Як стати видимим на дорозі: що і за скільки продають у Хмельницькому

Як стати видимим на дорозі: що і за скільки продають у Хмельницькому
  • У Хмельницькому запровадили режим економії електроенергії, вулиці мало освітлюються. 
  • Поліція каже: через темряву на дорогах побільшало ДТП. 
  • Саме час потурбуватись про свою безпеку в темну пору доби. Основне правило - бути помітним.
  • Дізнавалися, де продають і скільки коштують у Хмельницькому світловідбиваючі засоби.

Обстріли критичної інфраструктури і тотальний режим заощадження електроенергії - це реальність, в якій українці змушені жити останнім часом. Вулиці міст і дороги почали менше освітлювати, як наслідок - погана видимість. У патрульній поліції України навіть повідомили про збільшення кількості ДТП у темну пору доби. 

Якщо ви йдете вздовж неосвітлених доріг або наближаєтесь до пішохідного переходу в темряві, та ще й в чорному одязі - ви фактично невидимі для водія. Тому хмельничанам зараз важливо потурбуватись про свою безпеку. Найперше правило - стати помітним. Журналісти “ВСІМ” дізнавалися, де у Хмельницькому купити світловідбиваючі аксесуари і скільки вони коштують. Читайте далі. 

Для чого потрібні світловідбивачі?

У правилах дорожнього руху йдеться, що в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

Відео дня

Світловідбивач повертає світло від фар авто назад до водія. Відтак кермувальник може побачити пішохода зі світловідбивачем за 150-300 метрів. Цього достатньо, щоб швидко зреагувати та уникнути небезпечної ситуації. Загалом світловідбивачі в 6 разів зменшують ризик аварії за участю пішохода.  В першу чергу вони потрібні дітям і підліткам, велосипедистам, бігунам, пішоходам, які пересуваються неосвітленими ділянками доріг. 

Якими світлоповертальними елементами себе позначити: це можуть бути стікери на одяг чи сумку, спеціальні браслети, брелоки, значки або шнурки. 

Отож, журналістка “ВСІМ” пройшлась магазинами в пошуках світловідбиваючих аксесуарів. Де знайшли і скільки вони коштують?

Де є світловідбивачі у Хмельницькому?

В першу чергу, за світловідбивачами можна вирушити до канцелярських магазинів. Там часто продають різні корисні дрібнички для дітей. Краще обирати локальні магазинчики чи кіоски у мікрорайонах, адже у великих - їх часто немає в наявності. 

В “Офіс центрі” на Кам’янецькій жодних аксесуарів знайти не вдалося. Продавчиня відповіла, що лише чекають на поставку. Тому товар з’явиться на полицях наступного тижня.  Мережа “Червоний маркет” - світловідбиваючих засобів зараз немає. Мережа товарів для дому “Щодня” - теж. 

В “Епіцентрі” консультанти порадили звернутись до відділу автотоварів. Там є світловідбиваючі жилети жовтого та оранжевого кольорів. Ціни такі:

  • Жилет сигнальний - 119 гривень;
  • Світловідбивний жовтий - 109 гривень;
  • Є також жилети за 89, 95 та 104 гривні. 

В “підземці” вдалось знайти яскраві світловідбиваючі браслети. Їх продають у відділі з прикрасами й іграшками. 

Тільки сьогодні отримали. Спеціально не ховала, бо питають”, - каже продавчиня і показує вибір різнокольорових браслетиків. Смушку потрібно стукнути й вона скручується. Ціна - 15 гривень. 

Аби зекономити час, можна пошукати світловідбивальні товари й в інтернеті. На сайті Rozetka є жовті світловідбиваючі браслети-флікери, які ми описували вище. Вартість набору з 5 штук - 245 гривень. 

Можна придбати відбивачі-наліпки. Вони коштують дешево, але теж можуть врятувати життя. Їх радять приклеїти до керма велосипеда, до пояса, рюкзака або сумки. Блістер з чотирма наліпками коштує орієнтовно 8-12 гривень. 

Для велосипедистів можна взяти світловідбиваючі наліпки на колеса. На Prom.ua коштують в межах 50 гривень. 

Світловідбивачі пов’язки - ще один предмет пасивної безпеки. Їх в середньому продають за 200 гривень. Рекомендують користуватись пішоходам, бігунам і велосипедистам. Пов’язки фіксують поверх одягу за допомогою зручної застібки-липучки.

Світловідбиваючі трубки на спиці велосипеда - орієнтовно 80 гривень. 
Варто додати, що в інтернеті вибір світловідбиваючих аксесуарів значно ширший, аніж в офлайн магазинах міста. Також на сайті можна почитати про функцію й відгуки. Також вигідніше буде запастись різними варіантами відбивачів у більшій кількості. 

Прості поради для хмельничан від патрульних:

  • вдягайте верхній одяг світлих, а ще краще білих кольорів;
  • користуйтеся спеціальними жилетками зі світлоповертальними елементами;
  • вдягайте на домашніх улюбленців нашийники, що світяться, або одяг зі світлоповертальними елементами;
  • вмикайте ліхтарик на телефоні під час руху дорогою.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Andrey Koc

    Вапно.
  • Audieris Sonitum Gradientis

    Раніше були браслети у Бушероні у Кварталі.
  • ЧитачЧитачів

    Сидіть дома і не путайтесь ночами.

keyboard_arrow_up