Коли у Хмельницький прибудуть нові тролейбуси та де вони можуть їздити

Коли у Хмельницький прибудуть нові тролейбуси та де вони можуть їздити
Один із п'яти тролейбусів, які прибули у Хмельницький у вересні
  • Новенькі «рогаті» мають прибути в місто наступного місяця.

  • Вони зможуть їздити без дротів на відстань до 20 кілометрів.

  • У міськраді планують створити для них нові маршрути.

  • Крім того, до кінця року хмельницькі пільговики можуть отримати перші електронні квитки.

У грудні минулого року в міськраді дозволили комунальному підприємству «Електротранс» придбати 10 нових тролейбусів та 10 нових автобусів. Купівлю запланували здійснити на умовах лізингу, а гроші за транспорт повертати протягом п’яти років. Половина тролейбусів мали би бути з можливістю курсування без контактної мережі до 20 кілометрів, а всі автобуси — великих габаритів з місткістю понад 100 пасажирів.

За сім місяців після того, у вересні цього року, на вулиці Хмельницького виїхали перші п’ять тролейбусів за договором лізингу. Виготовили їх на заводі «Богдан» у Луцьку. Обійшлися вони загалом у 31 мільйон гривень. Гроші за них повернуть швидше, ніж передбачали раніше, — за три роки. Про це казав директор регіонального управління «ПриватБанку» Юрій Браніцький.

Нові тролейбуси, які вже їздять містом, відрізняються від інших не лише унікальним для Хмельницького бірюзово-блакитним кольором. Головна відмінність — можливість їздити без контактної мережі на відстань до 5 кілометрів. Це не дозволить створити нові маршрути у місцях без контактної мережі, проте тролейбуси зможуть за потреби об’їхати місця ДТП чи ремонту. Також у «рогатих» передбачена функція автоматичного зняття струмоприймачів з контактної мережі. Це можна побачити на відео.

Відео дня

Коли будуть нові тролейбуси

Наступні 5 нових тролейбусів зможуть їхати без приєднання до контактної мережі до 20 кілометрів. За словами директора «Електротрансу» Віктора Паламарчука, вони мають надійти у Хмельницький протягом 10—20 листопада. Їхня готовність зараз складає близько 95%. Директор підприємства розповідає, що затрималося постачання літієво-іонних батарей. Спочатку їх мали придбати у Китаї. Але згодом з’ясували, що у Польщі виготовляють більш якісні, тому уклали новий договір.

Віктор Паламарчук розповів, що з отриманими у вересні тролейбусами не виникає жодних серйозних проблем. Проте бувають дрібні збої у функціонуванні електронних компонентів. Їх виготовляло підприємство з Києва. За словами директора підприємства, представники виробника оперативно усувають всі проблеми.

Де будуть їздити нові тролейбуси

Тролейбуси із автономних ходом до 20 кілометрів дадуть змогу відкрити нові маршрути у Хмельницькому. Де це може бути? Про це ми запитали заступника міського голови Хмельницького Андрія Бондаренка. Він розповів, що планується створення одного або двох нових тролейбусних маршрутів. Остаточно з ними ще не визначилися. Проте попередні плани вже відомі.

Найімовірніше, починатимуться маршрути у Південно-Західному мікрорайоні. Звідси через Кам’янецьку або Львівське шосе йтимуть через такі вулиці без контактної мережі:

  • Купріна — Красовського — Чорновола

  • Толстого — Чорновола

Далі вони переходитимуть на контактну мережу, а закінчуватимуться на автостанції №2 або у Раковому.

Також ми запитали Андрія Бондаренка щодо придбання нових автобусів, що планували раніше:

— У нас є рішення про лізинг, але на останній сесії нам довелося зняти кошти з придбання автобусів, тому що потрібно було закривати інші першочергові видатки. Тому питання придбання автобусів поки відкладається. Крім того, у нас ще немає рішення кредитного комітету. І це зараз основна причина відкладення цього питання. У комітеті обіцяють надати його пізніше, — розповідає заступник міського голови.

Що з «Електронним квитком»

Ще минулого у Хмельницькому запланували впровадження системи «Електронний квиток». Вона передбачає відмову від готівки та перехід на оплату проїзду пластиковими картками. За словами Андрія Бондаренка, зараз триває виготовлення карток для пільговиків. Заступник міського голови розповідає, що до кінця цього року планують почати видачу їх пасажирам. Крім того, наступного тижня планують замовити виробництво валідаторів у Китаї. А отримати їх сподіваються до кінця року. Крім того, найближчим часом планують перевстановити програмне забезпечення на валідаторах, які купували раніше. З цими пристроями працюватимуть водії транспорту.

Чи планують зараз зміни для пільговиків

Також Андрій Бондаренко розповів, що у місті наразі не планується монетизація пільг на проїзд, тобто видача пільговикам «живих» грошей. Однак, за словами заступника, рішення Кабінету міністрів дає право міській владі на обмеження кількості пільгових поїздок. Чи буде так у Хмельницькому, поки невідомо. Із впровадженням «Електронного квитка» можна буде дізнатися, скільки є пільговиків та як інтенсивно вони користуються громадським транспортом міста.

— Поки що ми не готові на це йти, ми подивимося, як воно буде працювати. І подивимося, скільки це буде в грошах, скільки буде фактично пільгових пасажирів, скільки буде відшкодування з бюджету. Будемо дивитися на спроможність бюджету. Поки обмежувати не плануємо, але якщо на бюджет буде таке навантаження і він не буде справлятися, то будемо думати над цим, — розповів Андрій Бондаренко.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • IGOR

    "Поки обмежувати не плануємо"?! ОГРАНИЧИТЬ НАДО ОБЯЗАТЕЛЬНО! До 30 поездок в месяц - оптимально! Люди не могут доехать на работу и с работы из-ежедневных катаний по базарам!

