Хмельницька міськрада погодилася об’єднатися з Давидківцями: що далі

Хмельницька міськрада погодилася об’єднатися з Давидківцями: що далі
  • Давидківці та Хмельницький згодні об’єднатися в громаду.

  • На заваді цьому може стати Кабмін.

  • Хмельничан та давидківчан можуть просто поставити перед фактом, що їхню думку не врахують.

Депутати Хмельницької міської ради зібралися на позачергову сесію. Сьогодні, 24 грудня розглянули 33 питання. І перше з них стосувалося утворення об’єднаної територіальної громади Хмельницького та Давидківців. У проекті рішення йдеться, що Хмельницька міська рада надає згоду на добровільне об’єднання за Давидковецькою сільською радою в міську об’єднану територіальну громаду. Хмельницькі депутати рішення підтримали — 30 голосів «за».

Питанню створення об’єднаної громади приділили чимало часу. Говорив переважно міський голова Олександр Симчишин. У своїй промові він переконував депутатів рішення підтримати. За його словами, об’єднання є вигідним і для міста, і для села.

— Будь-яке місто має розвиватися в тому числі і в ширину. Є дуже багато європейських міст, які приєднують до себе навколишні села і платять за це величезні кошти. В даному випадку, якщо говорити про те, чи вони нам потрібні, я вважаю, що це взаємовигідний шлюб. Це вигідно і місту Хмельницькому, і вигідно селу Давидківці. В ту сторону ми рухаємося з вами у напрямку створення індустріального парку. Поруч із Давидковецьким перехрестям запланований серйозний транспортний коридор «Балтійське море — Чорне море». Тому це однозначно взаємовигідна справа, — сказав міський голова.

Відео дня

Олександр Симчишин пояснив, чому для Хмельницького важливо розширюватися. Для цього навів приклад. За його словами, у 1990-х та 2000-х роках місто про це не дбало. Тому для будівництва сміттєпереробного підприємства довелося купувати земельні ділянки в іншій громаді.

Нагадаємо, що раніше Хмельницька обласна державна адміністрація представила новий перспективний план формування ОТГ на Хмельниччині. Його розробили на вимогу Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука за новими критеріями спроможності. План передбачає створення на території Хмельницького району п’яти громад — Хмельницької, Лісогринівецької, Чорноострівської, Гвардійської та Розсошанської. До останньої мають увійти також існуючі громади Ярмолинецького району. Хмельницьку ОТГ пропонують утворити з 23 населених пунктів. Перспективний план зараз перебуває на розгляді в Кабінеті міністрів.

Навіщо депутатам знадобилося розглядати питання про об’єднання з Давидківцями, коли новий план передбачає зовсім інше? Олександр Симчишин дав відповідь і на це питання. За його словами, такими діями Хмельницький намагається «відбити» намагання Кабінету міністрів та Верховної Ради включити в Хмельницьку ОТГ віддалені та малоспроможні населені пункти. Олександр Симчишин каже, що при цьому не будуть враховувати думку місцевих органів влади.

— Ми в такий спосіб сьогодні, підтримуючи це рішення, показуємо, що ми відстоюємо принцип добровільності, як того вимагали методики і закон про створення об’єднаних територіальних громад. Це добровільне об’єднання. Якщо вже буде примусове, ми так само будемо максимально захищатися, — сказав міський голова.

Чому приєднання віддалених сіл — це погано? За словами Олександра Симчишина, управління цими селами з Хмельницького буде ускладненим, адже розташовані вони далеко. Деякі — за 30 кілометрів від міста. Крім того, у них поганий стан шкіл, доріг, дитячих садочків. І в разі об’єднання витрати на це все ляжуть на міський бюджет. Міський голова вважає, що «селом, яке за 30 кілометрів, ніхто займатися не буде». Тому населені пункти перестануть існувати.

Натомість об’єднання з Давидківцями є у цьому плані вигідним, адже там добудовують новий дитячий садочок за кошти державного бюджету. Школа у селі в досить хорошому стані, зроблені дороги, розвинене транспортне сполучення.

Погляди не всіх депутатів були однаковими. Під час обговорення висловився депутат Анатолій Собко:

— Ми розширяємо межі нашого міста, але з бюджетом Давидківців в 7 мільйонів ми сьогодні навантажуємо на наш бюджет всі їхні проблеми. Тільки формально ми маємо збільшення меж міста. Дійсно, багато людей працюють в Хмельницькому, навчаються. Але маємо велике навантаження на місто. На управління ЖКГ навантажиться дуже багато проблем, ми свої проблеми не можемо вирішити.

На що міський голова відповів:

— Анатолій Іванович, я ж ніби популярно пояснив. Ми не тільки про Давидківці з лютого будемо турбуватися, а й про Колибаївку, про Водички, про Черепову, Черепівку. Нас ніхто питати не буде. Завтра Кабмін проголосує перспективний план, внесе його в парламент, вони проголосують, тому що ви бачите, як вони голосують. Будемо в Колибаївці дорогу будувати, в Водичках будемо дороги будувати, садочки, школи.

Після прийняття рішення про згоду планують подати рішення про зміну діючого перспективного плану. Нагадаємо, що цей план не передбачає приєднання до Хмельницької ОТГ жодних населених пунктів. Хмельницький має бути сам. Якщо все піде так, як того хочуть депутати та міський голова, Хмельницьку ОТГ за участі Хмельницького та Давидківців створять навесні 2020 року. Як ми вже писали раніше, ініціатором об’єднання з Хмельницьким була Давидковецька сільська рада.

Ми уважно будемо стежити за розвитком ситуації з утворенням Хмельницької міської ОТГ. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Опитування

Чи підтримуєте ви утворення ОТГ лише з Хмельницьким та Давидківцями?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Маша Родзінська

    Спочатку потрібно підрахувати наші  витати на них., Тоді вже вирішувати.
  • Юрій Гудок

    Треба зупинити це свавілля.
  • Катя

    Цікаво,а в чий бюджет будуть йти кошти від оренди землі? В міський чи в сільський? Якщо в другий, то чи вигідно нам думати про об'єднання взагалі з будь-ким..
  • Катя

    Перший раз таке чую, що ракого не на балансі міста, невже це правда?Якщо так, то це ганьба, там проживає багато воєних, а вони  заслуговують на саме краще..., починаючи з тролейбусів...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up