«Dozor» показує не весь громадський транспорт. Чому так?

«Dozor» показує не весь громадський транспорт. Чому так?
Фото з архіву редакції
  • За допомогою сайту або додатка можна відстежити рух громадського транспорту.

  • Хмельничани скаржаться на роботу системи, яка, на їхню думку, відображає інформацію некоректно.

  • Чому виникають проблеми та чи збираються з ними щось робити?

На початку 2018 року в Хмельницькому запрацювала система GPS-моніторингу громадського транспорту. В тролейбусах, автобусах та маршрутках почали встановлювати GPS-трекери. Вони у режимі реального часу передають дані про свої розташування та рух. Хмельничани можуть дізнатися, де пролягає маршрут, скільки транспортних засобів на ньому, де кожен із них розташований та коли прибуде на зупинку. Переглянути цю інформацію можна на сайті оператора системи — ТОВ «Дозор Україна». Також дані доступні у мобільному додатку та електронних табло на зупинках.

Робота системи регулярно викликає нарікання хмельничан. Мешканець міста Ігор Дзяний створив петицію, в якій вимагає заборонити використання транспорту, який не відображається в системі «Dozor»:

«Навіщо створювати сучасну систему з цифровими табло та програмним забезпеченням, якщо половина маршруток не відображаються в системі? Для прикладу, в маршруті 22 половину автобусів не видно в „Дозорі“, і така проблема з багатьма маршрутами. Дуже важко орієнтуватися, не знаєш, чекати чи не чекати», — написав у петиції хмельничанин. Звернення  станом на 30 січня підтримали 172 мешканця міста.

Відео дня

Також на роботу системи «Dozor» хмельничани скаржилися у спільноту управління транспорту в Facebook. Наприклад, ось таку публікацію зробив Дмитро Рильков.

Чи дійсно транспорт може не відображатися в «Dozor» та чому так стається? Про все це ми розпитали виконувача обов’язки начальника управління транспорту та зв’язку Сергія Шепурєва. Він розповів, що причин відсутності транспорту в системі може бути декілька. Ми них ми розкажемо докладніше.

У транспортному засобі трекера немає взагалі. Зараз пристроями стеження обладнанні 85% транспортних засобів. При чому пристрої є у всіх постійних перевізників. А от у тимчасових трекерів може не бути. Також буває так, що старий трекер вже зняли, а новий ще не встановили. За словами Сергія Шепурєва, встановлення трекерів вимагають від усіх нових перевізників. Наприклад, автобуси ТОВ «Автогаз-Захід» у грудні минулого року вийшли на маршрут вже з трекерами. Нагадаємо, що встановлення трекерів є однією обов’язкових умов для перевізників, про правила відбору яких ми писали раніше. Загалом у транспорті Хмельницького є близько 410 трекерів. Ця кількість включає резервний транспорт.

У системі стався збій. Причини таких негараздів можуть бути такими:

Втручання у роботу трекерів. Водії або інші працівники можуть несанкціоновано вимикати трекер. За словами Сергія Шепурєва, від водіїв та інших працівників фірм-перевізників вимагають, аби вони взагалі не втручалися у роботу трекерів. Також керівник управління розповів, що у ньому є відповідальний працівник, який щодня спостерігає за роботою трекерів. Також уповноважені працівники є на кожному підприємстві-перевізнику. Управління та перевізники контактують між собою та контролюють роботу трекерів. Якщо управління виявляє факт втручання в роботу пристрої стеження, то вимагає від перевізника провести роботу з водієм — відсторонити його від маршруту або перевести на інший.

Чому номер маршруту інколи не співпадає зі шляхом, яким насправді рухається транспорт? Сергій Шепурєв розповів, що під час повернення у депо чи місце стоянки водій має вимкнути трекер. Але так роблять не всі, тому транспорт може відображатися не в тому місці, яке передбачене маршрутом.

Нагадаємо, що сьогодні, 30 січня, у Хмельницькому почав працювати новий тролейбусний маршрут №4. Він сполучає Катіон та Ракове через Дубове. Коли маршрут з’явиться у системі «Dozor», зараз невідомо. За словами Сергія Шепурєва, для встановлення трекерів потрібен дозвіл виробника, адже тролейбуси перебувають на гарантії. Запит на дозвіл вже подали, а коли він надійде, поки не відомо.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (46)
  • Виктор Боднарук

    Покуда будут существовать ""блоки""которие не имеют своих автобусов а ""доят""хозяев маршруток порядка не будет.и вообще на дальние райони типа садиби.книжковци скоро и днем не будет чем заехать кроме такси.
  • Роман

    Чому тролейбус(3)не ходить по святах,і на вихідні дні?І чому їх тільки 4 на рейсі? з 7.30-9.00 взагалі не можливо на него сісти???  Зробіть будьласка якісь виводи.Дякую.
  • Sidorcuk Masa

    Проблема наверное в том, что одни маршруты финансово выгодные 5000 в день а другие финансово невыгодные -500грн в день, А есть маршруты где одни льготчики- ружичная или лезнево или книжковцы...Тоесть есть маршруты дотационые А касу всем сдавать за день одинаковую Наверное  нужно ставить валидаторы, но проблема в том, что новый стоит 30000 грн, и срок  годности его три года. А тот же беушный стоит 6000 грн Проверка валидатора раз в месяц стоит фирмлчкой 450 грн.

    Двадцатый век, новые технологии, телефон айфон корейский стоит 1000 грн, часы електроные на руку китайские стоят 200 грн так к почему валидатор так много стоит??Неужеле не мозга поехать в Китай, с валидатором, они за ночь его разберут и склепают целый такихвалидатлров мешок баул  за 200$ И всем водилам хватит тех валидаторов
  • Heathen V

    Щоднякомфортний Хмельницький, - нажаль це лише гарний слоган, за яким нічого немає.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up