Визначився оператор, який запроваджуватиме е-квиток в громадському транспорті Хмельницького

Визначився оператор, який запроваджуватиме е-квиток в громадському транспорті Хмельницького
Фото ілюстративне. dyvys.info
  • Виконком офіційно затвердив переможця конкурсу на визначення оператора.
  • Електронний квиток у міському пасажирському транспорті будуть впроваджувати одесити.

Готівкового розрахунку за проїзд в громадському транспорті стане менше. У Хмельницькому вже восени 2019-ого можна буде оплатити поїздку за допомогою електронного квитка. Вже офіційно міська влада визначилася фірма, яка буде займатися цим.

Конкурс на визначення фірми, яка впроваджуватиме електронний квиток, відбувся ще місяць тому - 12 вересня. Тоді комітет розглядав лише одну пропозицію. Надійшла вона від одеситів із ТОВ “Фінансова компанія “ГЕРЦ”. Було вирішено погодитися на співпрацю з даною фірмою. Із 11 присутніх членів комітету 7 проголосували “за”, 2 “проти” і 2 “утрималися”.

Після засідання конкурсного комітету затвердити рішення про співпрацю із одеситами мав виконком Хмельницької міськради. Його засідання відбулося в четвер, 11 жовтня. Проект було підтримано. Тому із ТОВ “Фінансова компанія “ГЕРЦ” буде підписано договір на 5 років.

Відео дня

Коли перейдуть на електронний квиток?

Перемога на конкурсі - лише перший крок для ТОВ “Герц”. Далі одесити чекатимуть на рішення виконавчого комітету Хмельницької міськради. Лише після цього з ними підпишуть договір.

Безпосередня робота над переходом до електронного квитка може зайняти до 600 днів. Такий максимальний термін у своїй пропозиції прописало ТОВ “Герц”. Процес буде розбитий на 4 етапи.

  • Перший етап займе до 120 днів. Протягом цього часу мають встановлювати програмне забезпечення, налаштовувати бездротовий зв’язок і виготовити 1000 тестових квитків.

  • 120 днів займе і другий етап. Протягом цього часу мають виготовити 100 бортових комп’ютерів і 180 валідаторів. Встановлять їх у тролейбусах і автобусах комунального “Електротрансу”. Також за цей період мають запустити Центр обробки даних, перейти із тестового режиму системи електронного квитка на постійну, розпочати реалізацію квитків (матимуть вигляд пластикової картки), видача електронних квитків пільговим категорія пасажирів. Окрім того, мають запустити систему реалізації одноразових квитків із QR-кодом у платіжних терміналах самообслуговування.

  • Третій етап буде більш тривалим - 180 днів. За цей час мають встановити усе необхідне обладнання на приватний транспорт, що займається міськими пасажирськими перевезеннями.

  • Під час реалізації четвертого етапу електронний квиток у Хмельницькому має вже повноцінно працювати. Доки він триватиме, а це ще до 180 днів, ТОВ “Герц” збиратиме статистику про пасажиропотік в місті. На її основі мають оптимізувати транспортну мережу у Хмельницькому.

За словами представника ТОВ “Герц” Олександра Маліна, вже восени наступного року в Хмельницькому частково почне працювати електронний квиток в комунальному транспорті. Також він додав, що, за сприятливих умов, всю роботу можуть завершити до кінця 2019-ого. Про такі ж строки говорить і заступник міського голови Андрій Бондаренко.

Про те, як саме працюватиме електронний квиток у Хмельницькому, точно не говорять ні в міській раді, ні в ТОВ “Герц”. У них є лише приблизні плани реалізації проекту. В ідеалі квитки мають розповсюджуватися в терміналах, ЦНАПах, банках чи спеціальних пунктах продажу. Не говорять вони поки і про тарифікацію. Тому невідомо, чи будуть пільги для студентів чи квитки на певну кількість поїздок. Про такі їх види йдеться у рішенні виконкому. Але це, нагадаємо, лише приблизний план.

Вигода для ТОВ “Герц”

Обладнання для обліку оплати за проїзд буде встановлювати “Герц” за свій кошт. Представник фірми каже, що воно дуже дороговартісне. Але загальної суми називати не захотів. Також фірма має зайнятися виготовленням квитків і обслуговуванням роботи всієї системи. Покрити витрати на все це  згодом і заробити одесити мають за рахунок комісії з кожної проведеної оплати. Вона становити 6,75%.

Наприклад, при діючому денному тарифу в 5 гривень у маршрутці ТОВ “Герц” отримуватиме 0,3375 гривні з кожного пасажира. На думку присутніх на засіданні громадських активістів, це в майбутньому може вплинути на підняття тарифів на проїзд. Заступник міського голови Андрій Бондаренко запевнив, що про це поки говорити рано.

Чи погодиться виконком підписати договір із ТОВ “Герц”, як буде проходити процес впровадження е-квитка, чи вплине це на тариф? Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vitaliy

    "Представник фірми каже, що воно дуже дороговартісне. Але загальної суми називати не захотів."  - звісно що не захотів, ні ціни, на торгової марки обладнання. Лише після встановлення ми може взнаємо скільки переплатили
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up