Заслужений донор України: «Я здав 12 відер крові»

Заслужений донор України: «Я здав 12 відер крові»
Від держави Юрій Єрмолаєв в якості пільг отримує лише 25% надбавки до пенсії

За сорок років донорства пятидесятидев'ятирічний хмельничанин Юрій Єрмолаєв здав сімдесят літрів крові!
Юрій Павлович чотири рази ставав Почесним донором України, і лише в січні цього року подолянину дали звання заслуженого. «Паперова» тяганина тривала майже рік, і ще рік чоловік чекав на орден та посвідчення. Порадили подати документи на отримання звання заслуженого лікарі станції переливання крові. На недуги хмельничанин у свої п'ятдесят дев'ять не скаржиться, а якщо щось заболить, то це аж ніяк з донорством не пов'язано: «Вік такий», - з усмішкою сказав хмельничанин.
Юріє Павловичу, що стало причиною того, що ви ще у юному віці свідомо прийшли до медичного закладу та здали кров?
- Перший раз я здав кров 11 травня 1968 року. Добре пам'ятаю цю дату. Причина була сумною. Я тоді навчався в «мореходці» в Херсоні. Викладачка російської мови та літератури з паралельного факультета, повертаючись зі своїм чоловіком з Миколаєва, потрапили у важку аварію. Знадобилася кров. Бажаючих назбиралося сорок чоловік. Я пішов перший. Тоді і дізнався про донорство, що це корисно, особливо для печінки, і взагалі організм звикає до крововідновлення. Здаю кров, тому що людям вона потрібна. Це важливо усвідомити, нічого страшного в цьому немає.
Як вас сприймають в станції переливання крові? Як ви зараз спілкуєтесь — напевно, вже давно відносини стали більше, ніж пацієнт-лікар.
- Авжеж. Знайомий зі всіма медсестрами, навіть санітарками, не говорячи вже про лікарів. Просили, аби я приніс орден та посвідчення, адже там є особистий підпис Президента.
Кожного разу вам доводиться переборювати бар'єр остраху крові, лікарів?
- Ні, особливого страху немає. Одне можу сказати: коли в вену засовують велику голку, задоволення не отримую, це точно. Неприємності якісь є, але це не означає не здавати.
Ваші знайомі, родичі також регулярно здають кров?
- Серед родичів, хто б регулярно сдавав кров, нікого немає.
Чи відчуваєте Ви себе рятівником?
- Так. Два рази я був контактним донором (надав кров двом породіллям після кесаревого розтину). Коли лежиш і бачиш, як твоя кров вливається в іншу людину, це важко передати відчуттями.
Базу донорів крові потрібно поновлювати. Як, на вашу думку, потрібно залучати до цього бажаючих?
- Раніше була популяризація донорства, проводилися заходи. Потрібно більш активно та масштабно це робити, а не просто розвішувати плакати. Зараз здають кров переважно за гроші, чи при нагальній потребі.
Вже багато років Юрій Єрмолаєв є постійним читачем Хмельницької обласної бібліотеки. Надає перевагу письменникам-мореністам, адже сам раніше був моряком, тому ця тематика йому близька. Хоча Юрій Павлович був учасником бойових дій, фільми на воєнну тематику не полюбляє. Каже, вже дуже там багато розбіжностей та помилок.
Інформаційна служба газети «Діловий тижневик «ВСІМ»

Коментарі (3)
  • Anonymous

    я тоже буду донором...
  • Anonymous

    Мда уж дяденька молодец, другие могли бы в его возрасте ласты поклеить.

    Anonymous reply Anonymous

    могли бы.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up