Безквитковий проїзд у тролейбусах: як (НЕ) працює система штрафів у Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)

Безквитковий проїзд у тролейбусах: як (НЕ) працює система штрафів у Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)
Фото з архіву редакції
  • Впроваджений механізм стягнення фактично не працює.

  • «Зайці» платять тільки підвищену вартість проїзду, а штраф — ні.

  • Ми дізналися причину.

Майже чотири місяці тому, 1 липня, у хмельницьких тролейбусах відмовилися від приймання готівки для оплати проїзду. Натомість впровадили ряд способів безготівкової оплати. Крім того, контролери почали штрафувати пасажирів за неоплачений проїзд.

Як ми вже розповідали раніше, механізм стягнення впровадили такий. За безквитковий проїзд пасажир має сплатити 120 гривень штрафу до державного бюджету як за адміністративне правопорушення. Крім того, він має сплатити ще 120 гривень до бюджету підприємства, якщо бажає продовжити рух. Саме такою є вартість однієї поїздки у разі безквиткового проїзду. Такий механізм був впроваджений для того, аби «Електротранс» також отримував гроші з безквиткових пасажирів.

Від 1 липня до 19 жовтня контролери «Електротрансу» стягнули з пасажирів 75 120 гривень. Такі дані нам надало підприємство у відповідь на запит. Ця сума включає:

Відео дня

З цих даних можна зрозуміти, що вони не відповідають описаному вище механізму притягнення до відповідальності за безквитковий проїзд. У разі, якби цей механізм працював, виторг від стягнення штрафів був би більшим або таким же, як і виторг від продажу квитків за підвищеною вартістю. Тим часом фактично він є значно меншим. Так, протягом останніх двох місяців штраф стягнули лише з одного пасажира.

Ми звернулися до директора комунального підприємства «Електротранс» Сергія Бобуха. Різницю в показниках він пояснив так:

— Так, за правилами ми мали б знімати 120 гривень підвищений тариф, і 120 адмінштраф прописує поліція протокольно, і тоді ми його можемо стягувати. Оскільки поліція не приїжджає на наші виклики, на жаль, така склалася динаміка, то ми тільки підвищений тариф, те, на що ми впливаємо, ми беремо. Це плюс підприємству якийсь дохід, бо 120 гривень (штрафу — прим. авт.) — це просто йде в державний бюджет і, по суті, в нікуди. І поліція нам у цьому не допомагає. Тому така різниця, — розповів директор.

Ми також звернулися за коментарем до інспектора управління патрульної поліції у Хмельницькій області Вікторії Тимощук. Вона розповіла, що, як їй відомо, поліція на виклики з приводу безквиткового виїжджає. Також інспектор пообіцяла надати більш детальне роз’яснення згодом. Ми опублікуємо його, щойно отримаємо.

Детальні дані щодо штрафів та підвищеної вартості можна переглянути в інфографіці. Показники згруповані за тижнями, тому для підготовки використані дані тільки повних тижнів, тобто період від 5 липня до 17 жовтня.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up