Мільйони на сіль: в кого і за скільки купує Хмельницький

Мільйони на сіль: в кого і за скільки купує Хмельницький
Ілюстративне фото
  • За понад шість років ціна на «дорожню» зросла у 12 разів.

  • Ми проаналізували закупівлі та склали для вас інфографіку.

Хмельницькі комунальники оголосили про закупівлю солі для посипання доріг на суму в майже 40,5 мільйона гривень. За ці гроші хочуть отримати 4141 тонну солі. Така інформація оприлюднена в системі електронних закупівель «Prozorro». В процесі обрання постачальника сума закупівлі може бути знижена.

У технічних характеристиках солі вказано, що вона має бути з антизлежувачем — фероціанідом калію. Крім того, вона повинна мати помел №3, тобто частки розміром до 4 міліметрів повинні складати не менше 85%, а частки більше 4 міліметрів — не більше 15%. Також сіль повинна бути 2023 року виготовлення. Постачальник має доставити її до кінця жовтня цього року.

Очікувана вартість солі в межах цієї закупівлі складає 9780 гривень за тонну. Ми вирішили дізнатися, скільки платили за сіль минулими роками. Для цього журналіст vsim.ua дослідив інформацію, розміщену у системі «Prozorro».

Відео дня

Як з’ясувалося, від січня 2017 року ціна на тонну солі зросла приблизно у 12 разів. Найбільше зростання відбулося в період російського вторгнення. Нагадаємо, що у квітні 2022 року державне підприємство «Артемсіль», розташоване у тепер вже окупованому Соледарі, зупинилося через наближення лінії фронту. Це й призвело до здорожчання солі, оскільки завод був основним її постачальником в Україні. Надалі сіль почали завозити з-за кордону.

Більшість тендерів, 12 з 15, виграла приватна фірма — ТОВ «Торговий дім „КиП і Ко“». Вона зареєстрована у Києві у січні 2016 року. Основним видом діяльності компанії є оптова торгівля хімічними продуктами. Керівником та власником є Петро П’ятков, зареєстрований в Алчевську Луганської області. Це місто перебуває в окупації від 2014 року. Такі дані є в аналітичній системі «YouControl».

Всі ціни переглядайте в інфографіці.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anatoliy Slobodian

    СІЛЬ ТО СПРАВЖНЯ ЗОЛОТА ЖИЛА. ВИТРАТУ СОЛІ КОНТРОЛЮЮТЬ ТІ Ж ЧИНОВНИКИ, ЩО ЗАЙМАЮТЬСЯ ЇЇ ЗАКУПІВЛЕЮ.

keyboard_arrow_up