, яке ми обороняємо, на третину зруйноване, немає їжі, води, вони не залишають його, а вірять в українське військо, в те, що Україна відновить свої кордони. І це для нас наче промінчик сонця на руїнах, який вселяє надію, що перемога обов'язково буде за нами, — впевнений Віктор Шайда. 

Місцеві, каже, приходять до військових попрохати їжі, адже інфраструктура повністю зруйнована. Захисники діляться з ними всім чим, можуть. Разом з людьми набігають коти, собаки, їжаки. Наші воїни, підгодовують і тих. Навіть, шукають молоко для пухнастиків. Але поки в районі є життя — у Віктора жевріє надія, що все відновиться. Треба лиш дочекатися. 

«Після перемоги поїду з концертом по звільнених містах»

Віктор Шайда працює в оркестрі Нацполіції уже понад 20 років. Спочатку був солістом, а згодом очолив музичний колектив у погонах.

— Змінити мікрофон на автомат було нелегко, але людина до всього звикає, — говорить Віктор, — особливо, коли мова йде про безпеку твоє країни і твоєї родини.

І оркестр поліції, і його керівник, кажуть в управлінні, добре відомі далеко за межами України. У мирний час їх постійно запрошували представляти не лише українську поліцію, а й Україну в цілому на численних міжнародних фестивалях військової музики.

Віктор щиро вірить, що перемога уже близько і незабаром поліцейський музичний колектив зможе проїхатися концертним туром з переможними піснями по усіх звільнених містах України.

Музичний талант допомагає Віктору і на передовій: під час чергувань він вправно ще здалека по звуку розрізняє, що «летить» на позиції: чи то касетні «Гради», чи артилерійські снаряди. Ну а у короткі хвилини перепочинку він підтримує бойовий дух побратимів патріотичними піснями.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Марічка Шевченко

    Нехай Бог береже!
  • Рита Титаренко

    Хлопці! Наші рідненькі хмельничани! Бережіть себе, здоров'я Вам, удачі і успіхів!
  • Галина Янковська

    Будьте Богом хранимі
  • Любов Олександрівна Данилюк Люба

    Ангела хранителя вам хлопці!!!

keyboard_arrow_up