7 відповідей про «Електронний квиток», які ви хотіли знати

7 відповідей про «Електронний квиток», які ви хотіли знати
  • Валідатори в автобусах, помилкові списання та пенсіонери з інших громад.

  • Дізнавайтеся відповіді на ваші питання про «Електронний квиток».

Цього року в хмельницьких тролейбусах остаточно запрацювала система оплати проїзду «Електронний квиток». Її робота все ще викликає чимало питань та зауважень.

На нашій сторінці у Facebook ми попросили наших читачів написати, що вони хочуть знати про «Електронний квиток». За коментарями ми підготували запитання, які поставили виконувачу обов’язки управління транспорту Хмельницької міськради Юрію Смолінському. Дізнавайтеся відповіді.

Коли валідатори з’являться у приватних автобусах?

Наразі валідатори є у тролейбусах та комунальних автобусах. Коли вони з’являться у приватному транспорті, невідомо, але вже точно не цього року:

Відео дня

— З приватними перевізниками поки що ведуться перемовини. Я думаю, що наступного року вже якийсь результат цих перемовин буде. Приватний бізнес трішки специфічний, це не комунальне підприємство. Я думаю, що наступного року вже буде якесь рішення по цьому. Те, що вони будуть впроваджуватися, це стовідсотково, але конкретних термінів поки я назвати не готовий, — розповів Юрій Смолінський.

Що робити, якщо оплата за проїзд стягується двічі або й більше, і чи можливо повернути гроші?

Розв'язанням технічних проблем з «Електронним квитком» займається ТОВ «Фінансова компанія „Герц“». Це стосується, в тому числі, повернення хибно стягнених грошей та помилкових поповнень (на сторонню картку). Контакти:

Чому проїзна картка має саме таку вартість — 60 гривень?

Вартість картки «Герц» визначає самостійно, і управління транспорту не може на це впливати. У ціну включена сума 10 гривень, яка є на балансі, що дозволяє користуватися карткою відразу після придбання.

Як перевірити баланс проїзної картки?

Це можна зробити такими способами:

Чи буде впроваджене відображення залишку коштів або поїздок на екрані валідатора?

До ідеї відображення залишку коштів на екрані валідатора Юрія Смолінський ставиться скептично. На його думку, більшості пасажирів це не сподобається:

— Залишок коштів на екран виводити — це недоцільно, тому що в транспортному засобі багато людей. Можливо, хтось хоче побачити залишок своїх коштів на екрані в присутності всіх пасажирів, які в цей час стоять так само з картками й чекають. Але більшість людей, я думаю, будуть незадоволені такою функцією, — пояснив Юрій Смолінський.

Ідея відображення залишку поїздок, як це реалізовано у Києві й на досвід якого посилаються наші читачі, Юрій Смолінський вважає більш вдалою. Однак у цілому це питання потребує подальшого вивчення.

Як оплатити проїзд літнім людям з інших громад?

Пільгові проїзні картки видають лише мешканцям Хмельницької ОТГ. Таким чином літнім людям з інших громад може бути складно користуватися громадським транспортом у місті. Ми запитали у Юрія Смолінського, які технічно простіші методи оплати можна запропонувати літнім людям з інших громад.

Отож, перший варіант — безконтактна (з чіпом) банківська картка. Нею можна оплачувати проїзд через мобільний (у водія) та стаціонарний (синього кольору у салоні) валідатори. Для отримання картки потрібно звернутися до банківської установи. Там можна як отримати нову картку та поповнювати її, так і замінити наявну, наприклад, пенсійну. Другий варіант — придбання паперових квитків у терміналах самообслуговування. Такі квитки діють 15 днів.

До слова, як розповів Юрій Смолінський, від застосування оплати банківською карткою через сині валідатори планують відмовитися. Все через складність контролю, адже друкованих квитків вони не видають. Натомість мобільні валідатори, які є у водіїв тролейбусів, перенесуть у салони та встановлять в антивандальних корпусах. Таким чином пасажири зможуть платити за проїзд банківською карткою, не відволікаючи водія та при цьому отримуючи друкований квиток.

Де купити та поповнити електронний квиток?

Розташування точок продажу та поповнення проїзних карток можна переглянути на карті. За допомогою меню ліворуч переглядайте шари та позначайте галочкою потрібний для відображення:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій Дорохов

    Брехня. Ні сайти ні додатки повноціно не працюють. Перевірити стан рахунку карти не можливо.

keyboard_arrow_up