Хмельницький. Місця, що змінилися у нас на очах

Хмельницький. Місця, що змінилися у нас на очах

Пропонуємо зробити невеличкий екскурс в недалеке минуле. Журналісти "ВСІМ" підготували фотографії кількох місць та об'єктів Хмельницького, які змінились за короткий період часу. Що з'явилось, а що навпаки зникло. 

Реконструкції, ремонти, відкриття - це все безупинне, адже Хмельницький не стоїть на місці. За кілька років у місті змінилось чимало. Тривала боротьба з стихійною торгівлею, з'являлися нові будинки, відкривалися і закривалися торгові точки... Це все відбувалося у нас на очах. 

Кажуть, фотографія не змінює світ, а показує, чому світ повинен змінитися. Отож, у чому є прогрес, а що роками стоїть на місці, давайте подивимося разом. Ми сфотографували кілька місць у Хмельницькому, які змінилися за 2, 3, 4 та 7 років. Навмисно не дотримувалися хронології. 

Сквер ШевченкаДва фото із зображенням фонтанів у сквері Шевченка розділяє три роки. Це зараз тут майоріють квіти і працюють водограї. Все завдяки реконструкції, яку зробили у 2013 році.
Тоді на капітальний ремонт зони відпочинку у сквері Шевченка пішло більше 2,5 мільйони гривень. Але робітники в строки не вкладалися. Тож до  Дня міста причепурити сквер не встигли. Чиновники дали вказівку заховати проблемне місце за тимчасовим парканом. Під час святкування по периметру комунальники звели огорожу, на якій розмістили чорно-білі фотографії Проскурова. 

Відео дня

Будівля СБУ

На фото будівля СБУ з різницею у два роки – після штурму під час Майдану і сьогодні. 

Трагічні події біля стін хмельницького СБУ закарбувалось в пам’яті і вже стало історією. 19 лютого 2014 року відбувся штурм приміщення активістами Майдану. Його закидали «коктейлями Молотова». Того дня вигоріли два поверхи, постраждало декілька людей. На тому місці загинули активісти – 21-річний Дмитро Пагор і 72-річна Людмила Шеремет.

Досудове розслідування подій, що відбувалися під СБУ два роки тому, триває по сьогоднішній день. Військова прокуратура досі не встановила, від чиїх куль загинули Дмитро Пагор та Людмила Шеремет.
У лютому цього року біля входу в СБУ встановили пам’ятний знак загиблим героям. І На камені з табличкою викарбувані прізвища загиблих хмельничан. І лише це сьогодні нагадує про ті шокуючі події. 

Фонтан у парку Чекмана

Знайдіть п’ять відмінностей. Перше фото зроблене у квітні цього року. Наступне – через півроку. Фонтан у парку Чекмана досі простоює. 

Ще навесні у міській раді пообіцяли, що діючим фонтанам дадуть «нове життя». А в Дендропарку взагалі з’явиться новий. З міського бюджету на парк Чекмана виділили 2,3 мільйони гривень. Більша частина передбачена на благоустрій. Сам фонтан обійшовся місту у 780 тисяч гривень. Ремонтувати його почали ще минулого року. Однак поки не завершили. Його хочуть обкласти синьою плиткою, в центрі планують вмонтувати золотисту зірку. 

Аквапарк «Сьомий океан»

Фото зроблені 2014 і 2016 роківЧотири роки поспіль хмельничани чекали на відкриття у місті аквапарку. Будувати розважальний комплекс розпочали ще у 2011 році, коли у кріслі мера був Сергій Мельник. Подію чекали з нетерпінням. Адже аквапарк мав зробити Хмельницький більш привабливим для туристів. 

Відкриття переносили кілька разів у зв’язку з тим, що у будівлі просто не встигали виконати всі необхідні роботи у зазначений термін. Спочатку комплекс урочисто мали презентувати у жовтні 2015 року. Але відкриття відтермінували ще на місяць. Керівництво хизувалось тим, що зведений аквапарк може сміливо претендувати на звання одного з найбільших у Західній Україні. А містяни «рванули» випробовувати.

Хтось під ейфорією залишав позитивні відгуки, а хтось скаржився на ціни. Та все ж після критики у соцмережах власники таки знизили тарифи на відвідування. 
Аквапарк функціонує майже рік. Влітку він навіть зайняв перше місце у Всеукраїнському конкурсі кращих будинків і споруд.

Привокзальна площа

Зміни торкнулись і привокзальної площі. Два роки тому тут стартували ремонтні роботи.  Почали з тротуарної плитки і радянського та непрацюючого фонтану. Проект передбачав повну реконструкцію фонтану, перенесення зупинки і розширення дороги. На ремонт тоді передбачили близько 2,1 мільйона гривень

Хмельничани пам’ятають тут стихійну торгівлю і величезну кількість кіосків. Тоді підприємці навіть виходили на протести, аби захистити свої робочі місця. Натомість тодішня влада запропонувала їм місця на ринку по вулиці Заводській. Долю базарчика таки вирішили. Торгівлю на привокзальній площі викорінили, а підприємців прилаштували на інші ринки. Сьогодні кіосків на привокзальній площі стало значно менше. 

Майдан Незалежності

Фото - вересень 2016 рокуТри роки тому алеї біля майдану Незалежності взялись ремонтувати. Там почали встановлювати лавочки, урни і ліхтарі. Тоді з міського бюджету на реконструкцію алеї від вулиці Театральної до Гагаріна витратили з бюджету міста майже 790 тисяч гривень.

Зараз пішохідна доріжка на майдані  - улюблене місце відпочинку під час обідньої перерви багатьох хмельничан. 

Продовольчий ринок на Проскурівського підпілля

На другому фото - торгівля на алейці до 2009 року. Перше фото - 2016 рік. Сьогодні тут залишають автомобілі, а на тротуарі знову продають "з землі", так само як на початку 90-х. 

Славнозвісну алейку пам'ятає кожен хмельничанин. Ще в 90-х зі столів тут почали торгували консервами, одягом, контрабандними продуктами. Люди стояли на тротуарі. В грудні 1995 року міська влада вирішила не розганяти стихійну торгівля, а навпаки -  дозволити торгівцям облаштувати тут робочі місця. Для цього проїжджу частину перекрили, а люди оформилися як приватні підприємці. Їм дозволили поставити намети. Цей риночок був комунальним. Спочатку тут стояло 100 наметів. 

Ринок простояв десяток років. Потім людей спровадили. Після численних протестів та мітингів у 2009 та 2011 роках, які проводили підприємці, торгівля на стометрівці не вщухала. Так само, як не вщухає шум та не прибирається сміття, за що прогнали попередників. 

Тепер вже патрульні "ганяють" торговців і розбираються з водіями, які паркуються абияк.  

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Катерина

    Місто стає гарнішим. Хоч це радує
  • Сергей

    З фонтаном в парку Чекмана  насмішили реально. Та тільки з новими виборами  про той фонтан згадують, щоб гроші відмити.
  • Андрей Шпулак

    Дороговато обходяться бюджету потіхи рагулів-революціонерів.
  • Илья Мельник

    .... привычно)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up