“Хочу помити вікна, бо скоро весна. Лютий закінчиться”: Історія переселенки з Херсону

“Хочу помити вікна, бо скоро весна. Лютий закінчиться”: Історія переселенки з Херсону
Скрін з відео Суспільного
  • Жінка з дітьми знайшла притулок у Хмельницькому. 

  • Та в Херсоні, в окупації, залишились її батьки й домашні улюбленці. 

  • Тепер же місто звільнили ЗСУ. Однак, повертатися додому переселенка поки не буде. 

  • Боїться, що росіяни можуть мститися. 

Надія Круглікова разом з дітьми покинула рідний дім у Херсоні ще в перші дні повномасштабного вторгнення. Жінка виїздила з міста у день, коли його захоплювали російські війська. Але там залишились батьки Надії та домашні тварини. Історію переселенки розповіли в сюжеті Суспільного. 

“Нічого не можна було передати додому”

Майже дев’ять місяців пройшло з того часу, як Надія Круглікова з сім’єю покинула рідну домівку в Херсоні через окупацію міста військовими рф. Від будинку Надії до Дніпра метрів 50. Тож вона каже, влітку щодня з дітьми ходили до річки — ловили рибу чи кидали камінчики у воду. 

Після окупації переселенка не раз пробувала передати додому хоча б корм для тварин, та посилка не доїжджала до адреси — росіяни все висипали на землю. 

Відео дня

— Як тільки буде можливість поїхати — хоча б корму відвезти, — розповідає Надія Круглікова. — Ми намагалися передати, але вони (окупанти - ред.) всі мішки з кормом висипали на землю. Нічого не можна було передати.

Тепер вона з донькою замість Дніпра ходить на прогулянку до водойм в Хмельницькому. 

Скрін з відео Суспільного

“Люди виходять на вулицю, щоб побачити “наших”

Про звільнення рідного міста від окупантів Надія дізналась із соцмереж. Зізнається, переглядала кожнісіньку новину. 

— Ми читали постійно кожну стрічку. О 10.00 вже писали, що в Херсоні ЗСУ. Ми чекали, до ранку чекали, — розповідає жінка. 

А в обідню пору гарні новини підтвердили рідні переселенки. 

— Вона (мати — ред. ) каже “Так, в нас вже свято. Всі радіють”. Місто вже ожило, люди вже не так бояться виходити на вулицю. Просто, щоб побачити “наших”, — додає Надія. 

“Грабували місто та можуть мститися”

І хоч зараз херсонці радіють, та досі не почуваються в безпеці. За словами Надії, жителі міста біля моря вважають, що росіяни можуть помститися за успіхи українських військових та звільнення Херсону. Вони радіють звільненню та разом з тим обирають місця ближче до укриттів. 

— Сьогодні вже спали поближче до підвалів. Або й в підвалах. Сусіди, хто залишився, вже обрали найкращі підвали й підготували, — ділиться Надія новинами з “дому”. 

Жінка додає, рідні розповідали, що відступаючи із Херсону росіяни грабували місто. 

— У сусідів вони (росіяни — ред.) просто пригнали фуру, вскрили вікна й гараж, і все, що було — вивезли. Перевірили чи не записали сусіди на телефони і поїхали, — каже переселенка. 

“Мрію обійняти маму та батька і помити вікна, бо скоро весна”

Після новин про звільнення міста від окупантів, Надія Круглікова планувала цьогоріч Новий рік зустрічати вже в Херсоні, з рідними. Каже, то їхня родинна традиція — хто б де не був — на 31 грудня всі збираються разом. Але заради безпеки дітей переселенка вирішила поки не повертатися до Херсону. 

— Чесно, мені стільки разів снилося, що я біля дому, але не можу туди потрапити. То я навіть зараз не знаю як це — потрапити додому. Ще страшно додому. Вирішили, що поки що ми будемо ще тут, — зізнається жінка. 

Хмельницький хоч і став для Надії другим домом, та переселенка мріє про рідну домівку, хоче обійняти матір та батька. Жінка вже й знає що найперше робитиме, як приїде додому. 

— Бажання таке — помити вікна, бо скоро весна. Лютий закінчиться, — зі сльозами на очах говорить Надія Круглікова, міцно обіймаючи доньку.

Нагадаємо вам історію Яни Гусак. Дівчина родом із Пологів Запорізької області. Там вона жила до березня 2022. Окупанти вдерлись до міста та зруйнували її дім. Яні з мамою вдалось вирватись з окупованих ворогом Пологів та дістатися Хмельниччини. Сім’я оселилася в Городку. Чи змогла дівчина завершити навчання та як їй живеться на новому місці читайте в матеріалі “росіяни зруйнували наш дім”: історія переселенки із Запоріжжя, яка пережила окупацію

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Роганська Людмила

    Правильно, ще слід трохи зачекати

keyboard_arrow_up