Чим живуть Давидківці, які хочуть об'єднати з Хмельницьким

Чим живуть Давидківці, які хочуть об'єднати з Хмельницьким
  • Село, що розташувалося за 14 кілометрів від Хмельницького, має цікаву історію та перспективи. 
  • Більшість будинків там двоповерхові, є 7 магазинів, аптеки, сучасна школа з камерами та мультимедійною платформою. 
  • Раніше там робили чорнослив, а чим живуть Давидківці зараз?

Хмельницький - місто, яке з кожним роком все більше і більше розбудовується. Вільних земель для розширення кордонів бракує, тому міська влада задумалася про “укрупнення”. Ще з 2015 року у Хмельницькому заговорили про створення об'єднаної територіальної громади з ближніми селами. Першими у списку на приєднання до міста стали Давидківці. Село знаходиться зовсім неподалік. Всього за 14 кілометрів від обласного центру. Та й, за словами міського голови, саме проявляє ініціативу. Через це наприкінці 2019 під час позачергової сесії депутати міської ради визначилися і сказали “об'єднанню бути”. Тепер справа лише за Кабміном, там мають погодити перспективний план створення ОТГ. Якщо все вийде, Давидківці стануть частиною Хмельницької міської громади вже навесні. 

Поки питання вирішують на державному рівні, журналісти vsim.ua вирішили відвідати Давидківці та дізнатися чим живе село та чи готові його мешканці до об’єднання. Для цього ми рушили на автостанцію № 2. Звідси автобуси до Давидківців курсують щопівгодини зранку, щогодини в обідню пору та щопівгодини у вечірню. В касі автовокзалі нам квиток не продали. Касир повідомила, що за цим напрямком придбати його краще у водія. Мовляв, невелика, але економія. В касі квиток коштує 14,50, у водія - 13 гривень. 

Велика кількість недобудов

Курсують з автовокзалу у напрямку Давидківців три великі автобуси “Neoplan”. За день сумарно здійснюють 19 рейсів. В напрямку “туди-назад”, ми прокаталися на двох. Обидвоє комфортабельні та теплі. В салоні прибрано. Гроші за проїзд водій збирає перед відправленням. Дорога до Давидківців забрала у нас пів години. Це з врахуванням усіх зупинок та підбором попутників. 

Відео дня

Село знаходиться ліворуч від траси М-12 (у напрямку Вінниці). По трасі - дорога гарна. Повернувши в самі Давидківці, до центру села, трішки трясе. Дорога не нова, але всі ями полатані. Перше враження - селу не вистачає господаря. До речі, згодом нам це підтвердять і місцеві мешканці. Дорогою видніють закинуті садки та чагарники. Велика кількість покинутих або недобудованих будівель. До центру автобус робить 4 зупинки. Далі чекає хвилину і знову прямує у Хмельницький. 

Ми вирішили вийти неподалік сільської ради. Зупинку, де це краще зробити, підказали місцеві. Саме від цієї зупинки й починається, так би мовити, “серце села”. Зупинка облаштована. На ній є де сховатися від дощу. Прямо за нею відкривається вид на місцеву інфраструктуру. Тут і аптека, і магазин, і ветеринарна амбулаторія. Правда розміщене все в аварійній будівлі. За словами місцевих мешканців, кілька років тому там сталася масштабна пожежа. Грошей на ремонт будівлі не знайшли. 

Навпроти зупинки височіє велика церква. Побудована вона була ще на початку XIX століття. Довгий час приміщення пустувало. А нещодавно його почали реставрувати. Оточена святиня кремезними деревами. Яким, на перший погляд, сотні років. 

Школа з мультимедійною платформою та потужною історією

Від зупинки ми попрямували до сільської ради. По дорозі побачили обладнаний дитячий майданчик з гойдалками та каруселями. Сільська рада розміщена у невеликому кам'яному будинку. Приміщення вона ділить з бібліотекою та амбулаторією сімейної медицини.

Поспілкуватися із сільським головою, нам не вдалося. Чоловіка з невідомих причин не було на робочому місці. Слухавку Олександр Ланкевич також не підіймав, а секретар Алла повідомила, що до 12:00 її керівник обіцяв повернутися, хоча куди їде не говорив. Щоб не гаяти дарма час, ми рушили до місцевої школи. Вона знаходиться за кількасот метрів від сільради.

