Будівництво крематорію та розширення кладовищ. Хочуть змінити поховання у Хмельницькому

Будівництво крематорію та розширення кладовищ. Хочуть змінити поховання у Хмельницькому
  • Вільних місць на кладовищах громади все менше.

  • У міськраді розробили план, як це змінити, на 91,8 мільйона.

  • Дізнавайтеся, що саме хочуть зробити.

На території Хмельницької громади налічується 31 кладовище, серед яких більшість, а саме 23, перебувають на балансі комунального підприємства «Хмельницька міська ритуальна служба». На території міста кладовищ є дев’ять, установа обслуговує їх усі.

У міськраді підготували програму розвитку підприємства, яка розрахована на 2023-2027 роки. На її реалізацію планують витратити майже 91,8 мільйона гривень. Про це йдеться у проєкті рішення, який опублікований на офіційному сайті органу. Розповідаємо про саму ритуальну службу, її проблеми та заплановані заходи.

Хмельницька міська ритуальна служба як юридична особа заснована у грудні 1996 року. Її основним видом діяльності є організування поховань і надання суміжних послуг, статутний капітал складає понад 4,9 мільйона гривень. Директором підприємства є Сергій Бортник. Такі дані є в аналітичній системі «YouControl». За перше півріччя служба отримала 17 200 гривень прибутку, там працювало 57 людей.

Відео дня

Ритуальна служба на території громади виконує такі завдання:

У програмі перелічується шість основних проблем підприємства:

В результаті реалізації програми хочуть досягнути таких результатів:

Документом також передбачені конкретні заходи, витрати на них та терміни виконання:

За роками витрати на виконання програми розподілені таким чином:

Власним коштом підприємство планує виконати програму на суму в майже 12,8 мільйона гривень, ще понад 79 мільйонів мають дати з міського бюджету.

Додамо також, що наразі крематорії в Україні є тільки у трьох містах — Києві, Харкові та Одесі. Відповідно, хмельничани, які хочуть кремувати свого родича, повинні доставити тіло в одне зі згаданих міст, а потім привезти прах у Хмельницький. Місце для зберігання урн з прахом — колумбарій — збудували 2021 року на кладовищі у Шаровечці. Він розрахований на 156 урн.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анна Мищенко

    Була на кладовищі Раково у середу 20 грудня. Три дні світило сонще. . Тому люди захотіли првідати своїх рідних. Назад їхати сиділи годину з 13 до 14 години автобуса не дочекались. Пішли пішки. Піднімали руку щоб підвезли до тролейбуса ніхто незупинився. Молодші пішли бистріше. Я йшла до тролейбуса півтори години. Присісти відпочити ніде.
  • Руслан Ковальчук

    Плани величезні, але проводити їх під час війни мабудь трохи не етично та якось ітрохи безглуздо.Правда в нас дуже рідко щось падає на голови та приносить руйнації, але виконувати роботи  цієї служби необхідно. Але ж не виконується навіть просто необхідне - спиляти старі величезні дерева на кладовищах  По вулицях Бандери та Кам янецькій, бо вже скоро будуть падати на голови пішоходів! А з приводу всіляких закупівель - можливо оті мільйони віддати на дрони ЗСУ задля перемоги над ворогом, а огорожа на сільських кладовищах може й почекати! В селах громади ну дуже пече стан доріг а не огорожа на кладовищах!
  • Анонім

    Нормально ми тримаємо стрій, що вже кладовища треба розширювати.
  • IGOR

    А асфальт на кладбище в Раково кто-то думает класть, или щебень насыпали и нормально?! Я конечно всё понимаю, но фактически единственное действующее кладбище в городе находиться в таком состоянии, что по территории нужно ходить в галошах(

    IGOR reply IGOR

    И транспортного сообщения не совсем. Люди доезжают до остановки "Поликлиника №3" и идут до кладбища более километра пешком. Не у всех есть машины и деньги на такси (особенно у людей пожилого возраста). 2а якобы ходит, если упросить водителя, но только до кладбища. Назад - пешком. Такое большое кладбище, ведь можно что-то придумать? Возможно коммунальный ходил бы хотя-бы по выходным?

keyboard_arrow_up