Новини компаній: Чи може штучний інтелект замінити людину

Новини компаній: Чи може штучний інтелект замінити людину

Історія зародження штучного інтелекту

Історія штучного інтелекту починається з моменту створення перших обчислювальних машин в 1940 рр. Саме тоді почали виникати питання: чи можливо створити машину, яка б перевершувала інтелектуальні можливості людини? У 1956 році на семінарі в Стенфордському університеті було вперше запропоновано термін artificial intelligence. В 1950-1960 рр. були спроби розробити універсальні програми, які б могли вирішувати ряд задач. У 1970 рр. в США з’явился перші експертні системи, які використовувалися в медицині та хімії. У 1980 рр. штучний інтелект почав широко використовуватися у дослідницькій діяльності та у розвитку виробництва, з’являлися роботи, комп`ютери, автоматизовані машини, які поступово призводили до скорочення робочого дня.

У ХХІ столітті роботи та комп`ютери почали використовуватися у сферах, де раніше людина була незамінною. Комп`ютерні програми навчилися писати вірші, музику, грати в шахи. Банківські термінали замінили касирів, автомобілі навчилися паркуватися без допомоги водія. Протягом двох століть людство цікавило питання, чи може штучний інтелект дійсно витіснити людину. Відповідь - ні. Звісно, нові технології завжди заміняли людей у різних робочих процесах, проте вони ж і породжували нові задачі, з котрими може впоратися тільки людина.

Місце штучного інтелекту в житті людини

Як показує практика, автоматизація призводить до зникнення робочих місць із низькою кваліфікацією та створює попит на висококваліфікованих спеціалістів. Яскравий тому приклад - період індустріалізації, коли на ткацьких підприємствах почали з`являтися машини для оптимізації роботи. В результаті цього, вартість створення одного ядра матерії в США впала на 90$. Тобто, технології значно змінили професію ткача та необхідні навички, проте машини не замінили людину повністю.

Головною перевагою впровадження штучного інтелекту стане вирішення проблеми координації робочого часу. Переважно 50% свого часу люди витрачають на рутинні задачі. Яскравий приклад - це рішення газети The Washington Post на Олімпіаді в 2016 році, коли роботу було доручено публікувати короткі новини змагань. У перший рік своєї роботи робот опублікував близько 900 статей із безліччю переглядів.

Іншим прикладом було рішення урядового агентства Італії щодо створення “розумного віртуального агента” для роботи зі зверненнями громадян, який за декілька місяців роботи успішно обслужив близько 70 000 громадян. Раніше цю роботу виконували співробітники агентства, працездатність яких була вдвічі меншою.

Варто згадати про проекти AI, які допомагають виявляти рак у людини за знімками внутрішніх органів. Кінцевий діагноз визначає лікар, проте, допомога штучного інтелекту значно пришвидшує роботу медиків.

Ще однин приклад використання штучного інтелекту: розробник програмного забезпечення Cogito в Бостоні запропонував кол-центрам програму, яка використовує для аналізу звукових даних технології штучного інтелекту та дає співробітникам поради з приводу того, як краще спілкуватися з клієнтами. Програма може порекомендувати зменшити темп мови, уважніше слухати співрозмовника або попередити про емоційний стан слухача, знаходячись при цьому на іншому кінці проводу.

Всі ці приклади є підтвердженням того, що AI не зможе витіснити людину, а, навпаки, буде виконувати функцію помічника та радника, а найоптимальніший результат буде отримано за рахунок комбінації зусиль штучного інтелекту та людини.

AI в Україні

AI та Big Data є одними з найактуальніших трендів 2018 року, за словами директора Ericsson, Ігоря Сребродольского у інтерв’ю, даному агентству “Інтерфакс Україна”. Завдяки впровадженню 4G-зв’язку, буде зростати кількість даних, що передаються між абонентами і, як наслідок, будуть вдосконалюватися аналітичні інструменти, у тому числі, з використанням технологій AI.

Юрій Чубатюк, президент компанії Еверест, вважає, що Україна відстала від світового опанування AI, та ще є час наздогнати технологічний прогрес за умови, що держава матиме відповідну стратегічну програму розвитку та впровадження інновацій, а також у разі створення гідних умов для співпраці з науково-дослідницькою середою.

 

на правах реклами

 

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up