Приміщення школи досить велике. Наразі там навчається 176 дітей. Хоча заклад розрахований на більш, як 300 учнів. Директорка Оксана Кулик провела журналістам екскурсію навчальним закладом. Він досить сучасний. В кабінетах нові пластикові вікна, є комп'ютери та інтернет. У першому класі діти навчаються у просторому приміщенні з мультимедійною платформою (Smart board). В другому є мультимедійна дошка. Кожен клас оснащений камерами відеоспостереження. 

Варто зазначити, що школа наскрізь просякнута історією. Кожен коридор - це екскурс у минуле села. До речі, у Давидківців воно також приголомшливе. Місцевий історик Віталій Бондар видав велику книгу про свій рідний край. Яка має назву “Давидківці: історія подільського села”.

Історія села Давидківці

З книги ми дізналися, що на території сучасних Давидківців люди жили ще в давні часи. Місцеві жителі віднайшли там кам'яні знаряддя праці, які належали ще первісним людям. А археологи відкопали на території села посуд який датується ще ІІ століттям до нашої ери. Також тут було знайдено кераміку ХVII-XVIII століть. За легендами село здобуло свою назву від першого поселенця, який збудував там дім. Звали його Давид, а сталося це ще у XV столітті. Перша письмова згадка про село була віднайдена в переліку сіл Меджибізького повіту в 1530 році. Належало тоді село поміщикам Чорторийським. На території населеного пункту проживали українці та євреї. А в 1793 році, після Другого поділу Польщі, Давидківці відійшли під Російської імперії. На території села зробили військове поселення, де господарювали переселенці.

Були Давидківці й під царською владою, і під радянською. В першій світовій війні село було прифронтовим. Місцеві копали окопи, які збереглися на околицях донині. Більшість населення було мобілізовано на фронт. Згодом була колективізація, голодомор, репресії (розстріли, Сибір) і ще одна війна. Давидківці окупували фашистські загарбники. З села на каторжні роботи вивезли 405 осіб. Місцеві мешканці з жахом згадували ті часи, а портрети полеглих героїв під час визволення Проскурова тепер прикрашають хол школи. 

“Сумніваюся, що нам вигідне таке об'єднання”

Пані Оксана розповіла журналістам, що Давидківці - це особливе місце. За словами директорки, хто сюди приїхав раз, кращого місця не шукає. Вона також у свій час прийшла на роботу в школу з іншого району і закохалася в аромат “осіннього димку”.

Свого виробництва село немає. Наразі там діє кілька фермерських господарств. Одне велике з міста і кілька одноосібних. 

За словами директорки, хоч люди і їдуть на роботу до Хмельницького, живуть вони все ж таки у Давидківцях. Крім цього, багато хмельничан їде у Давидківці та будується тут. Сільські садиби використовують, як дачі. Деякі залишаються на постійне місце проживання. Що вражає, в селі практично всі будинки двоповерхові. Більшість з них побудовані 10-20 років тому. До об'єднання із Хмельницьким, як каже пані Оксана, у селі ставляться по-різному. Дехто боїться невідомого, а дехто обома руками “за”. 

“Може хоч господар з'явиться”

А от пані Наталія, яку ми зустріли біля магазину, каже, що цілком підтримує ініціативу об'єднання. За словами жінки село занепадає. Люди працюють у місті, тому за благоустроєм прилеглих територій стежити часу немає. А місцевій владі, за словами жінки, байдуже. 

“Краще до багатих, ніж до бідних”

Підтримує пані Наталію і місцева акушерка Лариса. Жінка говорить, що місто - це нові можливості. Вона одна із депутаток Давидковецької сільської ради. Тому брала безпосередню участь в обговоренні та розробці проєкту приєднання до міста. Каже, що було ще кілька варіантів. Згідно з перспективним планом формування ОТГ, Давидківці мали належати до Копистинської ОТГ. Власну тергромаду з центром у Давидківцях створити не можуть, оскільки деякі з можливих сіл-учасників таку ініціативу не підтримали. Пані Лариса пояснюю, що об'єднуватися рано чи пізно все ж доведеться, адже такий курс обрала держава. Тому, за її словами, краще мати зв'язки з сильнішими, адже їм є що дати Давидківцям.

За словами жінки більшість людей в селі розуміє перспективи. Однак побоювання вони мають через низку непояснених питань. Переважно це стосується тарифів. Мешканці села бояться, що їх дорівняють до міських і тоді платіжки зростуть. До речі, у село підведені всі комунікації. Є газ, вода та вуличне освітлення. Немає лише каналізації.

