Автошкола для людей з інвалідністю у Кам’янці. Як працює і які плани

Автошкола для людей з інвалідністю у Кам’янці. Як працює і які плани
Авто з ручним керуванням педалями
  • Школу, де люди з інвалідністю можуть отримати чи поновити категорію «B», запустили влітку.

  • Дізнавайтеся, скільки людей вже підготували, які умови створили та що у планах.

У Кам’янці-Подільському цього літа створили автошколу для людей з інвалідністю. Її презентували пресі у липні — на той час вже було чотири особи, які пройшли там теорія й очікували складання відповідного іспиту в сервісному центрі.

Школу створили на базі Харківського національного університету внутрішніх справ. Саме у Кам'янець-Подільський (а також Вінницю) він переїхав через війну. Курси водіння призначені для людей з інвалідністю, які хочуть отримати або поновити категорію «B». Загалом алгоритм отримання водійського той же, що і для людей без інвалідності. Про нього детальніше можна дізнатися з окремого матеріалу.

Для людей з інвалідністю у школі створили відповідні умови — обладнали пандуси й кнопки виклику адміністратора, підготували персонал, зокрема навчили жестовій мові. Крім того, у школі є автомобіль з автоматичною коробкою передач та ручним керуванням функціями педалей. На цьому ж авто слухачі курсів складають практичний іспит у місцевому сервісному центрі.

Відео дня

З часу запуску курсів минуло близько п’яти місяців. У регіональному сервісному центрі (Хмельницький) провели зустріч з людьми з інвалідністю, аби розповісти про навчання в автошколі та поділитися результатами. Запросили туди і журналістів.

Отож, за час роботи школи навчання у ній пройшли 13 людей з інвалідністю, з яких 5 успішно склали іспити та отримали посвідчення водія. Про це розповів начальник регіонального сервісного центру Микола Іщенко. Вартість навчання для людей з інвалідністю складає 6000 гривень. Для порівняння — люди без інвалідності платять 7000 гривень.

Також усім учасникам практичного навчання треба платити за виїзди — це близько 100 гривень за годину. Таку інформацію повідомив керівник автошколи Олександр Марунчак. За його словами, у школі думають над тим, щоб залучити владу та інших спонсорів для компенсації вартості навчання.

Серед учасників зустрічі була Наталя Беспалько — керівник кам’янець-подільської молодіжної організації інвалідів «Гармонія» та радник міського голови Кам’янця-Подільського з питань безбар’єрності. Жінка розповіла — на інвалідному візку вона вже 36 років. Посвідчення водія отримала 1989 року, але їздила мало. Додала, що неї є «Славута» для людей з інвалідністю, але на ній «неможливо їздити». Також є «Skoda», на якій її возить чоловік.

Наталя Беспально розповіла — має підлаштовуватися під чоловіка та дітей, тому вирішила, що їй легше їздити самій, та запланувала купити собі машину. Пів року тому вона оформляла авто, і в сервісному центрі їй розповіли про нову автошколу для людей з інвалідністю. Інформацію про неї в Інтернеті вона не знайшла, а потім побачила її рекламу у Хмельницькому та записала номер. Вирішила про це дізнатися та поїхала у школу.

— Я була приємно здивована, тому що заїзд був чудовий, заїхала туди, підйомник, це був нонсенс, тому що у наших державних структурах… Я просто здивувалася, тим паче підйомник цей чудовий, до мене вийшли представники цієї школи, це була буквально хвилина, ми піднялися туди, і я зайшла в цей клас, там їх два. Чесно — наче потрапила в чарівну кімнату, — розповіла Наталя Беспалько.

У школі жінка запитала, чи може поновити права, й отримала ствердну відповідь. За час перебування у школі була здивована ставленням до себе. Бо зазвичай до неї або зверхньо ставляться, або спілкуються абияк. Тут же з нею говорили на рівних:

— Приємна аура, дуже приємна, я була просто здивована. Тому що для нас, наприклад, на візках хто їздить, ви самі розумієте і знаєте, щоб десь щось добитися чи десь якусь довідочку здати, чи ще щось, це дуже важко, тому що треба піти туди, взнати те… А там було дуже цікаво, дуже гарно і гарний колектив, — сказала жінка.

Наталя Беспалько розповіла, що домовилася піти на курси з весни, адже зараз має дві роботи й фізично не встигла б ще й навчатися в автошколі. Крім того, жінка має ще одну перешкоду — їй потрібно переобладнати авто, щоб вона могла ним керувати. У Хмельницькій області є фахівці, які це роблять, але вони не сертифіковані. Офіційно ж, за державними стандартами, це роблять, до прикладу, в Луцьку. Тобто авто ще потрібно буде туди перегнати.

На зустріч у сервісному центрі також запросили Надію Донюк — лікаря-терапевта комісії, яка проводить медогляди кандидатів у водії та водіїв. Її комісія працює у територіальному медичному об’єднанні МВС по Хмельницькій області (т. зв. поліклініка МВС). Загалом у регіоні є близько 20 закладів, які мають право проводити такі огляди.

Варто зазначити, що перед цією медкомісією люди з інвалідністю мають отримати погодження МСЕК на керування авто. Надія Донюк розповідає — у її закладі створили умови, аби пацієнтам було комфортно:

У комісію, яка визначає придатність до керування авто, входять п’ять спеціалістів — отоларинголог, офтальмолог, невропатолог, терапевт і хірург. Ухвалюючи рішення, фахівці враховують дані МСЕК та інформацію щодо перебування на обліку у психіатра та нарколога. За необхідності направляють на додаткове обстеження. Вартість огляду комісії складає 324 гривні. Тривалість може коливатися залежно часу доби — від менш як години до максимум півтора годин.

У сервісному центрі Кам’янця-Подільського також створили умови для людей з інвалідністю — безбар’єрний простір, адаптовані туалети та автоматичні двері. Для складання практичного іспиту автошкола надає авто з ручним управлінням педалями. Приймає іспит фахівець сервісного центру. Вартість прийняття складає 15 гривень, вартість видачі бланка посвідчення водія — 254 гривень. Про це розповів адміністратор сервісного центру Кам’янця-Подільського Андрій Афратов.

Ще на зустрічі у сервісному центрі поділилися планами на покращення сервісу для людей з інвалідністю:

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Риша РИША

    Где ж инвалидам взять деньги? За пенсию?

    Ростислав reply Риша РИША

    Є пропозиція, значить є попит

keyboard_arrow_up