З Херсона до Хмельницького щоденно курсує евакуаційний потяг (ФОТО)

З Херсона до Хмельницького щоденно курсує евакуаційний потяг (ФОТО)
Тут і далі фото - ГУ ДСНС у Хмельницькій області

Розповідаємо як він ходить, як зареєструватись для поїздки та як приймають херсонців на Хмельниччині.

Хмельниччина вже почала приймати перших евакуйованих жителів з Херсонської області. Люди із південного регіону приїжджають сюди у пошуках прихистку. Херсон досі залишається без світла, води та тепла. Там вже розпочалися відновлювальні роботи, частково відновили мобільний зв’язок. 

Надзвичайники Хмельниччини спільно з колегами з інших регіонів, допомагають відновлювати життя в області. Проте, після деокупації міста воно щоденно потерпає від ракетних ударів та обстрілів загарбників. Тож залізничники запустили евакуаційний потяг, який кожного дня возитиме охочих херсонців на Хмельниччину. Про це повідомляють у Мінреінтеграції. 

Графік евакопотягу

Відтепер херсонці та мешканці найближчих територіальних громад можуть розраховувати на щоденний евакопотяг зі спеціалізованими вагонами для евакуації маломобільних осіб. Він їздитиме за маршрутом Херсон — Хмельницький. Поїздка абсолютно безкоштовна. 

Відео дня

Еакуаційний потяг відправляється з вокзалу в Хнрсоні щоденно о 18:00, а з 1 грудня для зручності херсонців він вирушатиме о 15:27.

Та спершу слід зареєструватися на посадку. Для цього необхідно попередньо звернутися на гарячі лінії Херсонської обласної військової адміністрації або ж приїхати на залізничний вокзал щонайменше за 3-4 години до відправлення.

Гроші та поселення на Хмельниччині

У Мінреінтергації додають, що одразу ж після прибуття до Хмельницького, прямо на вокзалі, Укрпошта виплачує внутрішньо переміщеним особам кеш-допомогу від держави у розмірі 2 тисяч гривень для дорослих і 3 тисяч гривень для дітей та осіб з інвалідністю.

Після цього херсонців гарантовано селитимуть в безкоштовні прихистки й нададуть їм гуманітарну допомогу.

З питань евакуації можна звертатися: 

  • на гарячі лінії Херсонської обласної військової адміністрації
  • у чат-бот волонтерської організації Helping to leave.

Також можна телефонувати на цілодобову гарячу лінію Мінреінтеграції за номером: 15-48. Якщо у вас є близькі чи знайомі на Херсонщині — передайте їм цю інформацію. 

Перші евакуйовані з Херсону

За останніх 5 днів Хмельницький залізничний вокзал зустрів вже 2 евакопотяги з Херсону. Нагадаємо, в суботу, 26 листопада, перша група із 73 херсонців перебралася на Хмельниччину. Прибули діти, дорослі та літні люди. 

У вівторок, 29 листопада, з південного регіону евакуювали ще частину мешканців. Цього разу діти й дорослі, немічні й лежачі хворі. 

На залізничному вокзалі херсонців зустрічали рятувальники, медики та волонтери. Люди отримали кваліфіковану психологічну допомогу, надзвичайники допомогли їм перенести речі від потяга до автобусів, які перевезли на тимчасові місця для проживання.

— Хмельниччина вже стала надійним прихистком для багатьох сімей та цілих родин, які продовжують залишати рідні обжиті помешкання через неоправдану агресію росії, — повідомляють в управлінні з надзвичайних ситуацій. 

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up