    Олексій reply IGOR

    Підтримую! Або хоча б зробити так, як у Тернополі. Щоб у пікові години платили.

    Sidorcuk Masa reply IGOR

    Ти порахуй скільки в місті ДЕРЖСЛУЖБ Куди не плюнеш - держслужба. держслужба, дерслужба. В кожному цокольному приміщені, підвальчику, лишній комунальній кімнатці -  всюди дерслужба. Десять років - і на пільгову пенсію з льготами йдуть.

    ПИЛьГОвий бесплаТНИй произд!! для дерслужбовцев!!

    Тут ми утримуємо не армію,!!!! а весь держбюджет йде на АРМІЮ ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ, Доречі, а чому ЇХНІ ПЕНСІЇ ми не бачими  в соцзахисті)) в пенсийному??налоговий??

    Тому що для кожної держслужби окремий кабінет з компютером з закритим паролем І тільки інспектор даної  вітки дерслужбовця В ПЕНСІЙНОМУ ФОНДІ може під паролем зайти і глянути на ЇХНІ ШИКАРНІ ПЕНСІЇЇ!!!

    Судья 65 000-200 000 в мис, держслужбовци вид 20 000-65 000 в мис!! Стефанчук оптимальний наглядний ,прикладприклад,, не був судебсудею, а дерслужбовець, такой молодой - 45 000 пенсия в мис!!!



    Думаете уничтожение пенсионерив - и пенсия дерслужбовця збильшиться???!Нееетт! Бо з часов кучми дерслужбовцев миллионы!!
  • Денис

    Без монетизації чи лімітування пільговиків це нічого не дасть. Ті тролейбуси так і далі будуть забиті на 80% тими, хто катається і не платить

    Sidorcuk Masa reply Денис

    Да будет, !!куда тот дааобус будет ездить? На гречаны??Так там рядышком ресторан восток, и управление афганцев!!Там их знаете сколько наштамповали??под одно особовое дело- 35 левых человек с улицы!!

    Куда тот даобус будет ещё ездить- на лезнео? Так там одни дерслужбовцы панских крепостей, графств , на одну зарплату)) понастраивали, и каждый по 8 паев на морду имеет, и льготчики и инвалиды  детства!! Все что можно урвать у государства - все под себя гребут, все пучком!!

    Нюра Солодун reply Sidorcuk Masa

    Шановний,а ви хоч раз їхали ранком/ввечері з Лезнево?!в ту маленьку маршрутку не влізеш!,а на Трудовій теж живуть люди,ще й діти мусять якось добиратися в школи і садочки!а пенсіонери чекають пільгового автобуса,тому навіть не претендують..
    А ті, хто "понастраівалі" і "по 8 паев"-за них не переживайте-у них свій транспорт!далеко не всі так в Лезнево живуть,так що бажаю вам переселення сюди і побувати в нашій шкурі!!!

    Мастер Автополив reply Нюра Солодун

    Не обращайте внимания на Sidorcuk Masa - у человека, явный маниакально-депрессивный психоз в стадии осеннего обострения. Этот бред должен специальный врач читать, а их всех практически убрали.

    Анонім reply Мастер Автополив

    Да, кидается на других пользователей и несет полнейший несвязный бред.

    Sidorcuk Masa reply Анонім

    Ты защищает свои пенсии дерслужбовцев и льготы, а я защищают пенсионеров Если б не они в свои молодые годы ето все понастраивали, здесь был бы пустырь, кладбище, мусора и туалет за милион грн Кто все что вы могли сделать за года революций, а претендует на имущество пенсионеров !!!!!!

    Sidorcuk Masa reply Мастер Автополив

    А что такое? Почему не огрызаешся?Про пенсию правильно написала и за что получает))) )))))))))  А про болезни - так ето ками вы заражаете, теми и болеееем)))) За такие бабки вы все готовы сделать , уважаемый)))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 На Хмельниччині працюватиме 108 постійних пунктів незламності 20:01 На Хмельниччині зростає захворюваність на кишкові захворювання: що потрібно знати 19:17 Житель Хмельниччини з ножем напав на оператора столичної АЗС: його затримали 18:28 Заступник Симчишина особисто прийматиме громадян: де та коли Від читача 16:47 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 17:43 У громаді на Хмельниччині таксистів зобов’язали зареєструвати свою діяльність 17:04 "Мам, я скоро прийду": у Хмельницькому попрощалися із 41-річним захисником Юрієм Шамраєм photo_camera 16:41 Як сдати ексзамен ПДР і отримати водійське? Green Way допоможе! (новини компаній) 16:33 На Хмельниччині затримали жінку, яка вдарила чоловіка ножем в живіт 16:01 Рейтинг хмельницьких ВНЗ в Україні 15:33 На Хмельниччині викрили організатора, який переправляв чоловіків через кордон 14:55 Робота у Хмельницькому: є 348 вакансій (СПИСОК) 14:31 Розклад Великодніх богослужінь у храмах Хмельницького 13:46 Військового з Хмельниччини засудили до 5 років ув’язнення 13:14 Як хмельничанам поводитися у поминальні дні: відповідає військовий капелан 12:15 Викрадачу електросамоката дали 5 років увʼязнення 11:18 Скасували 24 закупівлі на 128,5 мільйона. Дізналися деталі 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:04 У Хмельницькому районі на місці пожежі знайшли тіло чоловіка photo_camera 09:17 Три перемоги і одна поразка: огляди матчів хмельницьких команд play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up