Жінку ми зустріли на порозі амбулаторії, де та працює. По сусідству - сільська рада, тому вирішили зазирнути туди ще раз. На годиннику було вже 12:45. Однак сільський голова так і не з'явився. Його телефон вже був поза зоною досяжності, тому чекати на Олександра Ланкевича ми не стали. По дорозі до зупинки зазирнули ще у кілька вуличок, побачили місцевий бар з красномовною назвою “Вечірній Квартал” та рушили назад до міста. 

Що кажуть у міській раді

У Хмельницькому ми склали список побоювань стосовно об’єднання, які нам озвучили місцеві мешканці. За роз'ясненнями звернулися до секретаря Хмельницької міської ради Михайла Кривака. 

Чи зростуть тарифи на комунальні платежі (воду, газопостачання) для мешканців села Давидківці?

Що буде зі школою? Чи можуть з неї зробити дев'ятирічку?

Чи збільшать тарифи на проїзд?

Чи існує ймовірність спорудження в Давидківцях сміттєпереробного заводу?

Як зміняться податки для місцевих підприємців? 

Побоювання давидківчан стосовно об'єднання Хмельницького і Давидківців в ОТГ, секретар міської ради вбачає в поганій комунікації між місцевими депутатами та мешканцями Давидківців.

Опитування

Ви “за” чи “проти” об’єднання Хмельницького і Давидківців в одну громаду?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (38)
  • Назар Якубець

    Круте село, аптека, школа, дитячий садок, купа магазинів, ветеринарна аптека та ветеринарна амбулаторія, дороги відремонтовані, гарна природа.
  • Sidorcuk Masa

    Було б добре, якби щось побудували, щоб дали людям роботу. Коли у нас був колгосп, тут і хліб власний пекли й взуття шили, а зараз що, - каже пані Наталія.



    Так, как я и писала, чтобы горожане им села отстроили , а они в город на НАШИ работы ездить будут. Горожане им чтобы из деражни хмельницкий сделали, частнвй бизнес, приватные предприниматели отстроили за свой щет пустующие будивли, облагородили територию, индустрию сделали, пооткрывали магазыны.Хащи расчистили.Преватным предпринимателям патентникам , патентникам, патентникам стажа нуууль, зарплаты нуууль, субсидий нуууль, больничных нуууль, отпускных нуууль, декретные нуууль, записи в трудовой книжке нуууль, на бирже труда защитывают 30грн выплат а день, если поставят, потому что стажа нууульнуууль, а они с сел наши работы забирают.

    А они на наши работы ездить в город будут.

    А ихня отг так и останется, со старостой, с депутатами на каждой , на каждой, улице.С инспекторами по образованию, труду , специалист с вопросов деловодства, учета, регистрации, главный специалист економического отдела, заступники, три, главный специалист с вопросов развития територии, главный специалист выдатков и доходов,специалист економист, специалист бухгалтер (8 человек),специалист с социальной работы, специалист с социаной защиты,  специалист с вопросов медицины, специалист с благуустройства территории,  специалист с кадровой работы, специалист информационо аналитического обеспечения,специалист землевпорядник, специалист по коммунальной влажности,  специалист кадастру, специалист цевильного защиты, специалист судового супроводу, державний реестратор, специалист представленя у судах, и другие специалисты , их заступныки , старосты, и не один, отделы, керивники структурных подразделений, селищный секретарь рады, селищный секретарь териториальной громады, селищный секритарь рады, восемь бухгалтеров, ( тоесть кроме головы селищной раы, есть старосты   села, и депутаты на каждой улицы)ы обслуговуючий персонал . То есть ОТГ , я так понимаю - ето копия областной рады. На две тымячи человек ОБЛАСНА рада!!Им придумали бизнес- работы на СВЕЖЕМ ВОЗДУхе. Рабочие места из нечего им придумали , с зарплатами дерслужб.
  • Борисас Моисеявичюс

    а шо, ще нэ вси давыдкивци на озэрну переихалы?
  • Саня

    Ага, спасібо, не треба. Мені тут їх вистачає. ..Як люди вони себе дуже погано зарекомендували, не хочу я їх бачити ні тут , ні приєднуватися ,нехай собі самі стараються, розвиваються, а не приліпають на все готове і збирають слівки,не плотячи податки

keyboard_arrow_up