У Хмельницькому вже виготовили електронні квитки. Хто і коли їх отримає

У Хмельницькому вже виготовили електронні квитки. Хто і коли їх отримає
Проект електронного квитка для пільговиків. Виготовлені картки відрізняються лише номером телефону
  • Перші «електронні квитки» вже у Хмельницькому.

  • Щоправда, поки лише для пільгових категорій громадян.

  • Коли мешканці міста їх отримають?

У Хмельницькому триває впровадження системи «Електронний квиток». Передбачено, що у хмельничан з’явиться можливість оплатити проїзд спеціальною пластиковою карткою без використання готівки. Минулого року обрали компанію, яка впроваджуватиме «Електронний квиток». Нею стало одеське ТОВ «Фінансова компанія „Герц“». І зараз «Електронний квиток» стає все ближчим. Перші пластикові картки хмельничани можуть отримати до кінця цього року.

Перший «пластик» — для пільговиків

У серпні цього року управління праці та соціального захисту населення замовило виготовлення 45 437 пластикових карток для пільгових категорій населення. За результатами тендеру домовилися з ТОВ «Компанія Спекл» про те, що фірма виготовить картки за 872 390 гривень. Тобто одна картка обійшлася у 19,2 гривні. За словами начальника відділу пільг управління праці та соціального захисту населення Тетяни Федосєєвої, ці картки призначені для більшої частини пільговиків Хмельницького, зокрема й пенсіонерів. Згідно з умовами тендеру, картки мають зберігати дані протягом 10 років.

Відстань зчитування даних становитиме до 10 сантиметрів. Перезаписувати картки можна буде щонайменше 200 тисяч разів. Передбачили також необмежену кількість зчитувань інформації. Протягом першого року роботи картка повинна давати збої не частіше одного разу на 200 зчитувань.

Відео дня

Як виглядатиме пільгова пластикова картка, вже відомо. Її дизайн був розміщений у тендерній документації. За словами Тетяни Федосєєвої, у картці змінився лише номер телефону на зворотній стороні. Користуватися карткою буде зовсім просто — потрібно буде лише прикласти її до валідатора.

Також Тетяна Федосєєва розповіла, що «Герц» за власний рахунок має виготовити ще близько 20 тисяч пільгових карток. Вони передбачені для окремих категорій пільговиків. Це, наприклад, учасники бойових дій, інваліди війни та ветерани органів внутрішніх справ. Загалом хмельничанам планують видати близько 65 тисяч пільгових карток.

Коли картки видаватимуть пільговикам

За словами Тетяни Федосєєвої, до початку видачі карток пройде щонайменше місяць. Спершу управління соцзахисту має укласти договір з «Герцом» про передачу персональних даних пільговиків. Це триватиме близько тижня. Потім фірмі передадуть виготовлені картки. Там на чіпи запишуть персональні дані хмельничан, а потім картки передадуть назад до управління. Це триватиме ще один—два тижні.

Вже після цього почнуть видавати квитки. Як саме це робитимуть, остаточно поки не відомо:

— Квитки через управління видавати не будуть, оскільки це дуже велика кількість населення — понад 60 тисяч осіб. Якщо стільки людей прийде в управління, це буде незручно і працівникам, і хмельничанам. Це питання ще вирішуватимуть на рівні міського голови. Я думаю, нам будуть допомагати управляючі компанії та Центри надання адміністративних послуг. Тобто ми постараємося так зробити, щоб це було більш-менш зручно для мешканців, щоб вони не стояли у черзі по дві—три години, — розповіла журналістам vsim.ua Тетяна Федосєєва.

Зараз поки не передбачена можливість пільгового проїзду у Хмельницькому для мешканців інших населених пунктів. Про це журналістам vsim.ua розповів заступник міського голови Хмельницького Андрій Бондаренко. Якщо будь-яка рада або територіальна громада захоче для своїх мешканців пільгового проїзду, то вона має укласти відповідну угоду з Хмельницькою міською радою. При цьому потрібно передбачити трансферт з бюджету громади до бюджету Хмельницького. Тобто за своїх пільговиків потрібно буде заплатити.

Коли замовлятимуть пластикові картки для всіх хмельничан

За словами Андрія Бондаренка, цього або наступного тижня компанія «Герц» замовить виготовлення звичайних електронних квитків. Якою буде їхня кількість та у скільки вони обійдуться хмельничанам, поки невідомо. Розпочати їхній продаж планують після того, як видадуть картки пільговикам.

Аби хмельничани могли користуватися пластиковими квитками, потрібно встановити у громадському транспорті валідатори. За словами Андрія Бондаренка, компанія «Герц» має цього тижня замовити валідатори у Китаї. Їхнє виготовлення триватиме орієнтовно два тижні. А для придбаних раніше валідаторів вже розробили та протестували програмне забезпечення. Прилади мають перепрошити, аби вони могли працювати у системі «Електронний квиток».

За словами Андрія Бондаренка, в першу чергу валідатори будуть встановлювати у тролейбусах та великогабаритних автобусах. Після цього у середньо- та малогабаритному транспорті. Проїзд пільговиків будуть компенсовувати всім перевізникам, але кількість пільгових місць в кожному автобусі, як і зараз, буде обмеженою. Якщо міський бюджет не буде спроможний компенсувати всі поїздки, розглядатимуть питання про обмеження їхньої кількості на одного пільговика.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Leonid Prystupa

    А як буде виконуватись перевірка, чи "проплачено", чи ні?
  • Віталій

    Читаю на картці "дійсна при наявності посвідчення". То це не спрощення, а ускладнення системи.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up