Полярник із Хмельниччини встановив в Антарктиді вказівники до Бучі та Херсону

Полярник із Хмельниччини встановив в Антарктиді вказівники до Бучі та Херсону
Тут і далі фото з сайту Національного антарктичного наукового центру
  • Максим Білоус нині перебуває на станції “Академік Вернадський”. 

  • Разом з колегами він встановив на станції 2 дороговкази, пофарбовані в жовто-блакитні кольори. 

Максим Білоус родом з Шепетівщини. Чоловік відправився на самісінький південь Землі ще в березні 2022 року. Чоловік поїхав на Південний Полюс в наукову експедицію. Він розповідає, що це вже 27-ма експедиція на станцію “Академік Вернадський”. 

Чоловік працює на арктичній станції системним механіком – відповідає за воду, тепло, електричні мережі на самій станції та човнове господарство. 

Відео дня

Дороговкази на Бучу та Херсон

Днями Максим Білоус разом з лікарем Василем Матковським та колегами-полярниками 27-ї української антарктичної експедиції встановили на станції 2 нові дороговкази. Вони показують шлях до українських міст-Героїв Бучі та Херсона. Про це повідомляють в Національному антарктичному науковому центрі

Вказівник на Херсон відображає відстань до звільненого міста. Вона складає 14 900 кілометрів. Дороговказ пофарбований в кольори нашого прапора і має традиційний кавунчик.

Табличку розмістили на спеціальному стовпі поблизу станції, де знаходяться показники різних населених пунктів: з яких родом українські полярники або які мають для них символічне значення. Зокрема, Київ, Черкаси, Харків, Вінниця, аргентинський порт Усвая, сусідня станція "Розера" тощо. Серед останніх – у квітні 2022-го, під час першого рейсу українського дослідницького судна "Ноосфера" до "Вернадського", моряки криголама додали знак Ізмаїла.

Також встановили дороговказ і до Бучі. Відстань складає 15 147 кілометрів.

— Віднині ж в Антарктиці є вказівник на Херсон – на честь повернення міста додому. Разом з ним учасники 27-ї УАЕ встановили також покажчик "Буча" – ще одного міста-героя України. Цікаво, що знак з'явився у день народження бучанця Євгена Прокопчука, який працював сисадміном 25-ї УАЕ і з перших днів повномасштабної війни пішов на фронт захищати Україну, — зазначають в антарктичному центрі. 

Найближчим часом зимівники планують додати назви інших міст, які відважно протистояли російській навалі, насамперед Маріуполя. Окрім того, деякі вказівники хочуть оновити. Наприклад, Кіровоград декомунізують на Кропивницький, а Вінницю та Одесу пропишуть українською транслітерацією.

Як живеться українським полярникам на станції

Максим Білоус вже вдруге відправився до Антарктиди. Він зазначає, що в них там хороший зв’язок і полярники знають про все, що відбувається в Україні, однак, покинути експедицію змоги немає.

Шепетівчанин розповів про те як добирався до Південного Полюсу, скільки працівників знаходиться на станції “Академік Вернадський” та чим вони займаються, де закуповують харчі, про суботню традицію та погодні умови. 

— Я приїхав на місяць раніше. А у квітні на станцію «Академік Вернадський» прибув криголам «Ноосфера» з рештою учасників української команди. Через шторм кілька днів не могли почати розвантаження устаткування, пального та продуктів харчування. Зараз (у квітні - ред.) погода і самопочуття нормальні. Важко від розуміння того, що відбувається в Україні. Проте перервати експедицію та повернутися зараз додому можливості не має, — зазначив Максим Білоус.  

Погода на станції 16 листопада. Скрін з сайту Національного антарктичного наукового центру

Як живеться українцям на арктичній станції "Академік Вернадський" Максим Білоус розповів в ефірі "Українського радіо Поділля".

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Уляна Скромик

    💛💙💛💙
  • Ваня Драч

    🇺🇦
  • Irinka Shkolnyak

    🥰👍😘😘😘

keyboard_arrow_up