Біля речового ринку хочуть збудувати вулицю та тунель. Ми дізналися деталі (КАРТА)

Біля речового ринку хочуть збудувати вулицю та тунель. Ми дізналися деталі (КАРТА)
  • Вартість тунелю раніше оцінювали у понад 25,3 мільйона гривень.

  • До цієї суми має додатися також ціна вулиці до Проскурівського підпілля.

Під залізничною колією в Гречанах планується прокладання тунелю, який сполучатиме мікрорайон з речовим ринком. Крім того, від тунелю до Проскурівського підпілля має пролягти нова вулиця. Розповідаємо детальніше, як це має бути та у скільки може обійтися.

Що відомо про проєкт

Автомобільний тунель має бути розташований під залізничною гілкою «Хмельницький — Гречани» поряд із зупинковим пунктом «Речовий ринок» ближче до центру міста. Від тунелю до Проскурівського підпілля вздовж Плоскої має бути прокладена нова вулиця. На речовому ринку тунель сполучатиметься з вулицею та проїздом Геологів. Це передбачено коригуванням генерального плану Хмельницького.

Фрагмент коригування генерального плану

Згідно з документацією, яка розміщена в системі електронних закупівель «Prozorro», тунель повинен мати такі параметри:

Відео дня

Навіщо це потрібно

Будівництво тунелю та вулиці дозволить розвантажити Кам’янецьку в центральній частині міста. Про це журналістам vsim.ua розповів заступник міського голови Хмельницького Микола Ваврищук. За його словами, у разі реалізації проєкту транспорт із Гречан прямуватиме на речовий ринок та у Південно-Західний мікрорайон, оминаючи Кам’янецьку, і у зворотному напрямі.

За інформацією сайту Державного фонду регіонального розвитку, Хмельницький умовно поділений залізничними коліями на дві частини. Пунктів перетину залізниці налічується сім, серед яких чотири мости та три переїзди. Серед чотирьох мостів лише два обслуговують центральну частину міста.

Як йдеться на сайті відомства, будівництво тунелю розв’яже такі проблеми:

Скільки це коштуватиме

За даними сайту ДФРР, вартість будівництва складає 25 302 750 гривень. Микола Ваврищук розповів, що ця сума є дещо застарілою, і буде оновлена під час коригування проєктно-кошторисної документації. Останнє, до слова, вже замовило управління капітального будівництва міськради.

— Проєктно-кошторисну документацію наразі ми відкоригуємо, тому що вона була давно розроблена, відповідно, там є деякі зміни й по державних будівельних нормах, і загалом дуже багато змін, зокрема в плані фінансів, мінімальна зарплата, тобто це все треба відкоригувати на сьогодення. Конструктивно великих змін в плані тунелю немає, — розповів Микола Ваврищук.

За його словами, коригувати проєктно-кошторисну документацію потрібно, аби вона була актуальною та могла претендувати на фінансування з державного бюджету. Микола Ваврищук також додав, що місцевий бюджет «точно не налаштований» фінансувати роботи з будівництва тунелю самостійно.

Разом із тунелем також планують будувати і вже згадану вулицю, оскільки окремо це робити немає сенсу:

— Ми зараз плануємо зробити проєкти по цій дорозі, щоб розуміти, скільки цього проєкту загалом буде вартість. Я думаю, що і по тунелю зараз підросте суттєво ціна. Це не є пріоритетом, але на перспективу ми б хотіли, щоб там це було.

Орієнтовне розташування запланованої вулиці та тунелю (у місці перетину з залізницею)

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (30)
  • Юля Самієва

    І нащо. Краще. Б збудували житло для бездомних тварин..вечно на якусь херню тратять бюджет
  • Геннадій Чуй

    Там торгове приміщеня бивша европа людям доїзд до їх бізнеса потрібен ви заладили зачем ..зачем
  • Анатолій Приймак

    Супер !!!
  • Leonid Shemenyuk

    Краще щоб розгрузити город , тунель  зробили біля міської лікарні.

keyboard_arrow_up