Як хмельницькі патрульні виявляють водіїв «під кайфом»

Як хмельницькі патрульні виявляють водіїв «під кайфом»
Ілюстративне фото
  • Час від часу на дорогах Хмельницького з’являються водії у стані наркотичного сп’яніння.

  • Ми дізналися, як їх виявляють патрульні та що загрожує порушникам.

Пізнього вечора 23 жовтня на Заводській патрульні зупинили «ВАЗ», водій якого порушив Правила дорожнього руху. Під час спілкування з 39-річним кермувальником поліцейські помітили у нього ознаки наркотичного сп’яніння. Тим часом пасажир авто підозріло поводився та помітно нервував. Патрульні перевірили авто та знайшли засушену подрібнену речовину рослинного походження. На місце події викликали слідчих. А водію запропонували пройти огляд на стан наркотичного сп’яніння у медичному закладі. Висновок лікарів показав, що кермувальник дійсно вживав наркотики.

Відповідальність за керування транспортним засобом у стані наркотичного сп’яніння передбачена статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Як визначають стан сп’яніння, вказано у спеціальній інструкції. Спочатку поліцейський має перевірити, чи є у водія ознаки вживання наркотиків, а саме:

  • одна чи декілька ознак алкогольного сп’яніння (окрім запаху алкоголю з рота):

    Відео дня
    • порушення координації рухів

    • порушення мови

    • виражене тремтіння пальців рук

    • різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя

    • поведінка, що не відповідає обстановці

  • звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло

  • сповільненість або навпаки підвищена жвавість чи рухливість ходи, мови

  • почервоніння обличчя або неприродна блідість

Інструкція передбачає, що водієві у разі виявлення ознак сп’яніння, у тому числі наркотичного, мають запропонувати пройти огляд. Проводити його можуть як на місці зупинки, так і в медичному закладі. За словами інспектора прес-служби управління патрульної поліції Роксолани Середюк, ці варіанти є рівнозначними.

Крім того, пунктом 12 розділу II інструкції передбачено, що у разі виявлення ознак наркотичного сп’яніння поліцейський направляє водія до медичного закладу на проведення огляду. Роксолана Середюк пояснила, що це передбачено на той випадок, якщо у патрульних немає спеціальних приладів для проведення тесту на місці зупинки. Якщо водій не погодиться на проходження огляду, на нього складають протокол за статтею 130 КУпАП.

Хмельницькі патрульні огляд на стан наркотичного сп’яніння на місці зупинки не проводять. Перевіряють водіїв лише у медустанові — Хмельницькому обласному закладі з надання психіатричної допомоги. Це колишня обласна психіатрична лікарня №1, що у Скаржинцях Ярмолинецького району. Про це журналістам vsim.ua розповіла Роксолана Середюк:

— Наразі патрульні не забезпечені технічними засобами для виявлення стану саме наркотичного сп’яніння, які дозволені до застосування МОЗ, тому згідно з інструкцією огляд на стан наркотичного сп’яніння проводиться у закладі охорони здоров’я.

Згідно з інструкцією, у медичному закладі стан наркотичного сп’яніння визначають за допомогою лабораторного дослідження. На аналіз можуть брати слину, сечу або змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук. Якщо ці рідини взяти на аналіз неможливо, то у водія беруть кров. Під час лабораторного дослідження встановлюють стан наркотичного сп’яніння та наркотичну речовину, яку виявили. За результатами дослідження роблять висновок та повідомляють його водієві у присутності поліцейського.

За словами Роксолани Середюк, за останні чотири місяці патрульні склали понад 20 протоколів на водіїв, що керували авто у стані наркотичного сп’яніння. У цю кількість не включені водії з ознаками наркотичного сп’яніння, які відмовилися пройти огляд.

Згідно зі статтею 130 КУпАП, за керування авто у стані наркотичного сп’яніння передбачений штраф у розмірі від 10 200 до 40 800 гривень. Також водія позбавляють прав на термін від одного до десяти років.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Артем Калиновский

    Цікаво чи протокол догляду складали, свідки....  Якби він був в алко. сп'янінні то що шукали б пляшку?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up