Нові штрафи за п’яне водіння: скількох водіїв оформили та покарали (ІНФОГРАФІКА)

Нові штрафи за п’яне водіння: скількох водіїв оформили та покарали (ІНФОГРАФІКА)
Ілюстративне фото
  • Депутати парламенту виправили суперечність, яку самі ж і створили минулого року.

  • До КУпАП повернута стаття 130 в тому вигляді, в якому вона існувала до 1 липня 2020 року.

  • І не просто повернута, а з підвищеними штрафами.

  • Скільки хмельничан після цього попалися та скільки отримали «нові» штрафи?

Минулого місяця в Україні посилили відповідальність за керування авто у нетверезому стані. Штрафи зросли у середньому в понад півтора рази. Ми вирішили дізнатися, скількох водіїв вже притягнули до відповідальності. Ця новина могла б містити лише статистичні дані патрульних та інформацію з реєстру судових рішень. Проте ситуація з відповідальністю за п’яне водіння в Україні протягом останнього року не така вже й проста.

Почнемо з того, що минулого року депутати Верховної Ради запровадили кримінальну відповідальність (стаття 286-1 Кодексу) за керування транспортними засобами у нетверезому стані. Відповідно, скасували адміністративну, яка передбачена статтею 130 КУпАП. Однак через кількаразові зміни виникла юридична колізія.

Станом на 1 липня 2020 року, коли набули чинності зміни, стаття 130 КУпАП передбачала відповідальність лише для судноводіїв за керування суднами в стані сп’яніння, передачу керування особам у стані сп’яніння та відмову від проходження огляду.

Відео дня

На той же час стаття 286-1 Кримінального кодексу передбачала відповідальність за керуванням транспортним засобом у стані сп’яніння, передачу керування іншій особі у стані сп’яніння, відмову від проходження огляду та вживання заборонених речовин після ДТП чи зупинки. У разі порушення водії мали б отримувати штраф на суму від 17 до 34 тисяч гривень, а також позбавлятися прав на термін до трьох років. За повторного порушення — штраф до 51 тисячі гривень та позбавлення прав на термін від двох до трьох років.

Ми перевірили реєстр судових рішень та з’ясували, що від 1 липня 2020 року й дотепер жодного водія не притягнули до відповідальності за статтею 286-1 Кримінального кодексу через водіння в нетверезому стані. Це стосується рішень Хмельницького міськрайонного суду.

За той же період хмельницьких водіїв неодноразово притягували до адміністративної відповідальності за статтею 130 КУпАП. Як приклад наведемо рішення судді міськрайонного суду Ростислава Луня, який розглядав складені поліцією адмінпротоколи. Ця справа особлива тим, що захисник водія намагався уникнути призначення покарання, посилаючись на відсутність в КУпАП відповідальності за керування транспортними засобами в нетверезому стані.

16 листопада 2020 року мешканець Хмельницького їздив п’яним на вулиці Чорновола, та ще й влаштував ДТП. «Драгер» виявив у крові водія 1,93 проміле алкоголю. Патрульні склали на нього протоколи за статтями 124 (скоєння ДТП без постраждалих) та 130 КУпАП.

Захисник водія під час судового засідання доводив його невинуватість. Один з аргументів — «відсутність закону про адміністративну відповідальність за статтею 130 КУпАП, яка б передбачала відповідальність за керування транспортними засобами в стані сп'яніння».

Суддя цей аргумент не прийняв, і пояснив це так. Законом України №720-IX info від 17 червня 2020 року внесено зміни до іншого закону, а саме №2617-VIII info від 22 листопада 2018 року. Цими змінами з закону вилучені положення, які прибирали зі статті 130 КУпАП відповідальність за п’яне водіння та додавали цю відповідальність до Кримінального кодексу (стаття 286-1). На думку судді, внаслідок цього стаття 130 має застосовуватися в тому вигляді, в якому вона була до 1 липня 2020 року.

Зрештою водія визнали винним за обома статтями КУпАП та призначили покарання — штраф 10 200 гривень, позбавлення прав на рік та сплата судового збору.

У листопаді 2020 року цю проблему проаналізувала «Юридична газета». Як з’ясувалося, українські судді на той час по-різному виходили з цієї ситуації. Вирішень було три:

— Ситуація з вирішенням питань, пов'язаних з притягненням винних до відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп'яніння, досить невизначена. Це серйозно шкодить формуванню єдності праворозуміння і правозастосування судами всіх рівнів і всіх інстанцій. За таких обставин вбачається доцільним якнайшвидше врегулювати описану ситуацію через внесення необхідних змін до законодавчих положень, — йдеться у матеріалі «Юридичної газети».

І от нарешті депутати парламенту розв’язали цю проблему, повернувши стару редакцію статті 130 КУпАП та прибравши відповідальність за п’яне водіння з Кримінального кодексу. Крім того, посилили адмінвідповідальність за таке порушення. Що саме змінилося, дізнавайтеся з інфографіки. Оновлення набули чинності 17 березня 2021 року.

 

Від 17 березня й до сьогодні хмельницькі патрульні склали 53 протоколи за статтею 130 КУпАП, зокрема:

За частиною 4 не склали жодного протоколу. Таку дані журналістам vsim.ua повідомила інспектор управління патрульної поліції у Хмельницькій області Роксолана Вавренюк.

Ми також проаналізували рішення Хмельницького міськрайонного суду, аби дізнатися, хто вже встиг отримати «новий» штраф. У період від 17 березня судді прийняли понад сотню рішень, які стосуються статті 130 КУпАП. Проте лише одному хмельничанину призначили підвищений штраф. Решта рішень — це призначення покарань за старими нормами (оскільки вони були скоєні до посилення відповідальності), визнання водіїв невинуватими, об’єднання справ, закриття їх через спливання терміну давності, направлення адмінпротоколів на доопрацювання.

Хмельничанин, якому призначили покарання з «новим» штрафом, — це водій, спійманий 20 березня на Зарічанській. Він був «під кайфом», що підтверджується оглядом у медзакладі. Протягом останнього року хмельничанина вже притягували до відповідальності за статтею 130 КУпАП, тому його дії кваліфікували як порушення частини 3 цієї статті.

Призначене покарання — штраф у розмірі 51 000 гривень, позбавлення прав на 10 років та обов’язок сплатити судовий збір — 454 гривні.

Читайте також: Хмельницького патрульного звинуватили у побитті 17-річного Олексія Ковальчука. Що відомо (ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ольга Андрооу

    Депутатов пяних на дорогах снимите....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up