Новий транспорт для Хмельницького: що купуватимуть і коли

Новий транспорт для Хмельницького: що купуватимуть і коли
  • Місто планує придбати нові тролейбуси та автобуси у кредит.

  • Перші поставки мають відбутися вже цього року.

Для хмельничан хочуть придбати загалом 59 одиниць транспорту — тролейбусів та автобусів. Все це комунальне підприємство «Електротранс» має отримати у кредит. Розповідаємо, що відомо станом на зараз.

Нові тролейбуси

Заступник міського голови Микола Ваврищук розповів журналісту vsim.ua, що місто вже підписало передкредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку. ЄБРР, своєю чергою, власним коштом найняв компанію «Ernst & Young» для виготовлення техніко-економічного обґрунтування для придбання тролейбусів. Без цього документу кредит на транспорт не дадуть.

Виготовлення ТЕО вже розпочате, і, за словами Миколи Ваврищука, він періодично зустрічається зі спеціалістами «Ernst & Young». Їм же надають необхідну інформацію для виготовлення ТЕО. Це триватиме кілька місяців, після чого місто зможе підписати основну угоду та оголосити тендер на придбання тролейбусів. Очікується, що перші тролейбуси Хмельницький отримає вже 2022 року, а решту — 2023-го.

Відео дня

Планується, що для Хмельницького куплять 50 тролейбусів, в тому числі 10 на автономному ходу. У міськраді розраховують на низьку ставку кредиту — на рівні 3%. Про яку суму загалом ідеться, поки невідомо, оскільки це залежить від вартості тролейбусів. У середньому це 7 мільйонів гривень за одиницю, але бувають і дорожчі. Микола Ваврищук розповів, що тролейбуси купуватимуть із кондиціонерами. Виплата кредиту триватиме 13 років, серед яких 3 будуть пільговими.

Нові автобуси

Раніше ми вже розповідали вам про те, що «Електротранс» планує придбати дев’ять середньогабаритних автобусів, серед яких вісім міських та один міжміський. Цього року комунальне підприємство оголосило три закупівлі, які були невдалими — переможця не обрали. Також оголосили четверту, яка зараз є активною.

Аукціон за цією закупівлею відбудеться у понеділок, 7 лютого. До нього допущені дві компанії — ТОВ «Авто-Бас» та ТОВ «Люмікар». Тендерна документація була прописана під автобуси марки «Ataman» виробництва акціонерного товариства «Черкаський автобус». Відповідно, обидві компанії пропонують до постачання автобуси саме цієї марки.

Переможець закупівлі повинен забезпечити постачання автобусів та надання послуг лізингу. Тобто фірма-переможець буде одночасно і постачальником, і кредитором. Очікувана вартість закупівлі складає 23,75 мільйона гривень, ця сума може бути знижена в процесі аукціону.

Як зазначив Микола Ваврищук, міськраді також розглядають можливість придбання вживаних великогабаритних автобусів. Один такий хорошої якості коштує близько 1,5 мільйона гривень.

Також чиновник розповів, що автобусні маршрути міста поступово переводитимуть на великогабаритний транспорт:

— Ми цього року маємо розробляти нову транспортну мережу, відповідно, частину з маршрутів ми [оновимо] обов’язково. Вже зараз моя умова до перевізників — хочете йти на конкурс, обов’язково тільки великогабарит. Ми просто навіть не будемо розглядати ваші пропозиції з маленьким габаритом. Тобто цього року ми однозначно кілька маршрутів хочемо перевести, з тих, що діючі, на великогабарит.

Нагадаємо також, що у Хмельницькому планують розробити План сталої мобільності. Це включає і вже згадану Миколою Ваврищуком нову транспортну мережу, і організацію дорожнього руху — знаки, розмітку, місця паркування.

Заступник міського голови розповів, що почати розробку плану можна тільки після виготовлення ТЕО на придбання тролейбусів та підписання кредитної угоди. План сталої мобільності замовить та оплатить ЄБРР. За словами Миколи Ваврищука, він коштуватиме орієнтовно 6,5-9,5 мільйона гривень.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Victor Honcharuk

    під 3% це супер

keyboard_arrow_up